Întâlnirea cu presa, rezultatele activității pentru anul 2020

Stimate doamne,
Stimați domni, vă mulțumesc pentru că ați acceptat să avem azi această întâlnire.

Vă voi prezenta o informație scurtă despre ce am reușit să facem în anul 2020 și ce nu ne-a reușit. Credem că trebuie să facem așa un raport pentru ca dvs să cunoașteți mai bine ce se întâmplă în Găgăuzia, ce probleme confruntăm și pe care direcții prioritare noi acționăm. Îmi propun să vă ofer un volum mic dar concentrat de informație și apoi dvs veți adresa întrebări, iar eu voi încerca să răspund la ele.

O să vorbesc despre ce facem în Găgăuzia, și voi explica de ce facem anume asta. Cred că contează să se cunoască cum alegem prioritățile și ce efecte vrem să determinăm prin proiectele noastre.

Istoria noastră în executivul Găgăuziei a început în 2015. Noi nu am mers în alegeri ca să facem politică și de la început am fost concentrați pe problemele care amenință viitorul Găgăuziei și al Moldovei.

Noi am decis că toate proiectele noastre trebuie să ne ajute să oprim plecarea oamenilor din Găgăuzia și să oprim căderea natalității.

Am fost și suntem siguri că trebuie să întreprindem toate măsurile posibile ca să oprim aceste 2 fenomene negative, de altfel va continua depopularea țării și îmbătrânirea populației. Așa putem pierde viitorul Republicii Moldova.

Cu toții am observat că pleacă de obicei oamenii care pot și vor să muncească – și ei pleacă pentru în afara Moldovei ei pot găsi locuri de muncă mai bine plătite șu condiții de viață mai bune.

Din Moldova pleacă foarte mulți tineri. Oamenii care pleacă de la noi merg să muncească pentru economiile altor țări, ei contribuiesc la dezvoltarea infrastructurilor lor și a fondului lor de pensii. Cu plecarea tinerilor noi pierdem energia modernizării noastre.

Și avem doar o cale să oprim plecarea oamenilor și să determimăm creșterea natalității – să creăm la noi condițiile care oamenii le caută în afara țării.

De asta proiectele noastre sunt orientate pe 2 dimensiuni de bază: 

  • Creșterea nivelului de viață în fiecare localitate a Găgăuziei;

Și

  • Crearea locurilor de muncă stabile, bine plătite și care oferă posibilitate de creștere personală.

Модернизация здравоохранения

Image 11 of 12

Construcția drumurilor și trotuarelor, iluminatul stradal, construcția rețelelor de apeduct și canalizare și a gazoductelor, reparația și dotarea grădinițelor și a școlilor și construcția a unor grădinițe și școli noi, reparația instituțiilor medicale și dotarea lor cu echipamente medicale, stimularea salarială a pedagogilor și a lucrătorilor medicali tineri care aleg să muncească în localitățile Autonomiei – astea și altele se referă la creșterea nivelului de viață în Găgăuzia.

Tot aici pot să menționez și construcția stadionului regional în Comrat – pentru că tinerii trebuie să aibă posibilități să-și petreacă interesant și sănătos timpul liber.

Colegii mei au pregătit o prezentare care reflectă ce am făcut în 2020 pe toate direcțiile menționate – și precizez că în acest an pe șantierele Găgăuziei s-a muncit mai mult decât în 2019, cu toate că trecem prin epidemie. Am organizat procesele așa ca oamenii să fie în siguranță.

Investițiile în infrastructuri de asemenea sunt și locuri de muncă bine plătite și la numai pe șantierele rutiere din Găgăuzia au muncit peste 1 000 de oameni, iar salariul mediu a depășit 8 000 lei.

La capitolul creare a locurilor de muncă tot am avut un an intens.

Am negociat cu diverși investitori industriali și curând vor începe construcția unei platforme de producere pentru cca 1000 de locuri de muncă. 

Unul din retailerii mari europeni finalizează construcția la noi a unui centru comercial și logistic regional, și deja au angajat cca 100 de oameni. Numărul total al angajaților va fi de aproape 300.

Colegii discută încă cu câteva companii care vor începe activitățile în zonele economice libere.

Dar, industria are nevoie de ingineri și pentru a stimula industrializarea Autonomiei noi începem să construim un colegiu industrial. Valoarea proiectului este de cca 10 milioane euro și acolo vor învăța 600 de studenți. Colegiul va pregăti specialiști în domenii inginerești care vor merge să muncească pe platformele noastre industriale.

Începem să construim și un IT Digital Hub – ne dorim că în Găgăuzia să își deshidă oficii toate companiile mari specializate în IT, care activează în Moldova. Avem tineri talentați și vrem să le oferim oportunitatea să muncească acasă.

În genere cred că trebuie să încetăm să insistăm că Moldova este o țară agrară. Majoritatea tinerilor noștri nu își văd viitorul în agricultură și făcând asemenea declarații noi parcă-i împingem din Moldova.

Moldova trebuie să fie țară industrială și tehnologizată. Iar pentru asta avem nevoie de ingineri. Inginerii sunt locomotiva industrailizării și tehnologizării economiei noastre.

Inclusiv și agricultura trebuie industrializată și trebuie să stimulăm crearea platformelor de colectare, procesare și ambalare a produselor agricole. Și acolo tot vom avea nevoie de ingineri și de programiști.

De asta punem un accent atât de mare pe educație profesională și pe industrializare.

Cred că acum trebuie să ne pregătim să transformăm anul 2021 în anul creșterii economice a Moldovei și a dezvoltării sociale.

Găgăuzia este gata să facă acest lucru și sperăm că autoritățile centrale ale Moldovei de asemenea vor reuși să lase în urmă polemicile politice inutile și să se concentreze pe resuscitarea economiei și determinarea creșterii economice în 2021.

Cred că anul 2021 poate fi unul foarte bun.

Guvernul a pregătit totul ca anul 2021 să fie un an bun din perspectiva social – economică. Au fost elaborate mai multe proiecte investiționale mari în infrastructurile naționale – în drumuri și poduri, în apeducte și în canalizare, în școli și grădinițe, în infrastructura de colectare și procesare a deșeurilor, în reabilitarea căilor ferate și în multe altele.

Dacă se va reuși lăsarea la o parte a conflictelor politice anul 2021 va întradevăr anul în care Moldova se va schimba la față foarte mult.