Medicii au dreptul de a alege

Tot mai mult îngrijorează acutizarea polarizării politice și îngrijorează ecoruile sociale produse.

Îngrijorează inconștiența leaderilor politici, care săptămână după săptămână trec noi limite ale bunului simț și ne oferă noi mostre de comportament nepotrivit.

A fost suficient ca un grup de medici din Găgăuzia să își anunțe dorința de a nu se vaccina cu preparatul oferit generos de către poporul României și au fost supuși unui atac pe cât de irațional, pe atât de nerușinat.

S-a format o competiție cine mai urât va ataca medicii și găgăuzii în genere, în care s-au implicat politicieni și instituții media.

Au atacat inclusiv cei, care cu puțin timp în urmă îi numeau pe medici „Eroii din linia întâi”.

Ce s-a schimbat între timp? Oare nu tot medicii au rămas în „eroii din linia întâi”? Oare nu tot medicii sunt cei care tratează persoanele infecate atât în instituțiile medicale, cât și la domiciliu? Nu ei sunt cei care muncesc zilnic mult peste orele programate și duc sarcina combaterii epidemiei?

Lipsa de înțelegere a situației și lipsa de responsabilitate, din partea celor care conduc sau vor să conducă Moldova, îngrijorează tot mai mult. Din păcate și presa a căzut pradă acestui deficit de conștientizare a misiunii de leader și de responsabilitate.

Dar nu politicienii știu cum se gestionează o epidemie. Lucrătorii medicali știu și ei o gestionează. Anume lucrătorii medicali – grija lor de oameni și devotamentul lor față de profesie – salvează zilnic vieți.

Foarte probabil că, pe durata crizei epidemice acești medici, atacați pentru alegerea lor, au salvat viețile rudelor și prietenilor celor care i-au atacat acum.

Adevărul este că anume medicii știu mai bine decât politicienii să analizeze performanța unor preparate medicale.

Orice grup de medici – fie din Găgăuzia, fie din Chișinău – are dreptul să își aleagă vaccinul. Și niciun politician, niciun activist civic și nicio instituție media nu au dreptul să-i judece și să-i insulte pentru alegerea lor.

Tradiția de a insulta și judeca obraznic, plantată din susurile politicului moldovean, devine tot mai îngrijorătoare.

Charles Michel, Președintele Consiliului European, aflându-se recent în Georgia, care parcurge o fază acută a conflictului între formațiunile politice, a declarat că polarizarea politică trebuie orpită.

Dânsul a menționat că orice guvernare trebuie să demonstreze un leadership responsabil și că toate părțile trebuie să se angajeze într-un dialog constructiv.

Charles Michel și-a luat angajamentul să medieze între partidele de la conducere și cele din opoziție pentru a le ajuta să relanseze dialogul politic.

Sper foarte mult că Președintele Charles Michel va găsi posibilitatea să medieze între partidele politice și politicienii din Chișinău și să-i convingă să treacă de la faza polemicii agresive la un dialog constructiv și reciproc respectuos. Cred că trebuie să revenim pe făgașul dialogului constructive și să ne amintim că ne-am declarat adepți ai modelului democratic de guvernare. Nu putem construi un model democratic de guvernare semănând ură și atacând drepturile altor oameni.

Medicii din Găgăuzia, precum toți cetățenii Republicii Moldova, au dreptul să aleagă vaccinul și asta nu e subiect politic. Asta nu reflectă atitudinea lor față de țara donatoare a vaccinului – asta reflectă doar dreptul lor de alege.

Unicul instrument care-l au autoritățile în cazul vaccinării este discuția și convingerea.

Exagerările în polarizarea politică, urmată de exagerările în interpretarea Constituției, ne duc pe o pantă periculoasă de unde putem luneca necontrolat.

Acum mai mult ca oricând avem nevoie să învățăm să fim critici, fără să recurgem la insulte și discurs de ură.

Avem nevoie de leaderi, care își înțeleg bine misiunea și nu substituie prioritățile societății cu prioritățile personale și de partid.

Avem nevoie de exemplu permanent de dialog constructiv și deschis, de competiție de idei și proiecte de dezvoltare.

Avem nevoie de înțelegere socială și concentrare pe depășirea epidemiei și pe revitalizarea și modernizarea economiei.