Mesaj adresat cu ocazia aniversării de 27 de ani a Autonomiei Găgăuzia. 23 Decembrie 2021

Excelențe,
Dragi locuitori ai Găgăuziei,

Vă salut la acest eveniment important pentru fiecare locuitor al Găgăuziei.
Pe 23 Decembrie 2021 se împlinesc 27 de ani de la constituirea Autonomiei Găgăuzia.
Fiecare aniversare este un prilej pentru a face concluzii și planuri.
Concluziile trebuie să ne ajute să fim mai pregătiți pentru viitoarele provocări și oportunități.
Iar planurile trebuie să ne ajute să concentrăm toată energia și toate resursele pe priorități – ca în viitor să fim mai organizați și eficienți.

Cred foarte important să ne amintim și să conștientizăm că, soluționarea pașnică a polemicii de acum 27 de ani și crearea Autonomiei Găgăuzia, a fost posibilă datorită dialogului reciproc respectuos și intenției sincere de a găsi compromis.
Predecesorii noștri au fost oameni înțelepți și responsabili și au ales unica cale corectă – calea construcției și dezvoltării.

De-a lungul a 27 de ani au fost diverse situații dar, respectul reciproc și dialogul constructiv și civilizat, și intenția de a găsi un compromis, totdeauna, au permis identificarea locului pentru a face un pas înainte. Un pas înainte împreună cu tot poporul Moldovei – pentru că împreună suntem mai puternici.
E important să înțelegem – cuvântul compromis nu este unul rău. Compromisul deseori a salvat vieți. Iar în lumea actuală compromisul ne ajută să depășim conflictele și să ne unim pentru a trăi în pace și a ne dezvolta împreună.

Fiecare generație are parte de provocările ei și înaintașii noștri, fondatorii Autonomiei, au administrat provocările timpului lor cu mare înțelepciune.
Acum e timpul nostru să ne facem treaba.
Generația noastră a făcut multe greșeli, și încă mult greșim.
Am fost imprudenți și am construit o societate prea încărcată cu conflicte. Prea des și prea agresiv polemizăm. Și prea puțin discutăm proiecte și planuri de dezvoltare a Găgăuziei și construcția unui viitor mai bun.
Prea mult timp acordăm trecutului, dar nu pentru a învăța lecțiile și pentru deveni mai înțelepți.
Ne purtăm prea nerespectuos cu alții, și prea rar ne susținem reciproc. Prea mult cerem de la societate și prea puțin suntem gata să oferim în schimb.
Am tăiat barbar pădurile.
Avem o atitudine de consumatori față de pământ și apă. Comportamentul nostru iresponsabil de-a lungul anilor, ne-a adus la etapa, când secetele distrug cea mai mare parte a roadei agricole și noi nu putem întreprinde nimic.
Cu toate că în fiecare an producem mai multe deșeuri decât anul precedent, încă nu am construit infrastructura pentru colectarea și procesarea deșeurilor. Între timp avem deja peste 200 de platforme neautorizate de colectare a deșeurilor.

Cred că trebuie mai puțin să vor im despre trecut și mai mult să ne gândim cum putem face viitorul Găgăuziei mai bun – cum facem mai bun viitorul copiilor noștri. Aceste gânduri trebuie să ne unească.
E bine să înțelegem că, putem discuta la nesfârșit despre trecut – însă, în trecut nu putem schimba nimic. Și chiar prezentul puțin în putem schimba.
Dar, deciziile și acțiunile noastre de azi pot influența puternic viitorul. Noi putem influența ce fel de societate vom lăsa copiilor, cum va fi mediul înconjurator, cum vor fi satele și orașele, și cum va fi Găgăuzia moștenite de ei.
Pentru asta trebuie să învățăm să ne purtăm reciproc respectuos cu alți oameni, să adoptăm decizii înțelepte și să consumăm rațional energia și resursele. Așa vom reuși să construim un viitor mai bun și mai echitabil, mai sănătos și mai pașnic.
Trebuie să renunțăm la egoism și să învățăm să tratăm egal interesele personale și ale societății. Urmărind beneficiile imediate și punând interesele personale peste cele sociale, noi compromitem viitorul copiilor noștri.

Copiii noștri vor  moșteni de la noi multe probleme. Sarcina noastră e să pregătim generația următoare să rezolve problemele, care noi nu am fost în stare. Pentru asta, noi trebuie în fiecare zi, prin fiecare acțiune, să arătăm exemple de comportament reciproc respectuos și responsabil.
Generațiile următoare trebuie să fie mai buni decât noi, mai cumsecade decât noi, mai înțelepți decât noi – atunci ei vor trata problemele ca pe oportunități.

Azi trebuie să ne concentrăm pe construcția unei societăți mai sănătoase și mai echitabile. Societate, în care oamenii au mai mult respect unii față de alții și sunt mai atenți unii cu alții. Societate, în care oamenii sunt mai puțin egoiști și sunt dispuși să ofere societății nu mai puțin decât cer. Societate, în care oamenii admit mai puține conflicte și mai mult cooperează pentru a construi și a dezvolta.

Trebuie să conștientizăm – țara înseamnă oameni.
O țară puternică – înseamnă o societate puternică.
Cu cât oamenii sunt mai uniți – cu atât societatea e mai puternică.
Noi, dispoziția noastră și credința noastră, fac țara fie puternică, fie slabă.
Viitorul Găgăuziei depinde direct de atitudinea noastră față de alți oameni și față de problemele societății. Trebuie să învățăm să cooperăm unii cu alții pentru a dezvolta țara și a construi o societate mai bună.

Sunt sigură că, noi putem fi mai înțelepți și putem învăța să consumăm mai puțin timp și energie pentru polemici și conflicte inutile.
Sunt sigură că, suntem capabili să direcționăm toate talentele și cunoștințele pentru a gestiona mai bine rezervele de apă, pentru a reduce efectele secetei și pentru a transforma Găgăuzia într-un producător și furnizor sustenabil de alimente.
Sunt sigură că, putem crea condiții în care tinerii ingineri și programatori, tinerii chimiști și fizicieni, vor lucra în Găgăuzia și noi ne vom mândri cu succesele lor.
Cred în viitorul nostru bun, pentru că cred în noi!