Mesaj adresat în cadrul conferinței “Cele mai bune practici în domeniul drepturilor minorităților etnice”. Budapesta, 5 Octombrie 2021

Istoria Autonomiei Găgăuze, precum istoria altor autonomii, a conținut diverse etape, inclusiv etape tensionate.
În prezent Găgăuzia este considerată o istorie de succes și noi ne mândrim cu aprecierea asta.
Atunci când sunt întrebată, care este secretul istoriei succesului nostru răspund fără ezitare – dialogul!
Dialogul reciproc respectuos și constructiv – dialogul în care părțile sincer caută compromis și vor să facă împreună un pas înainte.
Cred că arta dialogului constructiv și reciproc respectuos este soluția cooperării durabile.

Din păcate, politicienii timpurilor noastre sunt mai mult cunoscuți pentru conflicte agresive și mai puțin pentru cunoașterea artei dialogului.
Pentru mulți politicieni cuvântul “compromis” are mai curând conotație negativă – asta arată cât de puțin înțeleg sensul și sarcina acestui cuvânt.
De fapt, politica responsabilă nu e despre arta conflictului.
Politica responsabilă e despre arta dialogului reciproc respectuos și arta identificării compromisului.

În 2021 Republica Moldova a sărbătorit 30 de ani de la declararea independenței și această dată este un prilej bun pentru concluzii și planuri de viitor.
Dacă privim obiectiv și responsabil etapa evoluției democrației moldovene – atunci trebuie să recunoaștem că în 2021 Republica Moldova a împlinit 30 de ani de lecții ne-învățate și oportunități ratate.

Moldova a ajuns la vârsta de 30 de ani cu o democrație fragilă și cu o clasă politică dominată de obiective egoiste.
Conflictele între grupările politice și între leaderii politici poartă un caracter personal și se desfășoară într-o formă foarte agresivă. Lipsa respectului reciproc face imposibil dialogul constructiv.
Leaderii politici se percep drept purtători ai adevărului absolut și își permit declarații și atacuri murdare. Politicienii aplică un comportament inadmisibil într-o societate democratică.
Leaderii de azi ai Moldovei arată societății exemple proaste, care dărâmă democrația.
Am ajuns la vârsta de 30 de ani cu o societate profund dezbinată de polarizarea politică și cu instituții publice slabe și ineficiente. Încrederea oamenilor în clasa politică și în instituțiile publice este, probabil, una din cele mai joase în Europa.
O parte a societății preia exemplele proaste ale politicienilor și practica atacurilor obraznice se răspândește rapid.

Atmosfera socială este depresivă, tinerii pleacă masiv din țară în căutarea unor oportunități mai bune de angajare și realizare personală și a unui mediu mai stabil și predictibil de viață.
Populația îmbătrânește, numărul beneficiarilor de pensii și a altor indemnizații este practic egal cu numărul celor, care muncesc și achită taxe, și multe raioane ale țării parcurg un proces periculos de depopulare.
Așa arată Republica Moldova la 30 de ani de independență.
Situația este agravată de campanii permanente de dezinformare și manipulare, care implică o bună parte din sursele media afiliate grupurilor politice.
Populismul politicienilor împiedică abordarea serioasă și responsabilă a problemelor reale ale societății.

Cred că sursa greșelilor noastre în construcția democrației e faptul că democrația ne-a fost oferită cadou.
Noi am primit democrația ca un pachet de drepturi și libertăți.
Noi încă nu am conștientizat democrația mai întâi de toate este un set de obligații și responsabilități și pentru a obține dreptul să beneficiem de libertățile democratice trebuie mai întâi să ne onorăm responsabilitățile și obligațiunile noastre sociale.

Nici clasa politică din Republica Moldova încă nu a înțeles ce înseamnă democrația.
Comportamentul politicienilor este un exemplu rău pentru societate.
Democrația nu este un set de reguli scrise – democrația e mai întâi de toate o cultură a comportamentului public civilizat și a atitudinii respectuoase față de alți oameni.

O democrație durabilă e posibilă numai intr-o societate în care respectul reciproc și dreptul la părere sunt regulă incontestabilă.
Într-o societate democratică atacul altei persoane și a altei păreri este inadmisibil. Într-o societate democratică orice divergență poate fi depașită doar prin dialog civilizat și unicul instrument este încercarea de a convinge.

Moldova confruntă un fenomen periculos al egoismului politic.
Egoismul devine deosebit de periculos atunci când ajunge în birourile de conducere a statului.
Azi egoismul politicienilor pune sub pericol istoria de succes a Autonomiei Găgăuze.

Conducerea de azi a Republicii Moldova a întreprins un șir de acțiuni neprietenoase față de Autonomia Găgăuză.
Conducătorul Autonomiei nu a avut loc la procedura de inaugurare a Președintelui actual. Apoi, conducătorul Autonomiei a fost exclus din componența Consiliului Suprem de Securitate.
După care Președintele actual a venit în Găgăuzia fără să comunice asta conducerii Autonomiei. Noi am aflat despre vizita Președintelui de la primarii invitați la ședință. Noi am considerat că este corect să salutăm Președintele și, împreună cu Speakerul Adunării Populare și adjunctul Guvernatorului Găgăuziei am mers să întâlnim Președintele.
Și la această întâlnire Președintele ne-a mințit – ne-a spus că nu dânsa a invitat primarii, ci primarii au invitat-o la această întâlnire. Dar, noi am văzut invitațiile trimise de Administrația Președintelui.
Actualul Președinte al Parlamentului a făcut un șir de declarații mincinoase și a refuzat să le dezmintă și să își prezinte scuzele. Am fost nevoită să merg în instanță.
Azi, autoritățile centrale ale Republicii Moldova, încearcă să izoleze autoritățile Autonomiei. Se fac presiuni misiunile diplomatice ale Moldovei în alte state să nu ne asiste în vizitele noastre, in cadrul cărora noi am reușit să construim parteneriate ce au susținut și susținut dezvoltare socială și economică a Găgăuziei.
Șirul acțiunilor neprietenoase nu se oprește aici.
Mizăm mult pe implicarea partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova în schimbarea atitudinii conducerii politice actuale a Moldovei în relațiile cu autoritățile Autonomiei.
Azi Moldova are nevoie de evoluție, nu de revoluție.
Azi trebuie să ne concentrăm toată energia și talentele pentru a construi și dezvolta – și nu pentru conflicte.
Pentru a construi o democrație durabilă trebuie să învățăm să ne respectăm reciproc și să respectăm dreptul la opinie, să evităm comportamentul egoist și să folosim dialogul.
Sunt adepta înțelepciunii formulate de Barack Obama, Ex Președintele SUA: “Democrația presupune compromis chiar și când ai 100% dreptate”.