Mesaj adresat în cadrul Forumului Euroasiatic al Femeilor “Femeile: misiunea globală în condițiile realității noi”.

Stimată doamnă Președinte a Consiliului Federației,
Stimați participanți,

Tema Forumului Euroasiatic al Femeilor – “Femeile: misiunea globală în condițiile realității noi” – îmi este foarte apropiată.
Omenirea azi confruntă probleme, care nu pot fi depășite de fiecare țară în parte și este nevoie de cooperare largă între state la nivel global.
Combaterea pandemiei și a consecințelor ei; lupta cu fenomenul încălzirii globale și reducerea efectelor ei precum secetele, inundațiile și incendiile; reducerea sărăciei și a inegalității sociale, economice și etnice; criza migranților și a refugiaților – aceste probleme pot fi rezolvate numai prin cooperare largă între state.

Avem nevoie de planuri comune de acțiuni, în cadrul cărora statele vor acționa împreună. Avem nevoie de mai multă încredere unii în alții și mai multă disponibilitate să ne ajutăm reciproc.
Fără încredere, fără respect reciproc, fără dialog permanent orientat spre identificarea compromisului nu vom putea realiza progrese durabile în rezolvarea acestor probleme.
Cred că femeile vor avea un rol important în procesul construcției unui nou dialog global – dialog în care nevoile comune vor învinge egoismul național și vor transforma omenirea într-o familie globală mare.

Azi, în fața femeilor sunt deschise oportunități mari de a se implica în procesele decizionale de orice nivel și în procesul de guvernare a țărilor. Avem multe exemple de femei leaderi care merită apreciate – așa exemple sunt azi aici în sală, fapt care mă bucură mult.

Cu toate că omenirea este mai puternică decât a fost vreodată, cu toate că avem la dispoziție un potențial enorm de cercetare și dezvoltare și deținem resurse practic nelimitate – pandemia ne-a luat prin surprindere și a pus la grea încercare toate sistemele create de om.
Pandemia a generat incertitudine și instabilitate, frică și neîncredere.
În 2019 niciun guvern și nici o companie nu avea în planurile pentru 2020 lupta cu pandemia, nimeni nu planifica carantină și restricții sanitare, nimeni nu planifica pierderi de locuri de muncă și reducerea PIB.
Cu toții priveam cu optimism în anul 2020, planificam creștere economică și creșterea numărului locurilor de muncă, planificam creșterea PIB, planificam să construim și să ne dezvoltăm.
Dar, pandemia a răsturnat planurile noastre și ne-a schimbat prioritățile. Pandemia ne-a arătat cât de fragile sunt toate sistemele și procesele construite de om și cât de ușor poate fi anulat orice plan elaborat de om.
Au fost puternic zdruncinate procesele economice globale, am pierdut milioane de vieți, au murit mii de afaceri, au fost lichidate zeci de milioane de locuri de muncă, în sufletele oamenilor a apărut multă neliniște și neîncredere în ziua de mâine.

Ne-am pomenit intr-o realitate nouă, realitate plină de incertitudine, realitate plină de probleme complexe, pentru care nu există soluții simple și comode.

Cred că toată lumea trebuie să se preocupe serios de problema inegalității economice, a inegalității sociale și a inegalității etnice. Pandemia a amplificat aceste fenomene, pe care le ignorăm de prea mult timp.
Criza migranților și a refugiaților, reprezintă o altă problemă pentru care se caută numai soluții provizorii și nu se lucrează serios la tratarea ei.
Omenirea nu a reușit să formeze o echipă unită pentru tratarea problemei încălzirii globale și a urmărilor ei din ce în ce mai dezastruoase.
An de an generăm tot mai multe deșeuri și – cu toate că vedem sute de hectare de pământ otrăvit încărcat cu deșeuri, vedem deșeurile în râuri și în mări – așa și nu am reușit să ne concentrăm pe soluționarea problemei.
Aceste probleme amenință direct viitorul nostru.

Sunt sigură că, pentru a depăși aceste probleme, trebuie să regândim sistemul de educație a tinerilor.
Generațiile care vin trebuie să fie mai buni decât noi și mai înțelepți decât noi, trebuie să fie mai toleranți și mai respectuoși decât noi. Ei trebuie să fie mai atenți cu mediul înconjurator și să fie gata să ofere societății mai mult decât cer. Trebuie să educăm un spirit colectiv nou – spirit de donator pentru dezvoltarea societății. Trebuie să plecăm de la spiritul colectiv de consumator al beneficiilor societății.

Colectivitatea umană s-a dovedit a fi slabă și vulnerabilă.
Vulnerabilitățile noastre colective provin din noi – din comportamentul nostru public și din atitudinea noastră unii față de alții.
Nu tratăm vecinii noștri cu respectul, care dânșii îl merită, și acceptăm cu greu o opinie diferită.
Nu ne ascultăm unii pe alții și prea des suntem indiferenți. Nu lucrăm împreună asupra problemelor, care le confruntă, strada noastră, orașul nostru, țara noastră și omenirea în general – credem că aceste probleme nu ne privesc.

Omenirea are nevoie de mai multă bunătate și deschidere de a asculta, în schimbul dispoziției de a ataca și de a învinge.
Omenirea are nevoie de răbdare și dragoste pentru a găsi compromisuri și a depăși divergențele.
Omenirea are nevoie de mai multă căldură și smerenie pentru a reduce inegalitățile economice, sociale și etnice.
Omenirea are nevoie de mai multă înțelegere și înțelepciune pentru a deveni o echipă unică pentru păstrarea păcii și salvarea mediului înconjurător – și, de fapt, pentru a se salva pe sine.

Aceste calități caracterizează mai mult femeile decât bărbații.
Cred că misiunea femeilor în condițiile realității noi e de a schimba atmosfera în cadrul relațiilor interstatale. Femeile pot aduce mai multă căldură și flexibilitate înțeleaptă în cadrul dialogului pe platformele internaționale, pentru a crea un dialog global constructiv – capabil să identifice compromisuri pe toate temele importante și omenirea să găsească locul pentru ca omenirea să facă un pas mare și calitativ înainte spre o dezvoltare comună sustenabilă, în armonie deplină cu mediul înconjurator.