Mesaj adresat la evenimentul dedicat lui Mihail Ciachir

Stimate doamne și domni,
Dragi colegi,

Când ne amintim de Mihail Ciachir, involuntar ne amintim de credință și spiritualitate. Și acest fenomen ar trebui să ne determine să ne gândim cu ce vor fi asociate numele noastre pentru succesori – cred că așa o abordare ar putea influența mult comportamentul nostru și și deciziile noastre.
Subiectul credinței și al spiritualității este foarte personal pentru fiecare om și eu voi vorbi reieșind din experiența și trăirile personale.
Deseori mă gândesc la credință și spiritualitate și am observat că, cu cât mai mult mă gândesc, cu atât gândurile ajung mai largi și mai profunde.

De veacuri credința a unit oamenii și a stat la baza valorilor noastre sociale și spirituale. Nouă, oamenilor, ne este greu să trăim fără credință. Cu credința că ziua de mâine va fi mai bună și mai luminoasă ne este mai simplu să trăim
Credința a educat în oameni sentimentul responsabilității și cultura susținerii recirpoce, care în mare parte au determinat progresul omenirii.

Oamenii permanent au învățat și au devenit mai puternici.
Dar, oamenii nu totdeauna și-au folosit înțelept puterea. Și cele mai mari greșeli oamenii le comit când locul spiritualității îl ocupă egoismul personal.
În genere, egoismul omenesc este foarte periculos – el îngustează viziunea vieții până la dorințele personale și ignoră responsabilitatea față de societate și față de natură.

Există egoism personal, și există egoism social, care este și mai periculos.
De exemplu, în prezent am învățat să consumăm intens resursele naturii, dar foarte puțin ne gândim la impactul nostru asupra mediului înconjurător și ce lume vom lăsa copiilor noștri.
Vorbim mult despre dragoste și respect reciproc dar, în același timp, în societatea umană actuală apar tot mai multe conflicte și atacuri reciproce.

Sunt sigură că, un om bun, care trăiește cu credință în suflet, niciodată nu va jigni un alt om.
Haideți să ne gândim cât de mult ar schimba societatea noastră respectarea a așa reguli simple cum sunt: ”Nu judeca și nu vei fi judecat; nu condamna și nu vei fi condamnat; iartă și ți se va ierta”.

Sunt sigură că, urmând aceste reguli, noi am putea face lumea mai bună, am putea opri distrugerea mediului înconjurător și am lăsa copiilor noștri o planetă mai sănătoasă.

Credința că există binele și dragostea ne dă speranță și ne dă putere să facem un pas înainte.
Credința ne unește în jurul valorilor comune – iar când suntem uniți noi suntem cu adevărat puternici.

Cred că spiritualitatea și credința ne vor ajuta să devenim mai buni, să avem mai multă respect reciproc și să ne ajutăm unii pe alții, și ne vor ajuta să lăsăm copiilor noștri o lume mai sănătoasă.

Cred că anume în acest mod am putea cel mai bine să demonstrăm respectul față de moștenirea lui Mihail Ciachir.