Mesaj de felicitare adresat în cadrul ceremoniei de oferire a distincțiilor Autonomiei Găgăuzia. Decembrie 2021

Stimate Doamne și stimați Domni!

Azi, aici sunt prezenți unii dintre cei mai valoroși omeni ai Găgăuziei – Dvs toți sunteți Eroii și Campionii noștri! Azi este ziua Dvs și noi ne vom strădui să facem așa, ca Dvs să simțiți respectul nostru.

Lumea parcurge timpuri de criză – timpuri pline de tensiuni sociale și economice. Găgăuzia, și Moldova în general, sunt părți mici ale lumii mari dar, noi simțim mai acut  decât țările mari efectele crizelor.
Pandemia a limitat libertățile noastre, iar criza economică ne-a afectat bunăstarea și ne-a limitat posibilitățile.
Suntem o țară mică și avem dependențe mari economice și energetice de partenerii noștri externi. E important să conștientizăm că nu dispunem de resurse pentru conflicte.
Toate puterile noastre și toate resursele noastre trebuiesc direcționate pentru construcția și dezvoltarea Găgăuziei și a Moldovei.
Iar puterile noastre principale sunt înțelepciunea, consecvența și concentrarea pe rezultat,capacitatea de a construi parteneriate reciproc respectuoase durabile, capacitatea de a dialoga, capacitatea de a convinge și de a îndeplini angajamentele asumate.
Alte puteri noi nu avem – dar și aceste puteri sunt suficiente, dacă le vom  folosi rațional și vom fi uniți.

În timpurile complicate, societatea are nevoie acută de exemple bune – exemple capabile să inspire și să aducă optimism.
Exemple de onestitate și cumsecădenie în viața zi de zi, exemple de înțelepciune modestă și generozitate spirituală, exemple de demnitate și credință valorilor omenești, exemple de creație și inspirație.

Azi, aici avem oameni care generează anume astfel de exemple.
Sunteți eroii și campionii noștri.
Sunteți generatorii exemplelor bune de devotament față de munca Dvs; sunteți exemple frumoase de atitudine față de alți oameni; sunteți exemple de dragoste față de poporul Găgăuziei și valorile lui. Sunteți exemplu cât de multe poate face fiecare om la locul lui, atunci când vrea cu adevărat.
Cu cât mai mulți eroi și campioni vom avea – cu atât Găgăuzia va fi mai puternică pe toate dimensiunile.

Toți locuitorii Găgăuziei își doresc ca Autonomia noastră, și toată Moldova, să se dezvolte și să se schimbe spre mai bine.
Pentru a obține ceva ce nu am avut niciodată, trebuie să facem ceva ce nu am făcut niciodată.
Pentru ca Găgăuzia mâine să fie mai puternică decât azi – noi toți, locuitorii Găgăuziei, trebuie mâine să fim mai buni decât azi.
Trebuie să fim mai uniți, mai respectuoși unii cu alții, mai eficienți la locul de muncă. Trebuie să fim gata să oferim societății mai mult decât așteptăm de la societate.
Anume noi și numai noi putem face Găgăuzia puternică și anume Dvs sunteți oamenii, care vor contribui mult la dezvoltarea Găgăuziei!
Trebuie să fim mai uniți, mai respectuoși unii cu alții, mai eficienți la locul de muncă. Trebui să fim gata să oferim societății mai multe decât cerem.

E important să conștientizăm că, anume noi și numai noi, putem face Găgăuzia unită, puternică și dezvoltată!
Dvs sunteți exemple extraordinare pentru noi toți – ne arătați cum fiecare locuitor al Autonomiei, în fiecare zi, poate contribui la dezvoltarea Găgăuziei.
Vă mulțumim pentru exemplele Dvs frumoase și sperăm în continuare pe capacitatea Dvs de fi generatorii de exemple bune pentru noi – pe capacitatea Dvs de a schimba lumea din jur și a o face mai bună!

Vă felicit cu distincțiile de azi!
Vă doresc pace, fericire și bunăstare!
Pace, fericire și bunăstare Găgăuziei și Moldovei!