Mesajul adresat la începutul ședinței Platformei Institutului de inițiative strategice pentru promovarea studierii limbilor de stat și găgăuză în UTA Găgăuzia

Stimați colegi, Bună ziua!

Sunt bucuroasă să salut participanții la acest eveniment și vă mulțumesc pentru invitație și oportunitatea de a veni cu un mesaj.

Bun venit tuturor participanților acestei platforme și mulțumesc organizatorilor pentru invitație și posibilitatea de a-mi prezenta opinia.

Sunt un susținător al abordărilor constructive. Cred că toate acțiunile și deciziile noastre de astăzi trebuie să aibă un impact pozitiv asupra zilei de mâine a societății noastre. Tot ceea ce facem astăzi ar trebui să facă societatea noastră mâine mai puternică și mai competitivă. Repet – mai competitivă. Iar competitivitatea în lumea de astăzi, care se schimbă intens sub presiunea progresului tehnologic, este determinată de cunoștințele deținute și capacitatea de a învăța.

Cunoașterea limbilor este un instrument foarte puternic, care mărește exponențial spectrul de posibilități deschise în fața unei persoane.

Trebuie să recunoaștem restanțele noastre mari în dezvoltarea social-economică și să constatăm că această rămânere în urmă a determinat fenomene periculoase, precum plecarea oamenilor din Moldova și căderea natalității. Oamenii aleg să trăiască în societăți mai dezvoltate, deoarece acolo găsesc mai multe oportunități.

Trebuie să învățăm cît mai mult – să direcționăm cât mai multă energie pentru învățătură și dezvoltarea cunoștințelor și abilităților personale, și să consumăm mai puțină energie pe polemici inutile.

Cred că e foarte important ca reprezentanții puterii să prezinte exemplu. De reprezentanții puterii depind foarte multe. Prin comportamentul lor, ei pot atât amplifica trăsăturile bune ale societății, cât și pe cele nu prea bune.

Colegii mei – dna Cristeva Natalia, dna Cucu Lucia și dna Cebanova Maria – vor prezenta detalii despre acțiunile pe care le întreprindem, menite să convingă oamenii să învețe mai multe limbi. În toate inițiativele noastre, am încercat să venim cu un exemplu personal – și în cazul învățării limbilor, de asemenea.

Anterior am menționat că, cunoașterea limbilor mărește mult spectrul posibilităților deschise în fața unei persoane. Această afirmație e susținută de experiența mea personală. Cunoașterea limbilor îmi permite să construiesc un dialog mai eficient cu parnerii noștri și crește nivelul de încredere între noi.

Și în cadrul evenimentului nostru de astăzi am un mare avantaj datorită cunoașterii limbilor – pot comunica atât în limba găgăuză, cât și în limba română sau rusă.

Este o dovadă a faptului că, cunoașterea limbilor mărește spectrul de posibilități, deși nu e cel mai relevant exemplu.

Totodată, din propria experiență cunosc cum politizarea poate dăuna oricărui proiect bun. Examinarea proiectelor prin prisma intereselor politice înguste denaturează adesea esența ideii și aduce o polemică inutilă, dar care consumă volume enorme de energie, care frânează iar adesea, chiar blochează progresul.

Noi, eu și colegii din echipa Comitetului Executiv al Găgăuziei, suntem susținători fideli ai educației multilingve și apreciem educația multilingvă ca un instrument pentru consolidarea capacităților societății noastre.

Vă mulțumesc pentru posibilitatea de prezenta opinia în cadrul evenimentului de azi și pentru atenția care mi-ați acordat-o!