Mesajul în cadrul evenimentului organizat de PNUD Moldova “Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”

Excelența Dumneavoastră, stimată doamnă Al Khatib!
Dragi colegi, bună ziua!
Întrucât majoritatea participanților la ședința de azi cunosc mai bine limba rusă, voi vorbi în rusă.

Am vorbit câteva cuvinte în limba de stat și, pe motivul că majoritatea participanților la ședința de azi vorbesc mai bine limba rusă, voi continua în rusă.
Totodată, voi profita de ocazie și voi menționa avantajul, care ni-l oferă cunoștințele. Am lungit puțin puțin ziua mea de muncă pentru a învăța limba romană și, deja de mai multe ori, am simțit avantajele cunoașterii acestei limbi. Cunoașterea limbii de stat mă face mai puternică și a lărgit posibilitățile mele.

În general, procesul de administrarea e arta comunicării și a dialogului. Într-adevăr este o artă, care implică un volum mare de cunoștințe și capacitate de a identifica argumentele potrivite pentru a convinge partenerii de dialog.
Într-o construcție democratică nu există alte instrumente decât dialogul și posibilitatea de a convinge – întrucât democrația e construită pe dreptul fiecărui om la părere și l libertatea de a împărtăși părerea personală fără să încalce legile societății.
Democrația nu admite agresiune verbală și cu atât mai mult agresiune fizică – orice abordare, care atinge demnitatea omului și atacă dreptul lui la opinie e distrugătoare pentru democrație.
La baza democrației stau respectul reciproc și disponibilitatea de a susține apropiatul, chiar dacă acesta împărtășeste o părere diferită. Noi încă avem de învățat să trăim într-un model democratic de guvernare și să fim nu doar consumatori de democrație – dar să fim și donatori și constructori de democrație. Adică să fim oameni, care prin exemplul propriu și prin munca sa consolidează și dezvoltă democrația.

Azi va avea loc un schimb de opinii la tema egalității de gen prin prisma situației economice a femeilor în societatea noastră.
Evident, sunt adepta creșterii numărului femeilor în procesele de administrare și pe pozițiile de conducere și am un set de argumente ale mele in acest sens.

În ultimii ani, în societatea crește periculos nivelul de intoleranță și agresivitate și asta, în mare parte, se datorează practicilor folosite de politicieni în lupta pentru putere. Pretendenții la putere devin din ce în ce mai agresivi, iar programele lor tot mai lipsite de conținut. Ei nu au idei și proiecte, capabile să convingă oamenii să-i urmeze și împreună să construiască un viitor mai bun decât prezentul.

Deficitul de idei și proiecte, politicienii îl compensează cu agresivitate și generarea de frici sociale. Aceste practici sunt extrem de dăunătoare și conduc la dezbinarea societăți și compromit încrederea oamenilor în politicieni și autorități. Acest joc egoist va avea efecte sociale și economice negative pe termen mediu.
Trebuie să ne tratăm de intoleranță și de excesul de egoism și să ne amintim că toate lucrurile mari oamenii le-au reușit numai atunci când au reușit să se unească și au muncit împreună. Societatea e puternică numai atunci când oamenii sunt buni și atenți unii cu alții și susțin aproapele – atunci când avem grija unii de alții și ne concentrăm pe obiective corecte.

Azi omenirea are nevoie de evoluție, nu de revoluție.
Pentru asta e nevoie să schimbăm modelul de administrare bazat pe pragmatism sec și disponibilitatea de a aplica oricând forță, pe modelul bazat pe înțelepciune, bunătate și capacitatea de a identifica compromis chiar și în situațiile care par a fi de nedepășit.

De acea sunt adepta atragerii femeilor în procesele de administrare. Femeile, de regulă, abordează problemele cu mai multă îngăduință și înțelepciune, și caută compromis – care de regulă reușesc să îl găsească. În timp ce bărbații, de regulă, foarte des transformă polemica în luptă adevărată.
Femeile, de regulă, sunt mai puțin egoiste decât bărbații – rolul de mamă învață femeia să se împartă continuu cu timpul și energia. Mama nu gătește ce vrea și când vrea – mama gătește ce își dorește familia ei și atunci când ei asta își doresc.
Capacitatea de a se dărui e îndeosebi necesară acum în cadrul procesului de luare a deciziilor.
De exemplu, femeia poate aduce în procesul de prioritizare un echilibru mi bun între bunătate și pragmatism.

Dar, pentru a putea concura eficient cu bărbații, noi trebuie să învățăm mult și permanent. Lumea în care trăim azi e un sistem complex de construcții sociale și economice, și administrarea cu aceste construcții necesită cunoștințe în multe domenii. Noi trebuie să învățăm să lucrăm cu volume mari de informație divers, să observăm amenințările și oportunitățile, și să alegem priorități corecte și să distribuim rațional energie și timpul nostru.
Cu toate acestea sunt absolut sigură – noi, femeile, putem totul!
E important să ne dorim cu adevărat și atunci le reușim pe toate.

În prezent, în echipa Comitetului Executiv al Găgăuziei, lucrează multe femei și chiar fete, dar asta nu e legat de faptul că ru sunt femeie.
În echipa noastră muncesc femei manageri, care având școală bună în spate continuu învață și își lărgesc competențele – pentru că sunt conștiente că au sarcina să identifice soluții și să adopte decizii, capabile să determine dezvoltarea Găgăuziei.  Toate deciziile noastre trebuie să contribuie ca mâine Găgăuzia să fie mai prosperă decât azi. Rezultatele deciziilor noastre trebuie să asigure copiilor de azi condiții bune de viață în Găgăuzia și să- i convingă să își lege viitorul de Găgăuzia.
În cadrul echipei Comitetului Executiv domnește o atmosferă de respect reciproc, noi totdeauna ne ajutăm reciproc – și această atmosferă în mare parte este meritul femeilor din echipa noastră. Înțelegem bine că, comportamentul nostru trebuie să servească drept exemplu pentru societate, și această înțelegere ne mobilizează și mai mult.
Îndemn toate femeile să creadă în forțele proprii și să învețe – iar autoritățile vor întreprinde acțiuni pentru oferi mai multe posibilități de a învăța.

Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a vorbi în fața dumneavoastră și pentru atenția care mi-ați oferit-o!