ADRESARE CĂTRE FAMILIILE NUMEROASE DIN GAGAUZIA

Dragi Mămici și Tătici,

Nu va imaginați cât de fericiți suntem că vă avem și cât sunt de bucuroasă să vă văd. Sunteți o sursă fantastică de omenie, sursă de încredere, sursă de speranță și de optimism.

Sunteți curajoși.

Sunteți generoși.

Sunteți puternici.

Sunteți cumsecade.

Sunteți receptivi.

Sunteți luminați.

Sunteți Adevărații Eroi ai timpurilor noastre.

Eroi nu sunt cei, care strigă cel mai tare, că trebuie să facem lucruri corecte.

Eroi sunt cei, care fac lucruri corecte liniștit și cu demnitate.

Aveți toate calitățile omenești, strict necesare azi pentru renașterea și consolidarea poporului găgăuz. Dvs construiți azi viitorul poporului nostru și, datorită Dvs acel viitor va fi mai bun.

De la începutul mandatului nostru am decis că ne vom concentra pe două priorități: plecarea oamenilor din Autonomie și căderea natalității. Am considerat că aceste fenomene sunt cea mai mare amenințare pentru viitorul poporului Găgăuziei.

De asemenea, înțelegeam că aceste probleme nu pot fi rezolvate prin semnarea unui ordin. Ele pot fi rezolvate numai prin convingerea oamenilor. Oamenii vor să trăiască mai bine, și asta e firesc. Plecarea oamenilor poate fi oprită numai prin crearea în Găgăuzia a condițiilor de viață, care oamenii le găsesc în alte țări.

Construcția drumurilor și trotuarelor, construcția grădinițelor de copii și a școlilor, construcția apeductelor și sistemelor de canalizare – pe toate aceste direcții trebuia să acționăm foarte rapid.

Trebuia să creăm locuri de muncă stabile – iar asta înseamnă că trebuie să determinăm industrializarea economiei. Crearea platformelor industriale și crearea oportunităților de învățământ profesional – au fost o altă sarcină importantă.

Înțelegeam că resursele noastre interne nu ajung nici pentru 5% din necesarul investițional, de asta am început să căutăm activ parteneri.

Azi în Găgăuzia avem 5 grădinițe pentru copii noi, iar lucrările de reparație au ajuns în toate grădinițele Autonomiei. Construim școli, stadioane, platforme pentru dezvoltarea sectorului IT și un Colegiu Industrial modern. Am adus în Autonomie peste 1,5 miliarde lei pentru dezvoltarea infrastructurii social-economice. Și ăsta e doar începutul construcției Găgăuziei noi.

Dar timpul nu ne așteaptă.

Chiar și în etapele complicate, poporul are nevoie de energii noi de dezvoltare – și aceste energii le aduc copiii. Ei sunt viitorul Găgăuziei.

Iată de ce anume Dvs – cei prezenți în această sală – sunteți viitorul frumos, luminat și foarte bun al Găgăuziei.

Vă mulțumesc pentru încrederea în viitorul Găgăuziei și pentru că creșteți acest viitor foarte frumos și luminat.

Vă mulțumesc pentru că nu așteptați și pentru că nu vă este frică.

Vă mulțumesc pentru că educați viitorii învățători și medici, viitorii ingineri și cercetători, viitorii deputați și miniștri a țării noastre.

Chiar poate viitorii Guvernatori ai Găgăuziei și Președinți ai Moldovei!

Dar, fără îndoială, ei vor fi oameni frumoși și cumsecade, iar noi vom fi foarte mândri cu ei.

Vă mulțumesc pentru exemplele extraordinare de bunătate, responsabilitate și generozitate.

Sunt convinsă că, acești copii vor face viitorul Găgăuziei și al Moldovei mult mai frumos decât prezentul!