DISCURS LA CONFERINȚA DEDICATĂ CELEI DE-A 100-A ANIVERSĂRI A LUI DIONIS TANASOGLU

Stimate doamne,
Stimați domni,
Azi marcăm aniversarea unui Om cu literă mare, unui reprezentant strălucit al poporului nostru – Dionis Tanasoglu.
Ne mândrim cu dl Tanasoglu. Ne mândrim cu moștenirea lăsată de dânsul. Și ne mândrim cu demnitatea care și-a trăit viața.
Dionis Tanasoglu e un exemplu frumos, cum un tânăr obișnuit, dintr-un sătuc obișnuit, poate trăi o viață complicată și lăsa o urmă strălucită în istoria poporului nostru.
Sunt sigură că, despre moștenirea dlui Tanasoglu colegii cercetători vor vorbi mult și cu lux de detalii. Dânșii pun suflet în tot ce fac și nu le pot face concurență.
Vreau să privim viața lui Dionis Tanasoglu nu din perspectiva științifică și literară, ci din perspectiva culturii sociale.
Cultura socială este fundamentul stabilității și eficienței unui popor. Și toți oamenii responsabili, înțelegând importanța culturii sociale, se străduiesc să își aducă aportul la îmbunătățirea și dezvoltarea ei.
Dionis Tanasoglu ne-a lăsat un exemplu extraodinar de implicare în dezvoltarea culturii sociale a poporului găgăuz.
Prin modul în care a trăit, Dionis Tanasoglu a demonstrat că schimbările spre bine se produc atunci, când oameni obișnuiți, fac lucruri neobișnuite. Lucruri complicate. Atunci când ei dau societății mai mult, decât primesc.
Azi ne este ușor să citim despre viața dlui Tanasoglu. Dar, ne vine foarte greu să ne imaginăm de câte ori dl Tanasoglu a fost în fața unor alegeri dificile.
Dar, viața totdeauna ne pune în fața alegerilor. Și cu toate că, de obicei, posibilități sunt mai multe, toate posibilitățile pot fi împărțite în două categorii.
Categoria alegerilor decente și cumsecade, și categoria celor indecente și egoiste.
Cel mai des, alegerile decente – sunt alegeri dificile. Aceste alegeri ne cer curaj și sacrificiu. Sunt alegeri, care azi ne aduc dificultăți, dar au efecte pozitive asupra viitorului societății.
Alegerile decente nu admit egoism și minciună – ele ne cer responsabilitate și onestitate.
Azi suntem mândri cu Dionis Tanasoglu pentru că dânsul, cel mai des, a făcut alegeri decente și cumsecade. El a făcut alegeri curajoase, fiind gata să piardă personal azi, ca poporul Găgăuziei să fie mai puternic în viitor.
Prin comportamentul său, dl Tanasoglu a contribuit la dezvoltarea și îmbunătățirea culturii sociale a poporului Găgăuziei. Anume de asta azi dl Tanasoglu este o parte firească a culturii sociale a găgăuzilor.
Îndemn toți oamenii, care într-adevăr respectă moștenirea dlui Tanasoglu să-i urmeze exemplul – să facă alegeri decente și cumsecade.
Numai prin atitudine onestă față de angajamentele noastre sociale putem fi utili poporului nostru.
Numai prin muncă responsabilitate și dedicație în tot ce facem, fiecare dintre noi poate servi viitorul Găgăuziei.
Vă doresc discuții interesante și dezbateri profesioniste inspirate!