DISCURS LA ÎNTREVEDEREA AGRARIENILOR GĂGĂUZI CU MINISTRUL AGRICULTURII

Eu știu, că șefii noștri de întreprinderi agricole așteaptă această întâlnire de mult timp. În agricultură s-au acumulat un șir de probleme pe care nici cele mai puternice companii nu le pot rezolva singure.

Stimate Domnule Ministru,

Stimați fermieri!

Aș dori să încep întâlnirea noastră cu cuvinte de recunoștință ministrului agriculturii, domnul Vladimir Bolea pentru receptivitate. Nici un raport pe hârtie nu va înlocui comunicarea în direct cu oamenii și nu va prezenta situația reală din sectorul agricol.

Din păcate, în sectorul agricol există întrebări și probleme destule. Cea mai acută problemă – este seceta. Încă nu am evaluat amploarea pierderilor, dar primele cifre nu ne bucură.  Recolta de grâu din grupele 1 și 2 a fost cu o treime mai mică decât se aștepta. Culturile precum porumbul și floarea-soarelui au fost deosebit de afectate. Recolta de porumb este cu 85% mai mică decât cea planificată, recolta de floarea soarelui este cu 70% mai mică. Sperăm că precipitațiile care au trecut pe alocuri în Găgăuzia vor îmbunătăți situația în viticultură și horticultură, dar chiar și acolo randamentul va fi mult mai mic decât era planificat.

Seceta este principala, dar departe de a fi singura problemă cu care se confruntă fermierii. Creșterea prețurilor la combustibil, semințe, îngrășăminte și pesticide îi obligă pe fermieri să lucreze în pragul rentabilității, forțându-i să renunțe la planurile de investiții pentru achiziționarea de echipamente noi, plantarea livezilor și podgoriilor.

Recoltarea e doar o problemă. Alta, nu mai puțin dificilă, este realizarea  acesteia. Exportatorii nu sunt interesați de cerealele moldovenești. Este mai profitabil pentru ei să vândă cereale din Ucraina, care se vând la prețuri mult mai mici. Există, de asemenea, anumite dificultăți în logistica transportului – terminalele noastre vamale sunt supraîncărcate, exportul de produse necesită mult mai mult timp și  mai mulți bani.

Aproape toate întreprinderile agricole lucrează cu împrumuturi. Creșterea ratelor dobânzilor la împrumuturi de la 7-8 la 18% într-un moment în care recolta nu a fost încă realizată a pus agricultorii în cele mai dificile condiții. Confruntându-se cu o lipsă acută de capital de lucru, aceștia sunt forțați să cheltuiască de două ori mai mult pentru deservirea împrumuturilor.

Înțeleg că eu acum am pus în discuție un număr mare de probleme care nu pot fi rezolvate simultan. Dar Guvernul ar putea întreprinde unele acțiuni urgente care ar contribui la stabilizarea situației din sectorul agricol.

Cred că este important să eliminăm toate obstacolele din calea exportului de produse agricole și să ajutăm producătorii să înființeze noi lanțuri logistice pentru a intra pe piețele tradiționale din Est. Pentru a îmbunătăți situația financiară a agricultorilor ar putea fi eliminate accizele la combustibil, amânarea plăților la impozitul pe venit,  creditarea cu o rată scăzută a dobânzii pentru achiziționarea de semințe, îngrășăminte, pesticide, combustibil și lubrifianți.

În același timp, nu trebuie doar să răspundem provocărilor de astăzi, ci și să ne gândim la rezolvarea problemelor globale care amenință viitorul țării noastre. Seceta a devenit o adevărată provocare pentru sectorul agricol, un sector cheie al economiei moldovenești. Și dacă mai devreme ne-am confruntat cu ani secetoși la fiecare 6-7 ani, atunci în ultimii ani acest decalaj s-a redus și secetele apar aproape la fiecare 2-3 ani.

Țara noastră s-a confruntat cu consecințele negative ale încălzirii globale. Schimbările climatice au un impact devastator asupra ecosistemului natural și afectează economia țării noastre. Nu mai putem conduce agricultura, folosind metodele vechi, sperând că următorul sezon agricol va fi favorabil. Este necesar să se introducă noi tehnologii, cum ar fi construcția de bazine de depozitare, sisteme de irigare, irigare prin picurare.

Moldova este o țară mică, cu resurse limitate și nu putem influența procesele globale ale schimbărilor climatice, dar putem atenua consecințele acestora pe teritoriul țării noastre. Pentru a face acest lucru, este necesar să se mărească suprafața spațiilor verzi – pentru a planta păduri și parcuri forestiere, pentru a restabili fâșiile forestiere. În Moldova, pădurile ocupă doar aproximativ 11% din teritoriu, iar în Găgăuzia această cifră este de două ori mai mică. Acest lucru este inacceptabil. Din păcate, rezolvăm problemele actuale ale costului ridicat al resurselor energetice în detrimentul generațiilor viitoare – în detrimentul sănătății, mediului și securității alimentare.

Situația noastră nu este fără speranță, ea poate fi totuși corectată, pentru aceasta este nevoie de un program de stat la scară largă. Acest lucru este demonstrat de experiența altor țări.

Săptămâna trecută, în timpul unei vizite în Turcia, ne-am întâlnit cu conducerea Camerei inginerilor forestieri. Aceasta este o organizație publică care, la comanda statului, desfășoară o campanie de împădurire. La această întrevedere, am întâlnit profesioniști și mari entuziaști, ai căror ochi licăreau literalmente când își împărtășeau experiența. În două decenii, Turcia a reușit să mărească suprafața pădurilor cu o treime și să aducă această cifră la 30%.

Trebuie să studiem cu atenție experiența Turciei și a țărilor europene care s-au confruntat cu aceleași probleme și să adaptăm soluțiile lor la condițiile noastre.

Autoritățile găgăuze desfășoară campanii de plantare a copacilor pentru al doilea an, suntem susținuți de parteneri externi și organizații publice. Profitând de această ocazie, aș dori să-l îndemn pe domnul Ministru să acorde atenție acestei probleme. Ministerul Agriculturii ar putea deveni locomotiva acestei acțiuni de mediu în întreaga țară. Contribuția să ar putea să o aducă și stimații agrarieni – haideți să începem cu lucruri mici. Să plantăm copaci acasă, în păduri și parcuri, unde ne place să ne relaxăm în natură, să începem să restaurăm centurile forestiere care au fost tăiate fără milă timp de trei decenii.

Problemele de mediu cu care ne confruntăm astăzi sunt foarte grave. Dar împreună, concentrându-ne pe rezolvarea acestor probleme globale, vom putea implementa noi proiecte de dezvoltare și vom depăși aceste dificultăți.

Stimate Domnule Ministru,

Stimați fermieri! Sperăm că această întâlnire nu a fost în zadar și că va ajuta Ministerul Agriculturii și întregul Guvern să pregătească și să adopte un pachet de măsuri urgente de sprijin pentru sectorul agricol al Găgăuziei și al întregii Republici Moldova.