“Energia și inteligența tineretului trebuie folosită la maximum pentru modernizarea țării”

Discursul în cadrul Forumului “MOLDOVA YOUTH FORUM 2022”

Am acceptat cu multă placere invitația de a fi alături de dumneavoastră azi. Dar, să fiu sinceră, pentru mine este și o provocare. Un public care oferă energie, pasiune, cutezanță, tinerețe are și exigențe mari față de cei care îi vorbesc. 

Așa este?

De regulă, noi ne orientăm în viață după idealuri, după valori. Facem referințe la valori democratice, valori europene, valori naționale, valori umane. Și deseori ne scapă una: TINEREȚEA ESTE O VALOARE!

Așa este?

Dacă un popor nu pune preț și nu știe să-și educe tineretul-cult, cu dor de țară, este un popor pierdut, un popor fără viitor. Or, aceste vlăstare ale tinereții țin pe umerii lor viitorul. Tinerețea este plină de vise și speranțe. Pentru a le realiza, însă, trebuie să lupți, să dai dovadă de perseverență.

Acum este totul posibil. Aveți posibiliatea să vă continuațistudiile în orice țară doriți – facultăți, masterate, doctorat. Avem statut de țară candidat pentru integrarea în UE, fapt ce deschide și mai multe oportunități. Important este să știți să le folosiți să vă exploatați talentul. 

Tinerețea totdeauna lasă loc pentru perfecțiune. Și acesta trebuie să fie sloganul de viață pentru voi. Să creșteți, să ridicați standardul, să mergeți înainte, exploatând curajul. Așa încât să fiți întotdeauna învingători! Acesta e timpul vostru. E timpul prețios pe care trebuie să-l folosiți cu multă rațiune și pasiune deopotrivă.

Nu lăsăți visele neîmplinite. 

Cândva am visat și eu să fac studii în filologie, limbi moderne. Vroiam să devin translatoare. Pe atunci era o meserie modernă. Soarta însă îmi avea pregătit deja traseul. Odată ce nu am reușit să devin studentă la Odesa, am devenit studentă la Comrat. Admisă inițial la Facultatea de biblioteconomie, după primul semestru, după ce am susținut două seturi de examene  (al doilea la Facultatea de Drept), să devin în același an studentă la Drept. Pentru că asta mi-am dorit. Aceasta am reușit. Pentru că tinerețea are o forță de necontestat. Și asta vreau să vă transmit.

La 31 de ani am devenit deputată în Parlamentul Republicii Moldova. Mi se părea atunci un vis. Eram, cred, cea mai tânără printre aleșii poporului. 

Dar cum au evoluat timpurile? 

Astăzi, cel mai tânăr deputat are, pare-se, 22 de ani. Pentru că sunt timpurile voastre. Pentru că sunt timpurile în care puteți fi câștigători. Și, sunt sigură, fiecare dintre dumneavoastră are calități de câștigător.

Asa este?

Dragii noștri, 

Vă dorim/ mai prezenți ca niciodată în viața socială a țării, în viața politică. Avem atâtea de schimbat, ca să ne facem patria – casă de vis. 

Apropo, se descută despre oportunitatea de a acorda tinerilor, începând cu vârsta de 16 ani, dreptul la vot. Cred că un astfel de proiect ar putea întruni voturi necesare în Parlamentul Republicii Moldova. Energia și inteligența tineretului trebuie folosită la maximum pentru modernizarea țării.

La rândul nostru, cei care astăzi decidem, ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul tinerilor. Bunăoară, în Găgăuzia, avem implementat sistemul de granturi, care acoperă cheltuielile pe durata studiilor pentru studenții de la Universitatea Tehnică, Universitatea de Stat, Universitatea de Medicină și Farmaceutică și Universitatea din Comrat. De asemenea, am creat oportunități pentru continuarea studiilor în România, Federația Rusă, Turcia.  Și ne bucurăm de fiecare dată atunci când tinerii noștri revin acasă și contribuie la consolidarea autonomiei noastre. Și pentru a fi mai atractivi, am elaborat un set de politici sociale pentru tinerele familii, începând cu indemnizația unică la nașterea copilului și până la acoperirea din Bugetul regional a 25 la sută (%) din valoarea creditului ipotecat pentru programul „Prima casă”. De asemenea, am inaugurat și Fondul de susținere a tinerilor antreprenori.

Desigur, ne-am dori mai multe pentru că meritați mai multe. Dar ceea ce nu reușim noi astăzi, veți reuși voi mâine. Pentru că voi sunteți mai creativi, mai puternici decât noi, iar spiritul uman puternic este de neoprit.

Dragi tineri, 

Vă doresc din tot sufletul să știți să trăiți cu pasiune. Pentru că acesta este timpul vostru, pentru că aceasta este ziua voastră. Si nimeni nu vă poate opri.

Asa este?

Pe final, aduc mulțumiri cordiale organizatorilor forului de astăzi – Institutul Republican Internațional, Fondul Adenauer și Europe Cafe. 

Și am fi bucuroși data viitoare să veniți la o cafea la noi, în Găgăuzia.