„Este mai mult decât un drum. Este un impuls pentru modernizarea Sudului Moldovei.”

A durat 3 ani.  Și iată momentul de culminație.

Avem o șosea de centură, care va degaja fluxul de transport din Comrat și va facilita deplasarea vehiculelor spre Sudul țării.

Devenim, astfel, martori ai unui moment semnificativ pentru economia noastră – finalizarea unui proiect de infrastructură cu eficiență concretizată.

Avem cu ce ne mândri și trebuie să recunosc că este un sentiment pe care îl împărtășesc astăzi cu doamna Prim-ministră. Pentru că reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri publice a fost şi rămâne o prioritate în politică și economie, un obiectiv prioritar pentru un guvern național. Și acest obiectiv l-am atins – grație suportului financiar acordat de Banca Europeană de Investiții în valoare de 30 de milioane de Euro și, desigur, grație firmei constructoare.

Este vorba despre grupul Onur AS, care a efectuat lucrările de reabiltare a drumului de centură  – cu lungimea de 18 km pe teritoriul Găgăuziei  – după cele mai înalte standarde de calitate, standarde europene.

Drumurile bune – zonale, naționale, internaționale  –  cu un sistem de transport bine pus la punct sunt acel „ingredient” al politicilor guvernamentale fără de care nicio societate nu poate să se dezvolte și să se îmbogățească. Acestea reprezintă, dacă vreți, gradul de civilizație pe care l-a atins un popor.

Și astăzi noi ne simțim, cu adevărat,  o civilizație europeană.

Consolidarea infrastructurii pe teritoriul Republicii Moldova va contribui la integrarea graduală a țării noastre în „familia țărilor europene”. Iar statutul de țară-candidat pentru integrare în Uniunea Europeană ne deschide multe oportunități în acest sens.

Important este să știm cum le identificăm și cum să le folosim în bună înțelegere și armonizare a politicilor de centru și cele zonale, care trebuie să aibă un singur beneficiar – cetățeanul, omul muncitor și răbdător.

Aș vrea, în această ambianță de bucurie, să aduc, îndeosebi, mulțumiri cordiale managerilor firmei constructoare – grupului turc Onur AS –  și celor 450 de muncitori de-ai noștri, care și-au îndeplinit cu har și cu dăruire sarcina ce le-a revenit.

Grupul Onur AS, cunoscut pe piața internațională,  si-a reconfirmat și în Republica Moldova imaginea de partener credibil cu o reputație impecabilă.

Mai mult, pe lângă faptul că a oferit locuri de muncă cu un salariu mediu lunar de 12 (douăsprezece) mii de lei,  a oferit un sprijin considerabil autorităților în perioada crizei pandemice Covid -19.

În pofida dificultăților pe care țara le-a tranzitat, Onur Grup s-a încadrat în timpul rezervat pentru finalizarea lucrărilor. Iată de ce ne dorim să-i avem în calitatate de parteneri și pe viitor pentru a transpune în practică mai multe proiecte de dezvoltare și modernizare a infrastructurii.

După 3 ani de muncă, astăzi, avem o altă imagine a Comratului, un început de asanare ecologică, iar locuitorii nu vor mai fi deranjați de zgomotul și vibrațiile produse la un trafic infernal.

Am reușit să facem un lucru frumos! Și sperăm să obținem accesibilitate la alte proiecte de investiții, care ne-ar crea oportunități pentru dezvoltarea economică și industrializarea zonei. Anume  acest mesaj ne-am străduit să-l transmitem cu multă deschidere și fermitate oaspeților Forumului Invest-Găgăuzia, care a avut loc recent la Comrat.

Astăzi deschidem un drum nou. De fapt, este mai mult decât un drum. Este un impuls pentru modernizarea Sudului Moldovei.

 Astăzi inaugurăm un drum bun. Ne dorim ca și economia țării noastre, politicile guvernamentale să fie, de asemenea,  pe drumul cel bun.

Drum bun!