Mesaj către participanții la Festivalul educațional Ortodox al culturii găgăuze

Stimate doamne,

Stimați domni,

Trăim timpuri pline cu valori neimportante – valori, care mai des ne despart decât ne unesc.  De fapt, există puține valori adevărate, care ne unesc pe noi, oameni cu caractere diferite, într-un popor unit.

Și, în lista acestor puține valori, limba este cap de listă.

De mici ne desprindem cu capacitatea de a vorbi, care ne oferă posibilitatea de a transmite gândurile noastre, dorințele și îngrijorările noastre, și dedicăm foarte puțin timp înțelegerii importanței limbii în viața noastră cotidiană. 

Suntem norocoși – predecesorii noștri, printre care numele lui Mihail Ciachir ocupă un loc central – ne-au lăsat o moștenire extrem de valoroasă. Și limba găgăuză este cea mai importantă parte a acestei moșteniri. 

Limba, chiar dacă nu e materială, este o substanță vie. Limba trăiește exact atât timp, cât oamenii o vorbesc.

Păstrarea și dezvoltarea limbii – este misiunea noastră comună, la toți împreună și a fiecărui în parte.

Dezvoltarea limbii găgăuze necesită exemple frumoase de atitudine personală față de limbă. E foarte important cum vorbim limba noastră, și nu mai puțin important – ce vorbim. Atitudinea noastră poate stimula dorința de a învăța limba găgăuză și de a participa la dezvoltarea ei – fie invers. 

De exemplu, putem polemiza mai rar, în limba găgăuză, pe subiecte secundare, și mai mult să participăm la discutarea ideilor și proiectelor de construcție a viitorului mai bun. 

Putem lăsa în urmă disputele, care ne despart, și să ne concentrăm mai mult pe dialog reciproc respectuos, în limba găgăuză, să găsim compromisuri, care ne permit să pășim împreuna în viitorul comun.

Limba găgăuză ne oferă oportunitatea să ne unim și să fim mai aproape unii de alții. Rămâne să ne apreciem dacă folosim această oportunitate. 

Un conducător înțelept a spus cândva: “Politicienii iau decizii gândindu-se la viitoarele alegeri. Oamenii de stat iau decizii gândindu-se la viitoarele generații”. 

Cred, că noi avem înțelepciunea să devenim mai buni și să ne înțelegem responsabilitatea față de generațiile viitoare.

Cred, că putem direcționa mai multă energie și mai mult timp pentru dezvoltarea limbii găgăuze, și să arătăm poporului nostru exemple, care ne unesc într-o familie puternică.

Cred, că asta trebuie să fie partea importantă a moștenirii, care o vom lăsa urmașilor noștri.

Cred, că putem demonstra că suntem urmași demni a lui Mihail Ciachir și altor oameni valoroși, care au adus aport important în păstrarea și dezvoltarea limbii găgăuze. 

Vă îndemn să credeți în noi, în talentele noastre și în capacitatea noastră de a ne uni și lua decizii, gândindu-ne la generațiile viitoare.

Cu respect, 

Irina Vlah, Guvernatorul Găgăuziei