„Investiți în Găgăuzia! Iar cine nu crede, să vină în Găgăuzia!”

Onorat public, Excelențele voastre, domnilor ambasadori, dragi oaspeți,

Sunt mândră că azi,  la Comrat, avem atâția oaspeți de onoare, reprezentanți ai mediului diplomatic,  acreditați în Republica Moldova, reprezentanți ai mediului de afaceri. 

Este simptomatic, după mine,  ca în marja acestui eveniment așteptat de noi, administrația Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia, reușim să creăm un frumos precedent de comunicare și colaborare  între reprezentanții elitelor guvernatoare.

 Pentru că orice putere are cu se lăuda și are pentru ce să fie sancționată. Dar, lucrurile bune, inițiativele de bun augur, care au adus bunăstare cetățenilor, trebuie remarcate și continuate, indiferent de faptul pe ce doctrină s-a  axat un guvern sau altul, a fost acesta de stânga sau de dreapta.

Dragi prieteni,  

Evenimentul de astăzi, se desfășoară într-un context geopolitic foarte tensionat. Dar sperăm cu toții că rațiunea actorilor implicați va triumfa și pacea va reveni cu toate emergențele ei. Este clar că războiul din Ucraina va lăsa o grea moștenire.  Deja economiile statelor europene simt efecte dezastruoase, iar țara noastră se confruntă cu cea mai înaltă rată de inflație în Europa – peste 34%.  

În aceste circumstanțe extrem de complexe, de noi cu toții depinde dacă vom stopa sau nu orice tentativă de scindare din punct de vedere economic și politic. Acum, ca niciodată , avem nevoie de unitate, de „Unitate prin Dezvoltare”.

După o cumplită criză pandemică, o criză inflaționistă, urmare a creșterii prețurilor la sursele energetice, a venit timpul să ne dăm mâna, să facem față tuturor acestor provocări și să eradicăm problemele majore cu care se confruntă cetățenii noștri.

Forul de astăzi, INVEST Găgăuzia cu genericul „Unitate prin Dezvoltare/ „Единство в развитии”, a devenit unul tradițional deja. Prima ediție fiind organizată în octombrie 2015. Este de vârsta celei care Vă vorbește (!)  Aceasta a fost o inițiativă susținută și încurajată de staff-ul bașcanului, cu care mă mândresc și pentru ce-mi apreciez echipa.

La o distanță de 7 (șapte) ani, am devenit și mai ambițioși în intenția noastră de a vă atrage, a vă convinge să rămâneți în Găgăuzia. Este, dacă doriți, un hard reset –  ca să mă exprim și eu într -un limbaj al mediului de afaceri. 

Astăzi, dorim să ne repoziționăm ca o regiune a Republicii Moldova, unde sunt înlăturate orice bariere în calea investițiilor, ca o regiune care nu așteaptă doar redistribuiri din bugetul central, dar să fie capabilă de sine stătător să atragă investiții internaționale directe. 

Iată de ce ne dorim ca potențialii investitori să cunoască antreprenorii noștri creativi, business-ul nostru de tradiție,  să alunge orice scepticism de care dau dovadă, de regulă, investitorii. 

Pentru aceasta avem o legislație favorabilă, care oferă siguranță investitorilor.

Așadar, investiți în Găgăuzia! 

Iar cine nu ne cunoaște Găgăuzia, să vină, să ne cunoască!

Și, important, în Găgăuzia există multă transparență în actul decizional.

Onorat public, prieteni,

E lucru cert – investițiile sunt motorul dezvoltării accelerate a unei societăți. Investițiile străine reprezintă o sursă importantă de creștere economică și ajută la crearea de locuri de muncă. Pentru noi sunt de mare interes fluxurile investiționale în infrastructură, agricultură, zootehnie, în business-ul digital, în construcții, în sănătate și, desigur, în tot ceea ce ar păstra tinerii acasă. Construcția Colegiului industrial „Recep Erdogan”, o investiție a Turciei, este un exemplu relevant în acest sens. 

Dar ne dorim mai mult! Pentru că suntem conștienți de faptul că trebuie să ne poziționăm bine în această nouă conjunctură geo- economică.

Iată de ce prima investiție o facem astăzi, aici, acum, în cadrul acestui Dialog cu mediul de afaceri, pentru că dialogul construiește Încredere, iar fără încredere nu pot exista investiții.