Responsabilități democratice și votul înțelept

Joe Biden, actualul Presedinte al SUA, a spus în cadrul unui discurs public: “Noi vom conduce nu prin exemplul puterii noastre, ci prin puterea exemplului nostru”.
Această frază merită citită și recitită de fiecare persoană, care deține funcție publică: primar, consilier, deputat, ministru și mai sus.
E ceea ce ne lipsește – înțelegerea responsabilității sociale și importanța exemplului bun.

Campaniile electorale din ultimul deceniu au reprezentat mai mult lupte personale între politicieni, și nu competiții de programe și proiecte de dezvoltare.
Comportamentul public al politicienilor – al celor care conduc Moldova, și a celor care pretind să o conducă – a dezbinat profund societatea. Trăim într-o atmosferă tensionată, încărcată cu conflicte și ură. Această atmosferă, împreună cu lipsa oportunităților, alungă oamenii din țară. Doar în perioada 2016 – 2020 din Moldova au plecat cca 212 mii de oameni care pot și vor să muncească.

În loc să ne unească în jurul proiectelor și programelor de dezvoltare a Moldovei, politicienii ne-au dezbinat în grupuri, care se ceartă pentru gânduri secundare.
Între timp dorințele noastre coincid.
Toți oamenii vor să fie fericiți și mai puțin contează cum va fi numele leaderului, care va reuși unească societatea în realizarea proiectelor comune de dezvoltare.

Fericirea nu e în conflicte și ură – acolo e nefericirea și timpul risipit în zadar.
Fericirea e în bucuria realizărilor, în retrăirile efortului creativ și în fricile încercărilor de a face ceva nou, ceva mai bun.
Construind o societate democratică, putem atinge fericirea internă când apropiem maximal ceea de noi cerem de la societate și ceea ce societatea cere de la noi.
Respect, demnitate, cumsecădenie, suport, grijă, siguranță, implicare, atitudine proactivă: sunt principiile de bază a relației cetățean – societate, ca societatea să fie puternică și cetățeanul fericit.

Moldova trebuie regândită.
Dacă am ales să construim o republică democratică, trebuie să înțelegem că o putem construi numai prin puterea exemplelor bune, și nu prin exemplul puterii egoiste.
Conducătorii republicii trebuie să fie exemplu de cultură morală în fiecare acțiune și în fiecare decizie.
Minciuna și manipularea sunt inadmisibile – ele dezbină societatea, generează conflicte și ne consumă volume enorme de energie pentru polemici inutile. Asta dărâmă țara.
Moldova are nevoie oameni, care au putere să ofere exemple de comportament respectuos și de atitudine grijulie în orice circumstanțe.

Trebuie să ținem cont că schimbările sunt o legitate a vieții. Cei care privesc tot timpul în trecut și prezent – scapă viitorul.
Oamenii greșesc, e firesc. Dar, trebuie să învățăm din greșeli – aici încă suntem restanțieri. Din cauza asta prea mulți moldoveni s-au dezamăgit de țara lor, și prea mulți oameni au ales și aleg să își realizeze visele în alte țări. Pierzând oamenii – pierdem energia de dezvoltare socială și economică.
Trebuie să învățăm să nu ne lăsăm atrași în conflicte și să cooperăm în rezolvarea problemelor, realizarea proiectelor de dezvoltare a satelor, orașelor și a țării noastre. Trebuie să învățăm să oferim înainte să cerem.

Pentru a progresa trebuie să încetăm să tratăm oponenții ca pe dușmani.
Nu suntem dușmani. Suntem cetățeni ai Moldovei.
E timpul să tratăm problemele Moldovei și să înțelegem că asta e sarcina noastră. Partenerii ne pot ajuta, dar nu se pot schimba pentru noi, nu pot învăța pentru noi și nu pot munci mai bine pentru noi.

Trebuie să ne concentrăm pe combaterea epidemiei.
Să modernizăm sistemul de sănătate și să creștem eficiența lui.
Să investim în sistemul de educație.
Să ne concentrăm pe crearea oportunităților de angajare și creștere profesională pentru tineri.
Să determinăm creșterea bunăstării oamenilor.
Să reducem inegalitatea socială și economică.
Să readucem decența în societate – să fii educat și cumsecade trebuie să fie totdeauna la modă.

Unul din cei mai mari Președinți ai SUA, Franklin Roosevelt a spus: “Democrația nu poate reuși decât dacă cei, care își exprimă votul, sunt pregătiți să aleagă înțelept”.
Prin urmare, garanția adevărată a democrației este înțelepciunea noastră, capacitatea noastră de a lua decizii responsabile.