Ziua Vinului este un prilej pentru a deschide larg ușile caselor noastre, inimile noastre

Salut cu mult respect prezența reprezentanților corpului diplomatic, a membrilor Guvernului de la Chișinău, a oamenilor de afaceri, a oaspeților noștri din întreaga țară.

Sunt foarte bucuroasă că, an de an, reușim să păstrăm această tradiție- frumoasă și plină de conținut, că reușim să lărgim cercul prietenilor noștri, care vor să cunoască în de aproape tot farmecul inedit al Bugeacului din Sudul Moldovei.

Ziua Vinului este un prilej pentru a deschide larg ușile caselor noastre,  inimile noastre.  Vrem să știe toți despre ospitalitatea găgăuzilor (ospitalitate orientală) și despre tradițiile noastre în vinificație.

Se spune că Dumnezeu a creat apa; însă omul a creat vinul.

Iată de ce, astăzi, vreau să demonstrăm o data în plus că am fost binecuvântați pe acest pământ să avem mult soare și cei mai dulci  și savuroși ciorchini de poamă; că iubim cu adevărat munca, glia și patria.

Republica Moldova are o suprafață de 112 mii ha de viță-de-vie, pe care sunt plantate peste 50 de soiuri de struguri pentru vin, dar cele mai alese soirui cresc aici, în Găgăuzia.

Avem cu ce ne mândri. Producătorii noștri de vinuri ocupă o poziție de lider pe piață națională, iar brandurile obținute în vinăriile din Sudul Moldovei sunt premiate la multe Concursuri Internaționale: Saperavi, Cabernet Feteasca Neagră, Muscat, Feteasca Albă Shardonnay.

Ne vom strădui și în continuare ca politicile statului în domeniul vitivinicol să favorizeze producătorul autohton, să sporească competitivitatea vinurilor noastre pe piețile de desfacere internaționale, dar și să atragă investițiile necesare pentru a da o nouă dinamică sectorului.

Nu înzadar, domnitorul Moldovei Dimitrie Cantemir, în „Descrierea Moldovei”, remarcă  „plantațiile de viță-de-vie ca una dintre cele mai mari bogății ale pământului Moldovei”.

Si acum, vreau să aduc un argument oaspeților nostri: de ce la Chișinău Ziua vinului este organizată în prima duminică a lunii octombrie, iar la Comrat – tocmai pe 6 noiembrie.

Vinificația este o artă cu secrete. Tradiția spune că vinul tănăr trebuie gustat abia după 40 de zile de fermentare „liniștită”.  Aceasta este perioada în care se formează gustul final al vinului.

Iată de ce noi mai așteptăm o lună. Astfel, să putem savura un vin veritabil de la Sud, din zona viticolă „Valul lui Traian”. Iar cei care vor dori să  parcurgă aceasta rută, de 126 de km, voi îndrăgi și mai mult Găgăuzia.

Un proverb latin spune așa:

Vinul bun înveseleşte inima omului.

Dragii mei, Vă îndemn să trăiți din plin astăzi revelații etno-culinare și etno-culturale. Vinicultorii și gospodinele au pregătit tot ce este necesar pentru aceasta.

Și la încheiere, vreau să recunosc, ca într-o familie educată, că avem multe probleme, care ne încrețesc fruntea. Ziua de astăzi, însă, trebuie să fie ca un motor  de revigorare în fața oricăror  provocări. Atâta timp cât ne ținem mână de mână, umăr de umăr, inimă de inimă, nu ne va înfrânge nimeni și nimic.

Platon, marele filosof al Greciei antice a spus: „In vin se află adevărul.”

Dragii mei găguzi, dragii noștri oaspeti,

Ridic acest pahar, pe care îl ciocnesc simbolic cu fiecare în parte, spunându-vă un mare adevăr:

„Fericirea și bunăstarea sunt în noi! Celelalte – s trecătoare.” O zi frumoasă tuturor în continuare.