Discursul în cadrul Concursului regional „Profesorul anului”

Doamnelor, domnilor,
Onorat public,

Cu deosebită mândrie particip la Concursul regional „Profesorul anului”. Educația și cultura constituind prima prioritate a administrației Autonomiei, dar și a mea – în calitate de guvernatoare a Găgăuziei.

Numai prin educație și cultură putem menține identitatea națională și verticalitatea unui popor nu doar înțelept, dar și inteligent. Înțelepciunea, însă, spunea scriitorul rus Anton Cehov, vine nu cu vârsta, ci prin învățare și educație.

Iată de ce rolul și misiunea Profesorului, în sensul larg de dascăl la orice nivel de învățare– începând cu grădinița și până la clasele absolvente – sunt de importanță enormă, aș spune strategică.

De maniera și calitatea cu care vor fi instruiți copiii noștri depinde viitorul lor și viitorul nostru. De fapt, viitorul oricărui stat depinde de felul în care își educă tinerii. Pentru că Educația unește. Educația reprezintă mecanismul principal al reproducerii şi dezvoltării capitalului uman.

De maniera în care un pedagog reușește să disemineze cunoștințe și să dezvolte abilități depinde cât de echitabilă și armonioasă este o societate. Dar noi ne dorim o societate bazată pe cunoaștere, o societate cu oameni culți, respectuoși, de succes, profesioniști în domeniile pe care le reprezintă.

Toate începuturile, toți lăstarii unei astfel de societăți sunt rezultatul muncii d-voastră prodigioase, stimați profesori.

D-voastră sunteți cei care aveți grijă de realizarea idealurilor noastre de viață, d-voastră sunteți cei care contribuiți la promovarea valorilor general -umane şi a aspiraţiilor unei societăţi, a unei națiuni.

Onorat public, stimați finaliști–învingători ai Concursului regional ”Profesorul anului”,

Vă felicit cordial pentru performanțele profesionale de care ați dat dovadă. Pentru faptul că datorită d-voastră sunt transmise valorile pe care se construiește Educația – încredere, echitate, solidaritate, eficacitate.

Vă felicit pentru fatul că ați demonstrat capacitatea de a vă îndeplini misiunea de modelare a copiilor în adulți responsabili.

Vă mulțumesc pentru faptul că educați copiii noștri în așa mod, încât să se poată „ancora” în realitățile sociale contemporane, să devină oameni de calitate și să poată răspunde oricăror provocări.

Sunteți cei mai buni profesioniști în educație! Sunteți garantul educației de calitate, sunteți un model de performanță – toți cei 38 de concurenți!

Si mă bucur că echipa învingătorilor a întinerit, printre d-voastră fiind și conducătorul artistic de la grădinița nr.8 din Ceadîr-Lunga Irie Konstandoglo.

Asta înseamnă că Educația la noi, în Găgăuzia, are trecut, prezent și are viitor!

Iar noi, reprezentanții administrației Autonomiei vom contribui la motivarea profesioniștilor în acest domeniu prestigios. (Anul acesta, de exemplu, am dublat premiul pentru locul I, care constituie 10 mii de lei.)

Stimați participanți ai Concursului ”Profesorul Anului”,

Vă doresc succese în continuare, să actualizați constant competențele în domeniu, șă adoptați cele mai relevante metode de facilitare a învățării.

Astfel veți crea beneficii pentru discipolii d-voastră, pentru copiii noștri, care ajunși la o vârstă anume vor găsi răspuns la întrebarea „Ce pot face mai bine pentru sine, pentru familie, dar și pentru țară?”

„Rădăcinile educației sunt amare, dar fructele sunt dulci”, spunea unul din cei mai mari filosofi ai Greciei Antice, Aristotel.

Dragii mei, stimați profesori,

Plecăciune și cuvinte de admirație pentru că răbdați gustul amar al rădăcinilor, ca mai apoi să gustăm toți din dulceața fructelor crescute de D-voastră!