Fără o școală bună, să nu visam la un stat bine organizat și bine cârmuit

Stimați profesori, părinți, dragii elevi, elevi-premianți !
Priviți această imagine pe care o are acum fiecare dintre dumneavoastră în față. Priviți acest anturaj, memorați acest moment pentru că el nu se va repeta, pentru că este inedit, pentru că este atât de frumos, atât de grăitor.
Sfârșitul unui an școlar și bucuria unor rezultate frumoase, de care vă bucurați și ne bucurați.
Prin munca voastră asiduă pe băncile școlii ne faceți să ne simțim mândri de generația voastră, de elanul vostru, de capacitățile voastre.
Grație vouă, laureați ai olimpiadelor regionale și republicane, deștepți și perseverenți, putem fi siguri nu doar de viitorul vostru, dar și de prezentul și viitorul nostru.
Nu mai pun în dubii nici pentru o clipă faptul că școala și educația sunt o putere și reprezintă, de fapt, sufletul societății, trecând de la o generație la alta.
Sunt sigură că veți fi de acord cu mine, când spun că cea mai bună investiție pe care o poate face un părinte, o guvernare este investiția în copii, in educație. Este unicul capital cu siguranță, care va aduce profit și plusvaloare pe orice timpuri.
Un mesaj aparte am pentru absolvenții noștri.
Indiferent da faptul la care instituții de învățâmânt superior vă veți înscrie, să știți că Găgăuzia are nevoie de voi, de cunoștințele voastre și vă așteaptă. Numai prin inteligența, efortul vostru și dragostea pentru țară putem face schimbări radicale in instituțiile noastre publice, în modul de organizare a Autonomiei noastre, în dialog funcțional cu toate instituțiile puterii la nivel național. Pentru ca nu putem fi tratați ca o peninsula desprinsa de un continent. Oamenii deștepți sunt consecvenți și perseverenți. Iar voi, protagoniștii evenimentului de astăzi, sunteți deștepți !
Avem nevoie de viziunea generației voastre, o generație inteligentă. Voi sunteți cei care vor face lucrurile frumoase acolo unde nu ne-a reușit nouă, veți consolida pereții pe care noi i-am zidit în autonomia noastră nu din cel mai rezistent ”material politic”, poate, (vorbind metaforic).
Am încredere în voi, olimpicii noștri. Și dați -mi voie, cu ocazia acestui eveniment frumos, să aduc sincere mulțumiri și pedagogilor, care v-au ghidat pe parcursul anului de studii ca să atingeți aceste performanțe înalte – 560 de învingători la olimpiadele regionale și republicane, printre care 45 de locuri premiante la nivel republican!
Sunteți mândria noastră! Sunteți speranța noastră.
Executivul Autonomiei, a investit mult in școală. Am utilizat diferite mecanisme de motivare atât pentru elevi, cât și pentru profesori.
Noi nu am închis nicio școală, așa cum ne cerea actuala Președinte, cândva ministră a Educației, Maia Sandu.
Mi-am amintit, în context, o citată de-a scriitorului Mark Twain:
„De fiecare data când închizi o scoala, va trebui sa construiesti o închisoare. La care francezul Victor Hugo dă replica – „Cel care deschide o școală, închide o puscarie”.
Eu i-aș parafraza putin. DE fiecare dată când închizi o școală, alungi o familie din localitate, apoi mai apare un sat părăsit.
Știți, că noi am reușit să determinăm tinerii noștri să rămână în autonomie.
Și vreau mult ca această politică pe care a dus-o bașcana Vlah, impreună cu echipa să, să fie continuată de succesori.
(Sper autoritîțile centrale vor respecta alegerea poporului găgăuz. Altminteri retorica despre democrație este ori minciună, ori propagandă politică.)
Dragii mei,
Educația este o armă puternică, care poate fi folosită pentru a schimba lumea. Si eu cred că voi, cei care ne bucurați azi cu performanțe în învățământ, veți face lumea mai bună, mai prietenoasă, mai flexibilă și, poate, fără de războaie sângeroase.
Fără o școală bună, să nu așteptăm copii buni, nici părinții buni. Si cu atat mai mult, să nu visam la un stat bine organizat și bine cârmuit.
Pe final,
Stimată audiență, prieteni,
suntem un popor mic, dar cu demnitate. Iar educația si cultura trebuie să ne facă mândri, uniți, puternici și imposibil de manipulat.
Vă doresc succese mari în tot ce vă propuneți să realizați pe viitor.
O vacanță frumoasă, pe merite după muncă, iar absolvenților ciclului gimnazial și liceal – putere pentru a susține cu brio alte examene si a urca pe altă treaptă a cunoștințelor, a educației, a inteligenței, a moralei!
Ne mandrim cu voi. Sunt mandri de voi !