Haide-ți să considerăm amenințările și riscurile ca noi oportunități

Mă bucur să vă adresez bun venit la reuniunea Consiliului Economic. Acest format a devenit o platformă bună, care ne permite să facem un schimb de opinii cu privire la problemele și provocările actuale, precum și să discutăm despre condițiile de funcționare a mediului de afaceri mâine.
Astăzi, aș dori să vă mulțumesc pentru că dvs faceți față provocărilor, mențineți acel echilibru fraged și îndepliniți toate obligațiile față de angajații companiilor dvs.
Anul 2022 a trecut sub presiunea fără precedent a crizelor atât asupra sferei sociale, cât și asupra mediului de afaceri. Creșterea necontrolată a inflației, care a ajuns la 30% până la sfârșitul anului, o creștere a prețurilor la gazele naturale de 6 ori, o creștere a tarifelor la energia electrică de două ori și jumătate – din cauza acestor factori, întreprinderile s-au dovedit a fi la un pas de supraviețuire.
Crizele, prin care trece țara noastră, au relevat necesitatea introducerii de programe pentru a-și genera propria energie din surse alternative – în primul rând pentru propriile necesități.
Astăzi, ponderea surselor regenerabile de energie în structura sectorului energetic al Republicii Moldova este de aproximativ 12%, din care energia eoliană reprezintă 66% din volumul primit din surse regenerabile de energie. Alte 33% sunt reprezentate de conversia energiei solare. În ultimii ani, acest segment de energie se dezvoltă destul de activ în țara noastră. Dar avem multe de făcut, mai ales dacă luăm ca bază experiența Uniunii Europene, unde până în 2030 ponderea surselor alternative de energie va atinge 45%.
Republica Moldova trebuie să urmeze tendința de dezvoltare a sectorului energetic. Tendințe de care va trebui să ținem cont, având statutul de țară candidată la UE.
În prezent, țările din Uniunea Europeană vor spori puternic investițiile în surse regenerabile de energie ca parte a măsurilor de a stopa schimbările climatice la nivel global, prin accelerarea tranziției către energie curată până în 2030.
Va trebui să ținem cont de Pactul verde european, care stabilește o viziune detaliată pentru ca Europa să devină un continent neutru climatic până în 2050, prin furnizarea de energie curată, sigură și la prețuri accesibile.
În acest sens, și la nivel național, ar trebui să creăm condiții pentru ca întreprinderile să-și poată optimiza costurile de producție prin implementarea unor măsuri de îmbunătățirea eficienței energetice.
Trebuie să gândim împreună asupra unui mecanism de finanțare a energiei din surse regenerabile. Lucru pe care-l putem obține doar cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, dar și al sectorului privat, al oamenilor de afaceri din țara noastră, interesați să investească în astfel de proiecte de perspectivă, care pot aduce profit cu timpul.
La nivel European, de exemplu, unele țări își aduc contribuția financiară, în timp ce altele primesc asistență în implementarea proiectelor pe teritoriul lor.
Cred că, cu timpul, am putea fi și noi în rol de țară- gazdă de proiecte energetice curate.
Moldova are un potențial enorm și oportunitatea de a dezvolta surse alternative de energie, ceea ce va reduce semnificativ dependența de furnizorii externi de energie.
Dragi prieteni,
Pentru a restabili sectoarele economiei, va fi nevoie de un sprijin considerabil din partea autorităților. Și aș dori să remarc faptul că bugetul Găgăuziei pentru 2023 vizează, printre altele, consolidarea rezilienței la viitoarele crize.
Cu scopul de a motiva antreprenorii să investească în producția de energie din surse alternative, care vizează reducerea costurilor energetice și îmbunătățirea eficienței energetice, autoritățile din Găgăuzia sunt gata să acorde o subvenție investițională agentului economic în valoare de 30% din volumul investițiilor.
Este evident că va dura mai mult de un an pentru a recupera activitatea economică. În același timp, crizele deschid noi oportunități pentru companii atât pe piața internă, cât și pe cea externă.
Prin urmare, sarcina noastră de astăzi este de a identifica problemele cu care se confruntă mediul de afaceri și de a oferi instrumente pentru a sprijini și dezvolta agenții economici într-o situație de criză.
Astăzi, la ședința Consiliului Economic sunt prezenți reprezentanții tuturor structurilor legate de sectorul energetic și sprijinul pentru mediul de afaceri, responsabili de eliberarea permiselor, precum și companiile care au trecut deja la surse alternative, au evaluat aceste avantaje și își pot împărtăși experiența.
Experiența mondială demonstrează că economia poate fi dezvoltată chiar și în timpul crizelor pandemice, energetice, climatice și economice cu care ne confruntăm astăzi. Nu avem altă opțiune decât să rezolvăm aceste probleme.
Haide-ți să considerăm amenințările și riscurile ca noi oportunități, iar oportunitățile – ca avantaje potențiale.
Îmi doresc tuturor productivitate în cadrul Consiliului, și sper pentru implicarea și discuțiile fructuoase din partea dvs.