Sărbătoarea „Hederlez” s-a transformat într-un eveniment de nivel național și internațional!

Trăiesc emoții de mândrie pentru toți noi, prezenți azi aici. Și, desigur, pentru noi, gazdele – găgăuzii.

Pentru faptul că, prin spiritul nostru de creștini, de gospodari, de oameni ai păcii, de oameni ai gliei, de oameni ai cumsecădeniei – am reușit nu doar să păstrăm o tradiție a micului nostru neam – sărbătoarea Hederlez, dar să o transformăm într-un element din mozaicul culturii a poporului nostru multietnic din Moldova.

Intrăm într-o lună caldă și strălucitoare, în care glia își așteaptă plugarul, în care pășunile noastre duc dorul miorițelor, iar miorițele duc dorul pășunilor.
Asta e viața noastră, din generație în generație.

Dragi prieteni, dragii noștri oaspeți,

Mă bucur să vă salut azi în „Casa Mare” din Bugeacul Basarabiei, care este încăpătoare și primitoare.

Prezența și dispoziția voastră plăcută este o confirmare a faptului că sărbătoarea noastră a devenit nu doar o tradiție a găgăuzilor, dar și o sărbătoare la nivel național.

Și știți de ce?

Pentru că noi suntem prietenoși, deschiși. Și cine a citit o dată în profunzime inima găgăuzilor, cunoaște bunătatea și corectitudinea noastră.

Indiferent de ce s-ar spune despre noi, noi suntem mai presus decât orice ideologie politică și suntem capabili să spargem stereotipuri. Unica noastră politică și ideologie este – pacea, munca, glia.

Dragi mei, dragi oaspeți,

Vă doresc să trăiți plenitudinea sărbătorii de astăzi, să vă bucurați de tot ce înseamnă viață, revigorare, prosperitate.

Vreau să trăim în aura gândurilor bune, pe care noi suntem capabili să le emanăm celor din jurul nostru și să le umplem cu energie.

Vreau ca sărbătoarea de astăzi, clipa de bucurie și fericire să ajungă în fiecare casă, în fiecare familie, iar sentimentul de liniște si pace să nu ne părăsească.

Trăiți momentul, savurați sărbătoarea. Și nu uitați – puterea noastră constă în unitate.

Împreună suntem o putere, împreună suntem o forță, împreună suntem un neam care își are trecutul, prezentul și viitorul său.

Vorbind de specificitatea și unicitatea sărbătorii noastre de astăzi, vreau să-l citez pe Winston Churchill:
„Nicio oră de viață nu este pierdută dacă este petrecută în șa.”

Savurați momentul, aveți grijă de cei dragi și prieteni. Și bucurați-vă de cerul senin și de pace. Încercați să urcați în șa – aici și în viață, metaforic vorbind. Vă iubesc! O zi frumoasă!