Mesaj adresat Consiliului Economic pe lângă Bașcanul Găgăuziei

Dragi colegi, buna ziua!

Vă mulțumesc că participați la ședința de azi Consiliului Economic pe lângă Bașcanul Găgăuziei – aici noi încercăm să găsim căi, prin care să modernizăm economia Autonomiei, să învățăm să observăm oportunități de dezvoltare și să le valorificăm eficient.

Trecând azi prin epidemie noi putem avea sentimentul că nu avem noroc, pentru cî anume nouă soarta ne-a dat să trăim aceste încercări periculoase și schimbările profunde generate de măsurile antiepidemice. Dar adevărul e că viața e plină de lucruri neașteptate.
În acest context sunt câteva lucruri importante care trebuie să le înțelegem.
Cu cât mai bine învățăm să ne adaptăm circumstanțelor social-economice, cu atât mai bine înțelegem viața.
Cu cât mai bine învățăm să observăm și să folosim oportunitățile, cu atât mai bine reușim să ne deosebim de alții.
Aceste lucruri sunt valabile atât pentru fiecare om în parte, cât și pentru grupuri, pentru organizații și pentru țări.
Acum toate țările lumii confruntă aceleași provocări legate de evoluția pandemiei, de probleme grave pe sectoare importante ale economiei, ori probleme legate de procesele de încălzire globală și schimbările climatice.
Abordarea și acțiunile fiecărei țări în parte vor determina cum va fi viitorul ei.

Noi nu putem schimba ziua noastră de ieri.
Este extrem de greu să schimbăm ziua noastră de azi.
Dar, este în puterea noastră să schimbăm viitorul – să-l facem mai bun decât prezentul.
Chiar și prin pași mici făcuți azi noi putem face așa ca Găgăuzia și Moldova de mâine să fie mai dezvoltate, cu economie mai competitivă, cu localități mai curate – sunt sigură că putem schimba Moldova în țara din care oamenii nu mai pleacă.

Pandemia și criza economică ne-au arătat cât de multă putere, cât de multe resurse și cât de multe posibilități are omenirea.
Totodată, pandemia ne-a arătat cât de fragile sunt sistemele construite de oameni, cât de repede pot fi dezechilibrate procesele economice și cât de mult suferă societatea noastră când economia este zdruncinată.
Pierdem locuri de muncă, pierdem încasări în buget și statul are tot mai puține posibilități să ajute grupurile de oameni care au cel mai mult nevoie de ajutor – iar, numărul de oameni care au nevoie de ajutor în criză crește.

Trebuie să recunoaștem că am devenit prea materialiști și prea consumatori, am devenit prea egoiști și practic nu avem grijă de natură și mediul în care trăim.

Avem nevoie de abordări noi în toate activitățile sociale și economice.
Trebuie să construim o societate mai prietenoasă cu mai puțină inegalitate socială și cu mai multe posibilități de include oamenii în activități social și economic utile.

Speakerii de azi vor împărtăși cu noi experiența lor de a observa și a folosi oportunitățile și ne vor vorbi despre cum putem construi echipe eficiente.
Vom vorbi despre modalitățile de a atrage mai multe resurse în dezvoltarea social-economică și ce putem întreprinde pentru a dubla ori chiar tripla viteza dezvoltării noastre.