Ziua de mâine va fi rezultatul deciziilor șI acțiunilor de azi

Prezentul nostru e viitorul de ieri

Ziua de mâine va fi rezultatul deciziilor și acțiunilor de azi

I.

Din 2020 omenirea trece printr-un șir de încercări, care au demonstrat cât de fragile sunt toate structurile create de oameni. Fragilitatea structurilor e în oameni – în capacitatea lor de a fi cinstiți și responsabili, în disponibilitatea lor de a accepta altă opinie, de a se ajuta reciproc și de a iubi alți oameni.

În această perioadă am avut ocazia să vedem diferite exemple: atât exemple extraordinare de responsabilitate și generozitate; cât și exemple excepționale de egoism și lașitate.

O înțelepciune veche spune: “Peștele de la cap se împute”, și nu greșește.

În zilele pline de provocări și amenințări, când lucrătorii medicali învățau să trateze și să combată un virus nou; când oamenii de afaceri căutau încordat soluții să își salveze întreprinderile și angajații; când pedagogii din mers învățau arta lecțiilor online – politicienii cinic au luptat pentru putere.

Ei nu au ezitat să folosească dezinformarea, manipularea și populismul.

Chiar și politicienii, care se declară adepți ai democrației, au recurs la dezinformare și populism, au vărsat pe oponenți insulte și amenințări. Am avut parte de campanii deosebit de intense și agresive pe rețelele de socializare, cu participarea directă a liderilor politici.

Polemica politică s-a transformat în război fără linii roșii. Oponenții sunt dușmani. Grupurile de susținătorii urmează exemplul liderilor și tot se războiesc între ele.

Polarizarea politică a dezbinat poporul – iar politicienii au demonstrat că sunt gata să lupte pentru putere chiar și cu prețul distrugerii țării.

II.

În plină pandemie țara a ales Președinte. A fost o campanie încărcată cu insulte agresive, cu dezinformare și manipulare. Au fost călcate brutal toate valorile și principiile democratice.

Alegerea Președintelui nu a adus pace și liniște în țară.

Războiul politic a continuat. Au urmat exerciții de simulare a respectării legilor și a principiilor democratice. Apoi au fost formulate interpretări potrivite a legilor, așa încât să poată fi dizolvat Parlamentul și declanșate alegeri parlamentare anticipate. În plină pandemie, în criză economică și deficit de resurse financiare – societatea a fost atrasă într-un nou episod de război politic.

În acel război pentru putere, iar au fost călcate toate principiile și valorile democratice. Minciuna agresivă, populismul și dezinformarea au mai “depășit încă o culme”.

Instituțiile media, din păcate, într-un număr foarte mare au intrat în acest joc distrugător pentru societate. Societatea și așa dezbinată a mai primit o doză de răutate, obrăznicie și ură.

III.

Formarea Parlamentului nou, pe ruinele unei campanii pline de minciuni ostile și populism iresponsabil, nu a adus liniștea și fericirea mult așteptate de alegători.

Simplu am intrat într-o fază nouă de manipulări indecente: unele menite să arate niște “succese nemaivazute” ale puterii noi; altele menite să acuze precedenții pentru a acoperi incompetența și obrăznicia puterii noi.

Cu toate că pe conturile ministerului Finanțelor au fost găsite rezerve importante de resurse, componența nouă a guvernului a declarat că a moștenit “un câmp ars”.

Instituțiile publice, și așa slăbite de deficitul de cadre și de experiență, au fost supuse unui atac politic violent. Puterea nouă a venit cu o formă a sa de discriminare – angajații instituțiilor publice au fost etichetați drept oameni ai lui Plahotniuc, ai lui Filat sau ai lui Dodon. Nu a contat calitatea lor de cetățean al Republicii Moldova. Așa am aflat, că nu toți cetățenii RM sunt egali. Există cetățeni ai RM “buni”, și există “alții”. “Alții” nu merită încredere și nu merită respect – ei merită prigoniți.

Acești “alții” au fost forțați de puterea nouă să plece din instituțiile publice. Nu le-a fost demonstrată ineficiența și n-au fost identificate abateri în activitatea lor. Au fost umiliți și amenințati.

Mulți, fiind jigniți și dezamăgiți de acest comportament, au decis să plece din Moldova.

Guvernarea nouă nu a prezentat planuri de acțiuni și proiecte, și nu a întreprins măsuri pentru a consolida societatea dezbinată în jurul unor viziuni de dezvoltare acceptate colectiv.

Au urmat campanii publice de atac și denigrare a unor factori de decizie. Au fost promovate fără consultări publice proiecte controversate de legi și hotărâri de Guvern. Pentru prima dată în ultimii ani a fost promovat un proiect al bugetului public fără să fie discutat cu mediul de afaceri, cu autoritățile publice locale, cu sindicatele și alte părți interesate. Chiar și membrii Guvernului au primit proiectul cu o oră înainte de ședința Guvernului.

IV.

Așa, dezbinați în grupuri conflictuale; cu instituții publice slăbite de discriminarea politică obraznică; cu o economie slăbită de deciziile incompetente și populiste ale autorităților; cu populație îmbătrânită; cu creșteri de prețuri și tarife; și cu o rata înaltă a inflației – țara a intrat în anul 2022.

Azi Moldova e dezbinată, îmbătrânită, depopulată, vulnerabilă și pesimistă.

Acest prezent e rezultatul comportamentului nostru de ieri, al deciziilor și al acțiunilor noastre de ieri. Noi am construit acest prezent.

Peștele de la cap se împute …

Pentru greșelile unui cap nu prea bun, pătimește tot corpul.

Totdeauna am respectat sportul.

Competiția în sport presupune un nivel înalt de onestitate personală; respectarea competitorilor și tratarea lor cu demnitate; multă muncă în echipă; multă învățătură și disponibilitatea de a te schimba; și un proces continuu perfecționare personală.

Un campion neapărat, își recunoaște greșelile și e concentrat pe perfecționarea personală continuă. Altfel nu poți ajunge leader în sport.

Neacceptând aceste valori – nu poți ajunge campion.

Politicienii trebuie să adopte aceste valori sportive.

Liderul incapabil să recunoască greșelile; incapabil să respecte alți oameni și alte păreri; un leader care îi acuză pe alții de nereușitele proprii – singur nu se dezvoltă, și împiedică dezvoltarea societății.

Obrăznicia generează obrăznicie.

Răutatea provoacă răutate.

Ura naște ură.

Egoismul nu poate servi societatea.

Politicienii egoiști, care au semănat obrăznicie, răutate și ură – vor culege obrăznicie, răutate și ură.

Dar, din păcate, greșelile lor au urmări grave asupra sănătății și unității societății.

Politica nu trebuie privită ca artă a minciunii, dezinformării, manipulării și populismului. Politica e despre altceva.

Politica e arta dialogului reciproc respectuos și a compromisului rațional.

Politica e arta creării și a construcției.

Politica e despre angajamente și responsabilitate.

Politica e despre cumsecădenie și dragoste.

Un mare psiholog și sociolog al veacului XX a afirmat că, un om care iubește face totul ca obiectul dragostei lui să fie mai puternic și mai fericit.

Urmând această logică, un leader care își iubește poporul va face totul ca acesta să devină mai sănătos, mai unit și mai fericit.

Așa trebuie să înțeleagă activitatea politică oamenii decenți.

Irina Vlah, Bașcanul Găgăuziei