Declaraţie privind iresponsabilitatea cu care Maia Sandu tratează cetăţenii Republicii Moldova

Acum 10 zile, am adresat o scrisoare deschisă Preşedintelui Maia Sandu, în care am atras atenţia asupra îngrijorărilor oamenilor, expuse de ei în cadrul campaniei „Vocea Poporului”. Pornind de la aceste îngrijorări, am formulat o serie de întrebări concrete către Preşedinta Maia Sandu, la care era obligată să răspundă, în calitatea sa de şef de stat şi de comandat suprem al forţelor armate, dacă cu adevărat respectă cetăţenii.

O întrebare concretă a fost: Care este necesitatea achiziţionării unor radare scumpe şi dacă vor urma noi achiziţii gen sisteme antiaeriene, fără de care aceste radare sunt doar nişte obiecte ineficiente? Alte întrebări au ţinut de: aplicaţiile militare care se fac pe teritoriul Republicii Moldova cu participarea militarilor din alte ţări; decizia de a permite grănicerilor străini să poarte arme de foc pe teritoriul nostru; deschiderea unei misiuni militare a Franţei în Republica Moldova; modificările în legislaţia României, care să permită militarilor din ţara vecină să intervină peste hotarele României pentru a-şi apăra cetăţenii; încăpăţânarea cu care guvernarea se opune consultării opiniei poporului privind principiul de neutralitate. Semnalam în acea scrisoare deschisă că oamenii sunt îngrijoraţi şi au toate motivele să considere că guvernarea intenţionează să atragă ţara în scenarii urâte, în stare să submineze pacea.

Fiind nu doar preşedinte, ci şi comandant suprem al forţelor armate, Maia Sandu era obligată, cel puţin din punct de vedere moral, să iasă public şi să dea explicaţiile de rigoare pentru a calma spiritele. Însă, în stilul ei caracteristic, ea a preferat şi de această dată să scuipe pe cetăţeni, ignorând cu desăvârşire temerile pe care le au ei. Maia Sandu a ales să ţină cetăţenii în suspans, în frică, continuând să alimenteze, prin comportamentul său, temerile că Moldova ar putea fi atrasă în jocuri care nu au nimic în comun cu interesul ţării, al cetăţenilor. Astfel, ea a dovedit încă o dată că nu o interesează oamenii, nu o interesează ţara, ci doar ambiţiile personale şi angajamentele, pe care şi le-a asumat probabil în faţa cuiva din afara ţării.

În aceste condiţii, noi, cei din „Platforma Moldova”, declarăm că nu vom abandona cetăţenii, lăsându-i în incertitudine şi măcinaţi de temeri, aşa cum a făcut-o Maia Sandu. Din acest moment, „Platforma Moldova” pune în aplicare un amplu mecanism de monitorizare a acţiunilor guvernării şi personal ale Maiei Sandu. Scopul acestei monitorizări va fi identificarea tuturor posibilelor pericole în adresa păcii, care vor reieşi din acţiunile puterii. Vom acţiona prompt pentru a le contracara, aşa cum o cer interesele cetăţenilor, ale ţării, în general.

De asemenea, anunţăm că, dacă autorităţile nu-şi vor schimba comportamentul sfidător şi vor continua să ne ofere motive să deducem că Moldova poate fi atrasă în jocuri murdare în stare să submineze pacea, vom purcede la implementarea unui proiect de alternativă – Coaliţia pentru pace. Acesta va fi un instrument civic pe platforma căruia se vor regăsi toţi acei ce vor dori să-şi conjuge eforturile pentru asigurarea păcii în Republica Moldova.

Nu vom permite ca diferiţi aventurieri politici cu interese înguste şi care nu au nimic în comun cu interesele ţării şi ale cetăţenilor, să fure cea mai de preţ valoare pe care o avem – pacea!

Chişinău, 22 aprilie 2024

Irina Vlah, fondatoarea „Platformei Moldova”