Forumul CALM în Copciac

Stimați Primari,

Sunt bucuroasă să vă salut în Găgăuzia și îi mulțumesc pământeanului nostru și colegului dumneavoastră, dlui Garizan – primarului de Copciac, pentru că a reușit să organizeze această măsură în Autonomia noastră.  

Vă mulțumesc pentru posibilitatea de a vă vorbi despre ceea ce ne îngrijorează în prezent și să vă povestesc ce ne propunem să facem în viitorul apropiat.

Anul 2020 a fost pentru noi toți unul complicat. Am fost nevoiți să învățăm să administrăm epidemia unui virus periculos și în același timp să încurajăm oamenii – să le comunicăm speranță că ne vom isprăvi și vom depăși această urgie.

Dumneavoastră știți ce înseamnă să oferi fără să ai dreptul să ceri ceva în schimb.

Dumneavoastră, caracterul și disponibilitatea dumneavoastră de a arăta un exemplu de demnitate și intenția dumneavoastră de a vă dedica lucrului cu oamenii și pentru oameni – sunteți unul din elementele importante ale structurii de rezistență a construcției statului și deseori asigurați viabilitatea construcției. 

Din cauza epidemiei și a restricțiilor sanitare am încheiat anul 2020 cu indicatori economici în cădere comparativ cu anul 2019. Iar căderea economiei înseamnă o intensitate mai mică a activităților economice, o reducere a consumului și, în etapă finală, pierderea unor locuri de muncă și reducerea nivelului de bunăstare a oamenilor.

În 2020 noi am reușit esențial să compensăm căderea economiei prin investițiile mari în infrastructurile sociale și economice – în drumuri și poduri, în apeducte, în grădinițe și școli. Aceste investiții au creat mii de locuri de muncă și au generat activitate economică și taxe. 

Și în acest an intenționăm să investim în infrastructura social-economică pentru a stimula creșterea economiei și pentru a crește atractivitatea Găgăuziei pentru investitori.  

În perioadele de criză autoritățile trebuie sî devină investitorii principali în resuscitarea economiei, în crearea locurilor de muncă și în creșterea bazei impozabile.

Dumneavoastră cunoașteți – oamenii așteaptă de la noi soluții, nu motive de ce nu am reușit.

În perioada crizelor e foarte important lucrul în echipă, înțelegerea și susținerea reciprocă – dumneavoastră cunoașteți bine asta.

Moldova e o democrație foarte tânără și noi trăim de la o criză social-politică la alta. Noi încă nu am învățat să administrăm emoțiile și deseori emoțiile prevalează asupra rațiunii.

Dar dumneavoastră știți cât de important e să privim înainte și să nu luăm din trecut valiza mare cu impresii și emoții negative.

Dumneavoastră știți cum e să treci prin campanii murdare, când luminezi în răspuns și în timp noroiul se transformă în praf care-l ia vântul. Știți cum e să reziști la lovituri și să nu te lași atras în conflict, în special atunci când anume asta se urmărește.

Suntem responsabili nu doar pentru gestionarea proceselor social-economice. Suntem responsabili și de exemplul care-l demonstrăm. Oamenii deseori se inspiră de la noi.

Prin exemplul nostru putem fie amplifica calitățile bune ale societății, fie pe cele proaste.

Acum prioritățile noastre sunt depășirea epidemiei cu pierderi minime și readucerea economiei pe calea creșterii.

Ne vom isprăvi mai bine cu toate provocările dacă vom acționa ca o echipă.

Cred în înțelepciunea dumneavoastră și în devotamentul față de oamenii care v-au oferit votul de încredere. Vă doresc multă energie și inspirație, și multe proiecte menite să facă viața oamenilor mai bună.