Adresare Consiliului economic pe lângă Bașcanul Găgăuziei

Stimați colegi,

Vă mulțumesc că ați acceptat participarea la prima ședință a Consiliului Economic pe lângă Bașcanul Găgăuziei în anul 2021.

Am trăit cu toții un 2020 complicat, care a pus la încercare rezistența sistemului nostru social și a zdruncinat economia.

Îmi amintesc cât de optimiști eram când în decembrie 2019, când faceam planurile pentru anul 2020. Planificam creșterea economiei, creșterea consumului și creșterea produsului intern brut – și aveam toate motivele pentru așa prognoze.

Primele 2 luni ale anului 2020 – ianuarie și februarie – au arătat o creștere esențială a indicatorilor economici nu doar comparativ cu 2019, ci chiar și comparativ cu indicatorii de creștere economică prevăzuți în bugetul pentru 2020. 

Dar epidemia și restricțiile sanitare dure au corectat planurile inițiale. Activitatea economică practic s-a prăbușit.  Au căzut vânzările la un număr mare de produse, cu excepția celor esențiale. Multe companii au rămas fără vânzări și clienți. Au fost reduse multe locuri de muncă. Evident, au căzut încasările la buget și autoritățile practic nu au avut posibilitate să ajute business-ul.

Dispunând de resurse modeste, autoritățile s-au concentrat pe asigurarea funcționalității sistemelor sociale precum sănătatea, educația, asigurarea ordinii publice și serviciul de asistență socială.

În această perioadă de criză ne-au susținut planurile noastre investiționale, elaborate în 2019, orientate pe dezvoltarea infrastructurilor sociale și economice. Am plănuit investiții în drumuri, poduri, trotuare, apeducte, construim un stadion regional și un bloc nou pentru unul din liceele noastre, și multe alte proiecte. 

Aceste investiții au transfromat Găgăuzia într-un șantier mare și au creat mii de locuri de muncă, au generat fluxuri economice noi și au contribuit la menținerea consumului. Așa am ajuns ca în octombrie 2020 indicatorii economici și încasările în buget să se egaleze cu cei din octombrie 2019.

Este un mare avantaj al unei țări mici – efectele investițiilor se fac simțite foarte repede. 

Administrând crizele din 2020 am învățat lecții importante – trebuie urgent să întreprindem măsuri pentru a diversifica și moderniza economia regiunii. Trebuie să dezvoltăm industrii precum constructoare de mașini și IT  și să consolidăm potențialul nostru de export. 

Pentru asta Găgăuzia are nevoie de injecții financiare și de manageri experimentați, care simt și înțeleg transformările economiei regionale și globale, simt cum se schimbă preferințele consumatorilor și văd cum ar putea fi mâine societatea noastră.

Asemenea manageri ne pot ajuta să devenim mai înțelepți și mai competitivi. Ei vor contribui la dezvoltarea potențialului tinerilor noștri și ne vor ajuta să-l direcționăm spre progresul Găgăuziei.  

Vreau să le mulțumesc domnilor Chiril Gaburici și Dmitrii Voloșin pentru că au acceptat să participe în Consiliul Economic și să împărtășească cu noi experiența și viziunile sale referitoare la oportunitățile de a dezvolta economia în genere, și în particular a potențialului economic al Autonomiei noastre.