Iași – orașul unde istoria conviețuiește perfect cu dezvoltarea tehnologică rapidă

Recent am fost într-o vizită scurtă la Iași.
Încep cu a îi mulțumi domnului Mihai Chirica, primar al municipiului Iași. Și nu mă refer în primul rând la primirea foarte caldă și deschiderea de a împărtăși experiența și cunoștințe.
Mulțumirea mea se referă la atmosfera, care dl primar Chirica o crează în jurul său. Am rămas impresionată de faptul cum dânsul ușor și foarte rațional leagă prezentul de viitor și cât de clar vede viitorul. De simplitatea cu, care vorbește despre lucrurile complicate. De înțelepciunea aplicată în cazul adoptării deciziilor, care au costuri de imagine.

Am discutat despre industrializare și despre dezvoltarea sectorului IT în Iași. Pentru informare – în prezent, în sectorul IT în Iași, activează cca 29 mii de specialiști!
Acești 29 de mii de specialiști lucrează pentru așa companii cum ar fi Amazon și Continental. De rând cu echipele altor companii industriale localizate în Iași, acești oameni crează tehnologiile zilei de mâine.
Datorită lor azi Iași nu mai este unul din orașele consumatori de tehnologii. Iași este un creator și furnizor de tehnologii. În Iași se elaborează tehnologii, aplicații și echipamente, care vor ajunge pe piață abia peste 3 ori 4, ori și mai mulți ani.

Am discutat despre importanța dezvoltării zonelor verzi în orașe și despre modul cum acestea contribuie la dezvoltare socială și economică a localităților.
Am abordat dezvoltarea transportului public; colectarea, sortarea și procesarea deșeurilor solide, provocările în dezvoltarea sistemului de educație și multe altele.

De fiecare dată dl primar Chirica ne-a surprins prin inițiativa de a ne ajuta.
Anume dânsul a propus să elaborăm și să semnăm un act, în care să se regăsească direcțiile prioritare de colaborare și pe fiecare din direcție să avem formulate acțiuni distincte.

Am rămas încântată de viziunea dlui primar Chirica despre cum ar trebui să se dezvolte un oraș, așa încât calitatea și confortul vieții oamenilor să crească.

De fapt, anume pentru asta am mers la Iași – am mers să învățam.
În acest context îmi amintesc o frază de-a lui Nicolae Iorga, despre misiunea omului învățat astfel: “un om învățat are două îndatoriri: să învețe necontenit și necontenit să-i învețe pe alții”.
Cred că aceasta acum este îndatorirea unui leader: să învețe necontenit și necontenit să-i învețe pe alții.
Noi am mers să învățăm să creăm în Găgăuzia oportunități economice și financiare.
Am mers să învățăm să creăm condiții  atractive pentru investitori.
Am mers să învățăm să atragem fonduri europene și multe altele.
Am mers să găsim căi de integrare socială și economică mai profundă.
Înțelegem că trebuie să acționăm rapid și să creăm la noi oportunitățile, care îi atrag pe tinerii noștri în alte țări.

Îi mulțumim dlui primar Chirica pentru ospitalitate și pentru deschiderea de a ne ajută.
Dar și mai mult îi mulțumim pentru viziune și pentru optimism, și pentru discuția axată permanent pe ziua de mâine.