Întâlnirea cu managerii celor mai importante companii din domeniul IT din Moldova

Stimate doamne, stimați domni, Dragi colegi, vă salut și vă mulțumesc pentru că ați acceptat să participați la această discuție.

Mai întâi voi explica de ce vă numesc colegi Nu este o manevră verbală – este o constatare a adevărului actual. În condițiile unei economii globalizate, dependente de procesul de automatizare și de tehnologii, autoritățile nu au șanse să determine dezvoltarea economiei fără a face parteneriat temeinic cu mediul de afaceri. Fără talentele dvs, fără încrederea și insistența dvs, fără abilitatea dvs de a construi echipe și de a crea produse și servicii noi și utile, e practic imposibil de construit o economie competitivă și o societate modernă.

Sunt sigură că avem obiective comune.
Încă de la începutul mandatului înțelegeam că cele mai mari probleme, care amenință direct viitorul regiunii și al Moldovei, sunt plecarea oamenilor din țară și căderea natalității.
Trebuie să menționăm că din Moldova pleacă oamenii care vor și pot să munceacsă. Pleacă și muncesc pentru PIB-ul altor state, pentru dezvoltarea infrastructurilor lor și contribuiesc la fondul lor de pensii.
În ultimii ani pleacă tot mai mulți tineri.
Tinerii pleacă după oportunități.
Ei caută oportunități de a învăța o specialitate bună. Oportunități de a se angaja la un loc de muncă stabil și cu posibilități de creștere personală. Oportunități de a locui într-o localitate cu drumuri bune, cu apeduct și canalizare, cu grădinițe și școli moderne, cu acces simplu la servicii medicale. Oportunități de a-și cumpăra ușor o casă și o mașină.
Așa, an după an, noi pierdem o parte din energia necesară pentru dezvoltarea țării noastre.
O consecință a plecării oamenilor este căderea natalității, fapt care nu poate fi ignorat atunci când ne gândim la viitorul Moldovei.

Oamenii pleacă pentru că Moldova nu este țara oportunităților.

Înțelegând asta noi ne-am concentrat energia pe două direcții importante.
Prima – am început să investim masiv în drumuri, în sisteme de apeduct și canalizare; am investit în reparația și echiparea grădinițelor și școlilor – am construit 5 grădinițe noi și acum construim un bloc nou pentru unul din licee; am investit peste 110 milioane lei în reparația instituțiilor medicale și în procurarea echipamentelor medicale. Am reușit să atragem și resurse esențiale de la partenerii noștri de dezvoltare.
A doua – am început un proces intens de industrializare a Autonomiei – am creat condiții în care producătorii industriali au amplasat producerile lor în Găgăuzia și au fost deschise peste 2 mii de locuri de muncă. În prezent avem negocieri la diferite faze cu investitori noi și curând vom mai avea două platforme de producere – una va angaja cca 1000 și alta până la 150 de oameni.
Așa am început să schimbăm condițiile de viață în regiune și să deschidem oportunități ca oamenii să aibă motive să își lege viitorul de Găgăuzia.

Înțelegem că procesele de industrializare și tehnologizare sunt vital importante pentru a crește eficiența și competitivitatea economiei regiunii. De asta am decis să construim un colegiu industrial, unde vom pregăti specialiști tehnici pentru companiile industriale. Am identificat resursele și locul și anul acesta va începe construcția colegiului.
Colegiul industrial va fi ”fabrică de ingineri”.

Tot în 2021 vom construi un IT Digital Hub – avem tineri talentați care visează să participle la elaborarea și producerea tehnologiilor viitorului.
Vrem să le oferim posibilitatea să învețe acasă și să muncească acasă. Mizăm că tinerii talentați ne vor ajuta să transformăm Găgăuzia din regiune consumator de tehnologii în producător de tehnologii.

Dar, numai eforturile noastre nu vor fi suficiente pentru păstra tinerii în Găgăuzia. Avem nevoie de suportul dvs, de inspirația și curajul dvs. Împreună putem schimba mult mai multe, mult mai repede.
Vă povestesc ce facem în Găgăuzia ca să cunoașteți mai bine cum va fi mâine regiunea în care veți investi și vă propunem să construim împreună viitorul.

Înțelegem că tinerii au nevoie nu doar de educație și de muncă.
În 2021 finalizăm construcția unui stadion modern în Comrat unde tinerii vor putea petrece timpul fie ca spectatori la competiții sportive, fie să practice sportul preferat.
Avem multe proiecte și toate sunt axate pe creșterea nivelului de viață în toate localitățile Găgăuziei. Vom face condiții bune de viață în Autonomia noastră pentru ca oamenii să își dorească să trăiască aici.

Ne dorim să deschideți oficii în Găgăuzia și vrem să știm ce putem face ca să vă convingem să faceți acest pas.
Îmi place idea formulată de Jack Ma, fondatorul Alibaba: ”Pentru a reuși trebuie să soluționăm probleme mari ale societății. Cu cât sunt mai mari problemele societății soluționate de companie, cu atât compania e mai de succes”.
Cred că problemele actuale sunt oportunități pentru ca noi să facem un parteneriat în cadrul căruia să reușim împreună.

Viitorul țării depinde de tineri.
Tinerii sunt energia schimbării țării. Ei sunt energia tehnologizării economiei, tot ei sunt energia modernizării sistemului de sănătate și a celui de educație.
Trebuie să ne ocupăm de modernizarea serviciilor publice și să le facem mai accesibile și pentru asta tot avem nevoie de tineri.
Digitalizarea despre care se vorbește atât de mult tot are nevoie de energia tinerilor.

Venirea dvs în Găgăuzia va contribui la crearea oportunităților noi de specializare și de angajare pentru tinerii din regiune. Tinerii au nevoie de oportunități și împreună cu dvs noi le putem crea.

La început am încercat să explic de ce cred că suntem colegi și sper că, măcar parțial, am reușit să fac asta. Ne unesc aceleași obiective și chiar aceleași vise.
E important să unim eforturile și noi suntem gata să o facem. Sarcina acestei discuții e să ne cunoaștem și să ne convingem că avem obiective și visuri comune, și să inițiem un dialog în cadrul căruia vom găsi formula colaborării reciproc avantajoase în Găgăuzia.