Mesaj adresat cu ocazia aniversării de 10 ani a Centrului de Cercetare științifică M. Marunevici

Excelențe,
Stimați oaspeți ai Găgăuziei,
Dragi colaboratori ai Centrului Științific,

Azi pe noi ne-a adunat un motiv foarte frumos – a 10-a aniversare a Centrului de Cercetare științifică p M. Marunevici.
Vă mulțumim că ați acceptat să marcăm acest jubileu împreună – noi suntem foarte bucuroși să împărtășim cu Dvs dispoziția bună, dar și gândurile despre prezent și viitor.
Fiecărei generații îi revin un șir de probleme și provocări ale timpului – și timpurile noastre tot nu se trec fără probleme și provocări.
Parcurgem criza pandemică, criza economică și o criză socială profundă – și toate aceste crize au acutizat probleme, care noi le-am ignorat mult timp.

Azi omenirea e mai puternică decât a fost vreodată. Deținem un potențial de cercetare nemaivăzut, capabil să creeze soluții pentru probleme foarte complicate. De asemenea, omenirea dispune de resurse materiale și financiare practic nelimitate.  Deținem tehnologii, care ne permit să ajungem în orice punct al Pământului în termeni scurți.
Dar, cu toate astea nu am reușit să reducem inegalitatea economică și socială, dimpotrivă. În timp ce în unele state, zilnic, sunt aruncate sute de tine de alimente – în alte țări sute de milioane de oameni suferă de foame. În unele state oamenii primesc stimulente și chiar bani ca să accepte vaccinarea. În alte țări vaccin nu-i, nu-s medicamente, nu-s spitale și nici medici.
Crizele au arătat cât de dezbinată e comunitatea umană și cât de vulnerabili suntem când domnește egoismul.

Toate realizările mari ale omenirii sunt rezultatul capacității noastre de a ne uni și coopera pentru atingerea obiectivelor comune. Cu cât progresul este mai mare, cu atât mai mulți oameni au cooperat pentru determinarea lui.
Dar, cu toate că modelul social-economic actual a determinat progresul nostru pe unele dimensiuni, pe alte dimensiuni noi am generat probleme grave.
Noi am greșit mult și încă greșim – suntem oameni. Am învățat să folosim invențiile noastre atât în scopuri bune pentru toți, cât și în scopuri egoiste.
Am devenit prea consumatori – avem o atitudine de consumator față de mediul înconjurator și față de societate. Cerem prea mult de la societate, și prea puțin suntem gata să oferim în schimb.
Prea puțin ne respectăm reciproc și prea puțin suntem dispuși să ajutăm alți oameni.
Suntem prea intoleranți față de alte opinii și prea ușor derapăm în conflicte.
Prea puțin ne gândim ce fel de societate vor moșteni de la noi copiii; cum vor fi satele și orașele; cum vor fi pământul, aerul și apa după noi.
Dar, anume asta e cea mai importantă moștenire, care o vom lăsa. Dacă le vom lăsa casă și mașină, într-o societate dezbinată de conflicte – copiii noștri nu vor trăi în siguranță și nu vor avea încredere în ziua de mâine. În sate și orașe dezordonate,  u aerul poluat și pământul otrăvit, copiii noștri și urmașii își vor pierde sănătatea.

Nu întâmplator am menționat aceste probleme și nu am scăpat ce aniversare marcăm azi.
Aceste probleme nu pot fi rezolvate prin semnarea ordinelor.
Trebuie să renaștem un set de valori sociale și să inițiem un proces de reeducare a societății. Trebuie să creăm tendințe sociale noi.
Trebuie în fiecare zi, prin fiecare decizie și fiecare acțiune, să arătăm societății exemple bune și pline de demnitate.
Cred că puterea exemplului este mult mai eficientă decât exemplul puterii brutale.

Nu este o sarcină simplă și rolul principal aici trebuie să și-l asume oamenii de știință, oamenii de artă și oamenii din educație.
Centru de Cercetare Științifică Marunevici e deja o instituție cu experiență și capacitați dezvoltate și eu vă propun să acceptați această provocare.
Mizez mult pe inspirația Dvs, pe devotamentul Dvs față de Găgăuzia și Moldova. Mizez pe capacitatea Dvs să uniți oamenii de știință, oamenii de artă și oamenii din educație pentru ca împreună să construim o societate mai educată, mai bună, mai echitabilă și mai puternică.
Anume ăsta e secretul viitorului bun pentru copiii noștri, pentru poporul nostru și pentru țara noastră.
O țară puternică înseamnă o societate puternică.
Asta e cea mai mare provocare ce revine generației noastre și eu cred că noi vom reuși!

Urez echipei Centrului de Cercetare Marunevici, și întregii comunități de cercetători din Găgăuzia, energie și inspirație inepuizabile! Vă doresc multe parteneriate reciproc avantajoase și prieteni noi! Vă doresc să fiți totdeauna exemplu frumos de atitudine față de alți oameni și față de problemele, care le confruntăm!
Doresc pace, bunătate și prosperare familiilor Dvs!