Ziua Independenței

Astăzi celebrăm 30 de ani de Independență a Republicii Moldova.
Această dată este un moment potrivit pentru a face concluzii și pentru a decide cum ne construim viitorul.
Primii 30 de ani au fost plini de lecții, multe dintre care încă au rămas neînvâțate. De-a lungul acestor 30 de ani, Republica Moldova a avut parte multe de oportunități, însă a reușit să valorifice doar o mică parte.

Probabil a venit timpul să admitem că, de la bun început, am perceput greșit Independența. Am considerat Independența un cadou, pentru care nu trebuie să oferim nimic în schimb.
Nu am reușit să înțelegem că Independența este o stare, la care întreg poporul țării, și fiecare cetățean în parte, trebuie să contribuie zi de zi.

Un stat Independent înseamnă un Popor Independent. Dar, Independent poate fi numai un popor unit, un popor autosuficient, un popor compus din oameni care se respectă și se ajută reciproc.

La nivel de societate încă nu am conștientizat ce este Independența. Este oare Independența mai mult despre responsabilitate și obligațiuni, ori este mai mult despre libertăți și drepturi? Care sunt cele mai mari vulnerabilități ale Independenței unui popor?

Azi, Independența Republicii Moldova este vulnerabilizată de polarizarea politică profundă, care a rupt societatea în “ai noștri” și “dușmani”.
Economia subdezvoltată, care oferă puține oportunități de angajare și creștere personală, de asemenea slăbește Independența Moldovei.
Plecarea tinerilor din țară demonstrează neîncrederea lor în faptul că Republica Moldova poate deveni curând o țară a oportunităților. Plecarea tinerilor determină îmbătrânirea populației – iar un popor îmbătrânit foarte greu își poate păstra Independența.

În acest context, Ziua Independenței este o oportunitate să re-evaluăm atitudinea noastră unii față de alții și atitudinea noastră față de Republica Moldova. Este o oportunitate să luăm decizii simple, dar foarte importante.
Noi putem fi un popor cu adevărat Independent, dacă ne unim în jurul valorilor și problemelor comune și nu mai permitem elitelor false să ne dezbine. Dacă începem să ne respectăm și apreciem reciproc așa cum o făceau buneii noștri. Dacă vom deveni mai cumpătați la vorbe și la fapte. Dacă-i vom ajuta pe cei aflați la nevoie, fără să așteptăm nimic în schimb. Dacă ne vom face bine munca.
Zilnic putem face zeci de lucruri bune și putem arăta zeci de exemple bune.
Așa fiecare dintre noi poate contribui la consolidarea unității poporului nostru. Așa vom construi fundamentul Independenței adevărate a Republicii Moldova.

La mulți ani, Republica Moldova!
La mulți ani, poporului Republicii Moldova!