MARUNEVICI: femeia care a știut să-și croiască drum atât științei, cât și politicului

Senină, nepărtinitoare, tolerantă, dar, totodată, militantă a identității și drepturilor etnicilor găgăuzi din Republica Moldova.

Așa a fost ea, marele intelectual al găgăuzilor – Maria Marunevici.

Un nume sonor în istoria consolidării autonomiei găgăuze, Om de știință, activistă politică, Om de inteligență rară.

Pentru noi, găgăuzii, Maria Marunevici, reprezintă modelul feminin de lidership politic. Femeia care a perseverat, a știut cum și a reușit să-și croiască drum atât științei, cât și politicului – cu accente etnice de integrare într-o societate multietnică.

O simbioză rar întâlnită azi – politica- știința – corectitudinea.

Aceasta a fost doctrina Mariei Marunevici, cu care ne mândrim astăzi și care ne-a oferit nouă, femeilor – găgăuze, un model demn de urmat.

S-a aflat la temelia instituționalizării administarției Autonomiei Găgăuze, a lăsat amprente academice distincte și în perioada de activitate a dânseia în cadrul Academiei de Științe a Moldovei.

Astfel, acum 3 ani, în decembrie 2019, Academia de Științe a Moldovei a semnat un acord de colaborare științifică cu Centrul de cercetări științifice al Găgăuziei „Maria Marunevici”. Conform căruia au fost planificate și organizate mai multe evenimente științifice ce reflectă un parteneriat fructuos între cele două instituțuții.

Maria Marunevici, prin exemplul propriu, ne -a demonstrat potențialul real al femeii, care poate fi și mamă, și soție, și cercetător științific, și lider de opinie politic.

A fost liderul, care în îndepărtații ani 90 a știut să tempereze spiritele atunci când acestea riscau să devină „incendiare”.

Anume de astfel de lideri – cu intuiție, cu viziune, cu rațiune echilibrată, cu abilitatea de apreciere obiectivă a realității – avem nevoie astăzi, când provocările sunt la ei acasă.

Este de datoria noastră să păstrăm vie flacăra memoriei unor astfel de fii și fiice ale poporului găgăuz.

Anume lor trebuie să le atribuim meritul de a fi mesageri și letopiseți ai istoriei noastre.

Cred în virtutea reprezentanților etniei noastre.

Sunt sigură că modelul Marunevici va inspira multe generații. Pentru că doar prin astfel de exemple supraviețuieste și invinge rutina, indiferența unui popor.

Și noi, sunt sigură, vom demonstra acest adevăr prin susținerea cercetării, prin promovarea tradițiilor noastre, prin încurajarea generației în creștere cu simțul de Demnitate și Mândrie națională.