Discursul la rezumatul lucrărilor în calitate de Guvernatoare a Găgăuziei

Astăzi aș dori să vă adreses cuvinte de înaltă recunoștință și mulțumire pentru faptul că  m-ați susținut pe parcursul celor două mandate ale mele de guvernatoare a Găgăuziei.

Întâlnirea noastră are loc la sediul Colegiului Industrial – un proiect educațional unic de anvergură de infrastructură a Găgăuziei și a Republicii Moldova. În zidurile acestei clădiri, copii din toată țara vor primi specialități tehnice solicitate. Aici vor fi instruiți viitori ingineri și IT-specialiști, profesioniști de profil larg, care vor moderniza Republica Moldova.

Profitând de această ocazie, în numele tuturor locuitorilor din țara noastră, îmi exprim profunda recunoștință poporului turc și personal președintelui Turciei, Excelenței Sale Recep Tayyip Erdoğan, pentru această investiţie valoroasă în viitorul nostru.

Încheierea celui de-al doilea mandat al meu în calitate de Bașcan reprezintă o ocazie de reflectare asupra eforturilor noastre comune, dar și de exprimare a recunoștinței mele față de voi, cei care au susținut cursul meu politic. 

Fiecare zi de muncă în funcție de Bașcan, fiecare dată când a fost necesarsă facem față provocărilor, am simțit susținerea puternică și încrederea voastră neclintită că, împreună suntem o putere și că putem realiza multe lucruri frumoase.

Ați fost forța motrice care m-a încurajat să merg mai departe și să depășesc obstacolele în drumul nostru către progres și prosperitate.

Ați fost cei care ați crezut în mine, ați crezut în viziunea noastră comună și ați muncit împreună cu mine pentru a transforma această viziune în realitate.

Fără de voi, fără de sprijinul vostru, nu a-și fi obținut nici primul și desigur nici al doilea mandat, fără de sprijinul vostru nu a-și fi reușit nimic sau foarte puțin din programul meu de guvernare.

Astăzi, vă pot spune cu mâna pe inimă, că: puterea fiecărui conducător rezidă în sprijinul necondiționat și dragostea pe care i-o acordă cetățeanul. Sunt fericită, că între noi, în toți acești 8 ani, a existat încredere și respect reciproc.

La rândul meu, mi-am dăruit toată puterea și inteligența, pe care am reușit să mi-o cultiv, la provocarile d-voastră, în numele unui ideal comun pentru poporul nostru, pentru Autonomia noastră, pentru Demnitatea noastră.

Am luptat mult, nu pentru aplauze și diferamburi, dar pentru conștiința mea, ca fiică destoinică a poporului găgăuz. Mi-am dorit întotdeauna să nu fim considerați „periferici”, să fim o minoritate integrată cu multă destoinicie în economia, politica, cultura poporului moldovenesc.

Mi-a reușit sau ba acest lucru…. voi, poporul meu, alegătorii mei, prietenii mei, îmi sunteți, azi, judecătorii! 

Pe perioada mandatului meu, am depus eforturi susținute pentru a consolida democrația, pentru a promova statul de drept și a sprijini valorile fundamentale ale libertății și justiției.

Mi-a reușit sau ba acest lucru…. voi, poporul meu, alegătorii mei, prietenii mei, îmi sunteți, azi, judecătorii!

Visul meu, înmatriculat în programul meu electoral, a fost îmbunătățireacalității educației și crearea oportunităților egale pentru toți copiii noștri.

Sunt sigură că Programul multilingual a pus temelia unei tradiții solide îneducație. Și vreau din tot sufletul ca noua guvernare să continue această tradiție. Când este vorba de viitorul copiilor noștri, a poporului nostru, nu mai este loc pentru dispute politice.

Astăzi copiii noștri cred în Găgăuzia și în potențialul enorm al acesteia. Peste 85 la sută dintre absolvenții de liceu după examenele de BAC aleguniversitățile din țara noastră – iar opt ani în urmă doar o treime dintreabsolvenți rămâneau aici. Și dacă mi s-ar cere să numesc principalarealizare pe parcursul celor două mandate, aș numi, fără îndoială, acestecifre. Tineretul este energia dezvoltării viitoare a Moldovei și trebuie săpăstrăm această energie și să nu o dăm altor țări.

Mă bucur că pe parcursul anilor, noi am reușit să deschidem Găgăuziacătre lumea exterioară la 360 de grade. Am consolidat prietenia cu partenerii tradiționali și am găsit noi prieteni pe arena internațională. Locuitorii din Găgăuzia apreciază foarte mult sprijinul și investițiile care, astăzi, sunt implementate în regiunea noastră de către Turcia, UniuneaEuropeană, SUA, România, Azerbaidjan, Federația Rusă, Turkmenistan și alte țări.

În centrul atenției mele întotdeauna au fost locuitorii noștri. Toateeforturile autorităților găgăuze au vizat îmbunătățirea calității vieții și a nivelului de protecție socială în autonomie.

Noi am construit noi grădinițe, spitale, drumuri, am reparat școli, case de cultură, centre de sănătate.

Am schimbat imaginea tuturor orașelor și satelor din Găgăuzia – am construit rețele de apă și canalizare, drumuri noi și am instalat iluminatpublic stradal.

Am încercat să avem grijă de locuitorii din Găgăuzia de toate vârstele șipentru aceasta am introdus programe sociale unice – acestea suntindemnizații unice la nașterea copilului, programul ILK EV pentrufamilii tinere, burse de studii pentru tineri, alimentație gratuită în școli șigrădinițe, compensații pe perioada rece a anului pentru pensionari șimulte alte programe de sprijin.

Să fiți siguri că orice reformă, fiecare inițiativă a avut la bază binele comun și dorința de a construi o societate echitabilă și prosperă.

Eu și echipa mea transmitem alesului Bașcan și componenței Comitetului Executiv o Găgăuzie deschisă, prietenoasă, însorită și cu privire la viitor. Și eu contez pe continuitatea acestui curs. 

Prieteni, 

Nu pot să exprim în cuvinte cât de recunoscătoare vă sunt pentru sprijinul vostru. Fie că ați fost activiști politici, voluntari, simpli cetățeni preocupați de binele autonomiei noastre sau membri ai echipei mele guvernamentale.

Fiecare contribuție a fost valoroasă pentru mine, pentru echipa mea muncitoare și a contat în mod semnificativ.

Dacă e să contabilizez tot ce s-a petrecut în acești 8 ani, trebuie să recunosc că am învățat de la voi, am crescut alături de voi și am fost inspirată de determinarea voastră de a face Găgăuzia un colțișor de rai al Moldovei.

Astăzi, încheiem un capitol al acestei „călătorii„ politice împreună.

Dar nu putem uita niciodată succesele, iar uneori, insuccesele, pe care le-am obținut împreună sau provocările pe care le-am depășit.

Am făcut pași importanți către o societate mai echilibrată, dar știu că mai există mult de făcut.

Încrederea pe care ați avut-o în mine și în echipa mea este o responsabilitate pe care am purtat-o cu onoare și respect.

Eu plec din funcție, dar nu plec din viața d-voastră, din câmpul nostrucomun de activitate în numele viitorului copiilor noștri.

Democrația prosperă atunci când cetățenii sunt activi și implicați, iarcontribuția voastră este vitală pentru viitorul Autonomiei Găgăuze, ca parte componentă a Republicii Moldova.

Am fost întrebată, în ultimul timp, de mulți jurnaliști, ce voi face în continuare, ce planuri am?

Acum, a sosit timpul  răspund!

Dacă nu am trădat interesele găgăuzilor, dacă am făcut tot posibilul să-iintegrez la nivel societal național, cred pot fi utilă poporului moldovean, pe care îl respect, care ne-a acceptat și am împărtășit timp de decenii un destin împreună, depășind multe provocări.

Am un proiect politic în continuare. Dar, el poate fi realizat cu succesdoar cu suportul d-voastră. La el vom reveni.

Astăzi, însă, vreau să Vă mulțumesc încă o dată, din adâncul inimii, pentru susținerea voastră necondiționată.

Am fost privilegiată să servesc în această funcție poporul meu și să fiuînconjurată de cetățeni atât de dedicați și pasionați.

Sunt sigură că vom rămâne împreună și în continuare. Să construim împreună o lume mai bună pentru generațiile viitoare. 

Transmit azi torța simbolică a guvernării UTA Găgăuzia către noua echipă în speranța că aceasta va continua proiectele frumoase începute de noi, că vor munci cu dăruire pentru a dezvolta democrația și nivelul de trai în Autonomie.

Am un cuvânt de spus succesorilor noștri.

Dialogul cu puterea centrală, în condițiile guvernării PAS, nu va fi facil. Dar compromisul, diplomația, înțelepciunea trebuie să vă însoțească din prima minută de intrate în funcție.

Fără de aceste ingrediente ale comportamentului politic matur nu veți face față provocărilor. Deaceea, construiți permanent un dialog și căutați compromis, așa cum am făcut-o și noi.

Vreau să mă adresez către generația tânără,

Atât timp cât sunteți voi, Găgăuzia va fi tânără și puternică. Și niciunvânt politic nu poate zdruncina temeliile Autonomiei noastre, ajunse prinînțelepciune și compromis politic, care este arta guvernării.

Vorbim despre voi, tineretul nostru!

Astăzi vă ofer o Găgăuzia frumoasă, educată, multilingvă și pașnică, încare trăiesc oameni harnici și pașnici.

Toate acestea sunt moștenirea noastră umanistă și culturală. Aveți grijăde ea. Protejeți-o și consolidați-o!

Orice partid politic poate ajunge la putere, dar să știți că nicio putere nu ne poate amenința atâta timp cât există comunicare și respect întregenerații și unitatea noastră națională, pe care o avem și pe care o prețuim.

Și să stiți! Găgăuzia trebuie să fie descoperită în continuare – prin culturăși tradiții. Trebuie să continuați acest proiect al sufletului meu, care, de fapt, este dedicat sufletului Găgăuziei.

Prieteni

Știu, nu este demn pentru un bașcan să scape lacrimi în public…

Dar acestea sunt lacrimi de adio și de bucurie.

Eu știu că am muncit cu dăruire în numele poporului meu.

Bucuriile voastre au fost și sunt bucuriile mele, durerile voastre sunt durerile mele, copiii voștri sunt copiii mei.

Suntem o familie și vreau să rămân în memoria voastră ca o fiică destoinică a neamului nostru, care nu și-a trădat familia nici pentru o clipă sub presiunea amenințărilor politice.

Mi-a reușit sau ba acest lucru…. voi, poporul meu, alegătorii mei, prietenii mei, îmi sunteți, azi, judecătorii!

Nicio națiune creștină nu poate reuși fără credință. Pentru că credința înseamnă să faci primul pas, chiar dacă nu vezi toate scări. Se spune că o credință mică ne aduce sufletul în cer, iar o credință mare ne aduce cerul în suflet.

Găgăuzia a avut mereu un cer senin deasupra ei, pentru că nu a trădatniciodată credința creștină. Aceasta este credința în Dumnezeu, ale căruibinecuvântări le cer chiar și cei mai talentați chirurgi atunci când iau un bisturiu în sala de operație.

Marele nostru intelectual, protoiereul Mihail Ceachir a făcut multe pentrua educa credința și cultura noastră. Dumneavoastră știți, că el a tradusEvanghelia în limba găgăuză.

Nu am reușit să depun jurământul bașcanului, ținând mână pe Evanghelianoastră.

Dar vă promit, că eu, Irina Vlah, nu voi trăda niciodată poporul șicredința.

Dumnezeul, binecuvântează Găgăuzia!

Fie ca Dumnezeul să binecuvânteze Găgăuzia pașnică într-o Moldovăbogată, europeană, independentă și suverană!

Vă mulțumesc foarte mult.