Pentru ce Moldova se înarmează?

Neutralitatea constituțională este o „povară geopolitică” în așa-zisele  vremuri bune?

Două concepte, două cuvinte, care au devenit deosebit de omniprezente în discursul puterii de la Chișinău – securitatea națională și geopolitica. 

Preocupat de acest subiect, șeful unei instituții de resort ne avertiza recent de la ecran că „Rusia ar avea în plan să invadeze Republica Moldova la începutul anului 2023.”

Un așa-zis  discurs de securitate a fost, după mine, mai degrabă o sursă de insecuritate și alertă. Or, în consecință, și președintele României, dl Iohannis, s-a văzut nevoit să stingă focul provocat de neprofesionalismul înaltului funcționar de la Chișinău.

Prin narațiunea unor actori politici, ne comportăm de parcă am fi incluși în liga marilor jucători geopolitici. 

Dar pentru a ne impune interesele în câmpul geopolitic, având pe teritoriul țării un produs de tipul „conflictelor înghetațe”, trebuie să alegem o strategie cu perspectivă politico-diplomatică, dar nu una conflictuală, așa cum ne sugerează unii deputați din fracțiunea PAS.

Dacă partidul puterii nu va ști să se folosească de instrumentele oferite de regimul democratic, conflictul îngheţat poate deveni unul „fierbinte”, punând în pericol securitatea și stabilitatea politică în țară.

Marti, la 10 ianuarie, un lot de blindate „Piranha”, oferit de Guvernul Republicii Federale Germania, a ajuns în dotarea Armatei Naționale, care, desigur, are nevoie de modernizare. 

Dar am dori, totuși, să știm de la comandantul suprem al Forțelor armate, care ne-a promis că va fi „președinta transparenței”, sunt acestea pentru consolidarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova?

Sau neutralitatea constituțională este o „povară geopolitică” în așa-zisele „vremuri bune”?