Liderul este performant, dacă este un om cu bunătate

Trăim într-o lume grăbită, neomogenă și o lume a competiției – competii la nivel global, regional, național, local. Se luptă pentru un loc de frunte în top, se luptă pentru zone de influență, pentru notorietate, reputație, pentru publicuri de simpatizanți, pentru bazine electorale.

A fi conducător, a fi lider, astăzi, este nu doar o mare responsabilitate, dar este și o imperativă necesitate de a demonstra anumite virtuți. Virtuți tradiționale, de care trebuie să dea dovadă un manager, dar și virtuți cu care trebuie să fie înzestrat un om simplu.

Mă refer la cele mai firești sentimente – compasiunea, modestia și, desigur, bunătatea.

În acest sens, Michael Porter, profesor de management strategic la Harvard Business School, menționa:

„Avantajul competitiv al unei companii are la bază o strategie bine aleasă și executată, sub conducerea unui lider performant. Iar liderul este performant dacă este un om cu bunătate.”

Există multe „rețete” de bunătate. După mine, bunătatea este calitatea de bază a unui lider. Și această bunătate îi motivează pe oamenii pe care-i conduce, îi încurajează, le dă încrederea că pot realiza ceea ce este necesar, îi face să se simtă respectați.

Bunătatea și comportamentul indulgent al liderului atrag încrederea celor din echipă, a celor în numele cărora trebuie sa-ți asumi decizii, dar totodată alimentează competența și credibilitatea liderului însuși. Să nu se creadă, însă, că bunătatea ar exclude exigența liderului, când evaluează performanțele oamenilor cu care lucrează.

Aceasta este și paradigma mea de liderism – în calitate de bașcan al Găgăuziei.
„Bici și turtă?”. Cred că mai degrabă, „turtă”.

Cu regret, în societatea noastră de cele mai dese ori bunătatea este confundată cu slăbiciunea. Ceea ce este eronat. În opinia mea doar un lider puternic își permite să dea dovadă de simplitate și empatie, de generozitate și politețe, de răbdare și compasiune.
M-am convins nu o singură dată de faptul că echitatea și corectitudinea sunt importante pentru încrederea în sine. Iar cei din preajmă, fiind tratați cu respect, devin și ei mai responsabili și mai implicați.

Liderul performant este rezultatul unei echipe performante. Nu viceversa! Așa cum spune un proverb, că o singură rândunică nu face primăvara, la fel și în administrația publică, în activitatea de business sau politică – fără de susținerea și eforturile comune din partea oamenilor cu care lucrezi, nu valorezi nimic ca și lider. Ești „regele gol”!

Așadar, ce înseamnă pentru un lider să dea dovadă de bunătate?
Răspunsul este simplu: să -i asculte atent pe toți cei care i se adresează. Fără a-i distribui după categorii: de calitate inferioară, de mijloc sau de elită. Numai un lider narcisist nu poate proceda astfel. Un lider modern cu bunătate știe să-i respecte pe ceilalți și ideile lor, să le ofere un tratament nediscriminatoriu.

A fi lider cu bunătate ar mai însemna, prin urmare, să fii înzestrat cu inteligență emoțională: adică recunoști propriile emoții, dar și ale celorlalți, aperi propria opinie, dar dai ascultare si altor opinii. ..Nu ca in cazul lipsei de dialog dintre puterea și opoziția din parlamentul de la Chișinău…

Pot să vă spun că un conducător se poate bucura de respect din partea celor pe care îi conduce, numai dacă din vocabularul acestuia nu lipsesc câteva expresii uzuale: „mulțumesc”, „te rog”, „regret”, care sunt rostite din suflet, nu pe vârful buzelor.

Un lider performant cu bunătate nu este preocupat doar de propria imagine, așa cum o fac narcisiștii, nu de stil, ci de substanță, un lider bun este cel care se află în slujba oamenilor, a instituției, a organizației.

Pentru un conducător a dezvolta un comportament de bunătate este la fel de important ca și educarea voinței de fier și a rezilienței în fața sarcinilor dificile.
Dar, ați știut că bunătatea unui lider este direct proprțională cu fericirea celor din preajmă, a membrilor echipei?

Studiile în domeniu au demonstrate că bunătatea liderilor îi face mai fericiți pe membrii echipei și că oamenii fericiți sunt cu 12% mai productivi decât cei nefericiți.

Mai mult, liderii buni cu cei din jur sunt ei înșiși mai productivi și mai fericiți, pentru că aprecierile le influențează pozitiv rezultatele.
Ceea ce poate, totuși, amemința și reputația unui lider modern este pierderea credibilității. O calitate care se obține foarte greu, prin efort consecvent – minit cu minut, oră de oră, zi de zi, an de an. Dar poate fi ușor ruinată, spartă în cioburi ca un obiect de porțelan. Iată de ce pe lângă bunătate, un lider performant practică ceea ce predică, își respectă promisiunile, altfel spus – face ceea ce spune că o să facă.

În sfârșit, un lider modern cu bunătate îi determină pe cei care îl urmează să fie nu doar fericiți, dar și mândri că fac parte dintr-o echipă consolidată!
Cea mai consolidată echipă este un popor. Iar un popor poate fi fericit, dacă este condus de un lider înțelept, exigent și cu bunătate.