Mesajul de felicitare al doamnei Emine Erdogan, Prima Doamnă a Turciei, cu ocazia Anului Nou

31 Decembrie 2020

Stimată Bașcan, Dragă prietenă,

Vă salut cu drag pe Dumneavoastră și poporul Dumneavoastră și Vă exprim dragostea mea sinceră din partea poporului turc. 

Pentru întreagă omenire Anul Nou simbolizează speranță.  E o sursă proaspătă de energie care ne va permite un nou început, în ciuda îngrijorărilor vitale.

Pandemia de coronavirus, dezlănțuită de aproximativ un an, a atras întreaga lume într-o luptă fără precedent. Lucrăm împreună pentru a salva viețile oamenilor în fața unui dezastru necunoscut anterior. Sincer sper că, datorită ultimelor știri din lumea științei, umanitatea va învinge curând această epidemie regretabilă.

Orice situație dificilă, alături de tristețe, aduce și conștientizare. Cu toate că pandemia de coronavirus ne-a schimbat viața, am realizat că hotarele geografice sunt convenționale și mai puțin clare decât credem. Conștientizarea a fost consolidată de gîndul, că suntem toți membri ai unei singure familii numeroase. 

În pofida tuturor pierderilor și dificultăților din aceste zile, toată lumea și-a dat seama din nou că noi, cu diversitatea noastră extraordinară, facem parte dintr-un lanț frățesc. Conștientizăm, că bunăstarea întregii lumi poate fi asigurată doar prin eforturile comune. 

Așa cum spunea marele gânditor turc Mevlana, ”La sfârșitul fiecărei dificultăți se naște lumina.  Dacă mâinile tale sunt acoperite cu sânge de la spini, înseamnă că în curând vei atinge un mugur de trandafiri”. Cred că la sfârșitul tuturor acestor încercări ne așteaptă o grădină cu trandafiri. 

Încheind anul dificil 2020, ca o întruchipare a dorințelor mele, permiteți-mi să Vă trimit un mic cadou de Anul Nou. Trandafirul în cultura turcă este un simbol al iubirii, frumuseții, vindecării și sentimentelor înalte. 

Luând în considerare aplicarea lui în artă, în gătit și în medicină, trandafirul este vindecător pentru ochi, pentru suflet și pentru corp. Măștile lucrate manual, cusute special pentru Dumneavoastră, sunt un semn al dorințelor sincere de sănătate din partea poporului turc către toate popoarele lumii.

Cu aceste sentimente și gânduri, doresc ca anul 2021 să aducă întregii lumi sănătate, liniște și pace.

Vă felicit pe Dumneavoastră, familiile și poporul Dumneavoastră cu Anul Nou și îmi exprim respectul sincer față de Dumneavoastră.

Emine Erdoğan