Lumea post-pandemie – încotro mergem

Subiectul cum va fi lumea post-pandemie interesează egal leaderii politici responsabili și comunitatea de afaceri. Și unii și alții zilnic iau decizii; și unii și alții au nevoie de o înțelegere mai bună cum vor evolua lucrurile; și unii și alții nu își pot permite luxul să aștepte – ei sunt obligați să acționeze și să miște lucrurile.
Pandemia a distrus echilibrul global imperfect, în care comunitatea umană a trăit ultimile câteva decenii, și ne-am pomenit într-o zonă de impredictibilitate îngrijorătoare.

Încă nu am ieșit din pandemie, încă nu putem declara că pericolul a rămas în urmă și nu putem renunța la restricțiile sanitare. Încă ne aflăm în zona unei predictibilități reduse, și situația o complică evoluția tulpinilor virusului și viteza răspândirii acestora.
Și, în pofida faptului că omenirea dispune de soluția pentru ieșirea din epidemie – dispunem de vaccin – nouă nu ne reușește să ne concentrăm pe campania de vaccinare. Subiectul vaccinării se pierde în sutele de titluri, care cad zilnic pe capul oamenilor și, în aceste condiții, și asta complică conștientizarea importanței vaccinării. Situația e complicată de avalanșa de informație eronată, vărsată în spațiul online, referitoare la calitățile și efectele vaccinului.

Epidemia a acutizat efectele sociale a unor fenomene periculoase precum egoismul personal și populismul politic. La baza egoismului și populismului stă deficitul de responsabilitate socială și de respect față de alți oameni. Anume pe acest motiv populiștii recurg atât de ușor la dezinformare și la încercări de a manipula opinia publică.

Deja de mult timp lupta politică nu mai este o competiție de proiecte și idei menite să dezvolte societatea. Lupta politică  nu mai este orientată spre câștigarea încrederii alegătorilor, pentru a uni oamenii și a construi împreună un viitor mai bun decât prezentul.
Azi, lupta politică e un război agresiv, în care oponentul e dușman. E un război orientat spre a distruge cu orice preț. Nu mai rămâne energie pentru a construi și crea. Acest război dezbină societatea în grupuri conflictuale – în ai noștri și ai lor.

E timpul să recunoaștem că nu am reușit să facem față egoismului politic și populismului. Nu am reușit să creăm instrumente eficiente pentru a lupta cu campaniile de dezinformare și încercările de a manipula opinia publică. Fluxurile de informație manipulatoare sunt tot mai intensive și oamenii tot mai greu reușesc să înțeleagă unde e adevărul, și unde e minciuna.
Accesul larg la internet și rețelele sociale au ajuns să fie instrumente puternice în mâinile populiștilor și manipulatorilor.

Și totuși, azi omenirea e mai puternică decât oricând.
Noi azi dispunem de un potențial de cercetare nemaivăzut, care ne-a permis să elaborăm câteva vaccinuri în mai puțin de 1 an și să pornim producerea lor. De asemenea, dispunem de resurse practic nelimitate, care ne permit să rezolvăm orice probleme.
Dar, în același timp, comunitatea umană e foarte vulnerabilă.
Suntem dezbinați, adesea suntem prea egoiști, nu totdeauna suntem suficient de dispuși să identificăm un compromis. Nu suntem suficient de toleranți unii cu alții, nu suntem pregătiți să acceptăm o părere diferită de a noastră și prea ușor derapăm în conflict.

În procesul dezvoltării rapide a economiei și a tehnologiilor noi, cumva inconștient, am trecut de la modelul economic în care cererea determină oferta, la modelul economic în care oferta determină cererea. Noi, cumva inconștient, am devenit societate de consumatori și am început să pierdem sensul la așa valori precum familia și prietenia, mai puțin apreciem importanța respectului reciproc și a ajutorului reciproc, trăim cu mai puțină compasiune în suflet.
Dar, anume aceste valori au ajutat bunicii noștri să supraviețuiască și să se dezvolte în condiții mult mai puțin confortabile decât ale noastre.

E timpul să înțelegem – nu putem construi o societate puternică bazându-ne pe egoism și minciună. Minciuna și egoismul nasc doar neîncredere, iar neîncrederea distruge orice înțelegere colectivă. O societate fără înțelegere colectivă – e o societate slabă.

Nu putem construi o societate puternică bazându-ne pe spirtul de consumator.
Trebuie să înțelegem – fiecare om e obligat permanent să ofere ceva societății și nu totdeauna e vorba de ceva material.
Azi în societate se resimte un deficit acut de exemple de atitudine bună față de alți oameni – deficit de comportament bun.
Fiecare dintre noi are zilnic zeci de oportunități să arate exemple bune de atitudine respectuoasă față de alții și față de bunurile publice. Fiecare dintre noi zilnic se poate opune, într-o manieră respectuoasă, obrăzniciei și egoismului.
Fiecare dintre noi poate influența dispoziția societății și fiecare faptă a noastră contează.
Noi zilnic putem oferi sute de fapte bune – și asta nu ar fi puțin.
Dacă am face zilnic mii de fapte bune – am arăta un puternic exemplu bun.
Iar dacă cu toții, permanent, am face zeci de mii de fapte bune – atunci am construi o societate puternică și unită, dominată de respect și ajutor reciproc. Asta va fi o societate fericită.

Azi omenirea se confruntă cu provocări extraordinare, depășirea cărora implică un nivel nemaivăzut de cooperare între state. Efectele încălzirii globale, secetele și inundațiile, poluarea aerului și deficitul de apă potabilă – aceste probleme nu pot fi depășite de fiecare stat în parte. Aceste probleme pot fi soluționate numai prin acțiuni colective.

Trebuie să învățăm să ne unim la nivelul fiecărui popor în parte. Să învățăm să depășim divergențele și să ne unim pentru soluționarea problemelor comune.
De asemenea, trebuie să învățăm să cooperăm eficient la nivel interstatal.
Posibil a venit timpul să completăm programele școlare cu lecții dedicate educării responsabilității sociale și a respectului reciproc.
Progresul în cunoașterea matematicii și științelor nu trebuie să reducă nivelul de responsabilitate socială și a respectului reciproc în societate – de altfel vom pierde societatea.

Azi noi parcurgem o pandemie tehnologică – pentru care nu am fost pregătiți. Tehnologiile au schimbat accesul nostru la informație. Acum nu mai există deficit de informație – acum trăim într-un zgomot informațional nemaivăzut. Acum trebuie să învățăm să ne păzim de campaniile de dezinformare și manipulare cu opinia noastră, și să nu ne lăsăm amăgiri. Adevarul rămâne să existe chiar dacă noi nu-l vedem. Apoi, puțin mai târziu, noi plătim pentru că am ignorat adevărul, si uneori plătim scump.
Aceste provocări au o influență mare asupra evoluției comunității omenești și, în loc să ne ducă pe calea dezvoltării, ne pot duce în zona conflictelor iraționale, în care noi vom risipi în zadar energia și timpul.
Cred ferm că acum comunitatea omenească are nevoie de evoluție, și nu de revoluție. Acum, mai mult ca altă dată, trebuie să învățăm să fim critici fără să derapăm în insulte și conflicte. Trebuie să învățăm să acceptăm la nivel global diferite modele de construcție socială și să înțelegem că unicul instrument disponibil este convingerea – nu presiunea.
Consider că, fără să învățăm să gestionăm aceste fenomene sociale periculoase, nu vom fi în stare să adoptăm decizii corecte în domeniul economic.
Ori, toate deciziile noastre în domeniul economic vor fi adaptate la egoismul și populismul politic, iar asta înseamnă că prioritățile adevărate ale societății vor fi substituite cu prioritățile de grup, așa cum recent s-a întâmplat de nenumărate ori.