Adresare participanților la Conferința din August a pedagogilor UTA Găgăuzia 2021 “Educația în UTA Găgăuzia: managementul schimbărilor și punctele de creștere”

Dragi colegi, bună ziua!

Sunt bucuroasă să fiu azi cu dumneavoastră și să particip la discutarea unor teme foarte serioase, precum managementul schimbărilor și căutarea punctelor de creștere. Sunt teme cu adevărat importante.

Trăim timpuri pline de schimbări mari și trebuie să învățăm să observăm schimbările și să le gestionăm, astfel încât să fim în stare să determinăm dezvoltarea social-economică a societății, în această lume schimbătoare.
Dezvoltarea tehnologiilor, automatizarea proceselor de producere, digitalizarea serviciilor – aceste și alte tendințe schimbă deprinderile noastre, nasc profesii noi care implică cunoștințe noi, și in genere schimbă viața noastră.

Exact atâta timp cât nu vom conștientiza schimbările ce se petrec în jurul nostru, vom fi la coada progresului; vom fi doar consumatori modești a tehnologiilor; economia noastră va fi subdezvoltată și nu va oferi suficiente oportunități atractive de angajare și creștere personală pentru tineri.

Trebuie să tindem să devenim producători și chiar creatori de tehnologii, și să determinăm modernizarea economiei noastre prin industrializarea ei și dezvoltarea sectorului IT.

Trăim timpuri neobișnuite. Când învățam la școala și la universitate noi avea deficit de informație – căutam informația în cărți și la biblioteci. Azi trăim în condițiile unui zgomot informațional permanent – pe capurile noastre zilnic cad tone de informație, printre care e foarte multă dezinformare și multă informație inutilă. Trebuie să învățăm să filtrăm informația; să nu admitem poluarea creierului nostru și să nu ajungem jertfe ale campaniilor de manipulare – să învățăm și să ne dezvoltăm, și să sporim eficiența noastră personală.

Sistemul de educație totdeauna e la vârful progresului și aceste sarcini, în mare parte, sunt provocările noi pentru dumneavoastră.

Contăm pe dumneavoastră, pe inspirația și pe inventivitatea dumneavoastră, pentru că lucrul care îl faceți azi este temelia progresului viitor al societății noastre.

Mizăm pe dumneavoastră și vom munci împreună pentru a construi azi viitorul mai bun al Găgăuziei și al întregii Moldovei.