Mesaj adresat Consiliului coordonator al Partenerilor de dezvoltare a Autonomiei Găgăuze

Excelențele dumneavoastră,
Stimați parteneri ai Găgăuziei,
Dragi colegi,

Vă mulțumesc că ați găsit posibilitatea să participați la întâlnirea noastră de azi. Sunt foarte bucuroasă să ne vedem față în față – pandemia ne-a făcut să simțim lipsa comunicării tradiționale și să apreciem în mod special momentele, când interlocutorul e în fața noastră și nu în fața camerei video.
Vreau să încep cu o declarație, probabil mai puțin așteptată – vă declar că noi, locuitorii Găgăuziei, precum și toți locuitorii Moldovei, suntem foarte norocoși.
Suntem norocoși că avem așa prieteni și parteneri ca dumneavoastră.
Parteneri generoși, care împart cu noi experiența și înțelepciunea, și investesc în viitorul nostru uneori mai mult decât noi suntem în stare să investim.

Unul din oamenii iluștri ai secolului XX a spus că ”bun nu e omul care nu face rău; bun e acela care face bine”.
Vă mulțumim că sunteți Buni cu noi!

În pandemie deschiderea dumneavoastră de a ne susține a fost pentru noi un mare noroc și o adevărată sursă de optimism. Atitudinea dumneavoastră ne-a făcut să avem încredere că vom reuși să facem față provocărilor mari.
În zilele când, toate țările lumii căutau același set de echipamente medicale și consumabile, și acestea au devenit acut deficitare, iar țările mici ca Moldova nu dispuneau de mecanisme eficient de a achiziționa strict necesarul – ajutorul dumneavoastră le-a oferit medicilor noștri posibilitatea să salveze zeci de mii de vieți.
Nu voi enumăra lista bunurilor oferite generos de către dumneavoastră – simplu vă mulțumesc din inimă pentru miile de vieți salvate.

Repet, suntem mari norocoși pentru că avem prieteni și parteneri atât de buni.
Îmi amintesc permanent toate proiectele realizate începând cu anul 2015 și mă bucur că avem o listă lungă, care acoperă toate localitățile Autonomiei.
În toate proiectele am avut parteneri, care ne-au susținut idea prin implicare directă – iar fără implicarea dumneavoastră majoritatea proiectelor nu ar fi fost realizate.
Totdeauna am recunoscut că, Găgăuzia și în genere Moldova, nu dețin destule resurse interne pentru a se dezvolta suficient de repede. Fără susținerea partenerilor de dezvoltare ne vine greu să combatem două fenomene periculoase, care amenință viitorul nostru – plecarea tinerilor din țară și căderea natalității.
Sunt fericită să vă anunț că noi, prin proiectele realizate din 2015, practic am oprit aceste două fenomene și vrem să o împărtășim cu dumneavoastră bucuria pentru acest succes.

Susținerea dumneavoastră este un exemplu deosebit de umanitate și de dăruire. Exemplu, pe care noi încă urmează să-l apeciem la valoarea lui adevărată și să învățăm din el.
Noi înțelegem bine cât de fragilă este democrația noastră, înțelegem vulnerabilitățile noastre politice și administrative. Credem că azi, societatea, primește prea multe mesaje agresive și pline de ură, de asta noi stăm departe de polemica politică.
Noi preferăm să discutăm idei și proiecte, și nu vom discuta evenimente și oameni.

Un filozof a scris că: ”Oamenii nu pot alege timpul în care trăiesc – asta este peste puterile lor. Dar, oamenii pot alege cum își trăiesc timpul”.
Noi am ales să fim constructori.
Noi am ales să realizăm proiecte care cresc nivelul de viață în toate localitățile Autonomiei și care transformă Găgăuzia în locul unde tinerii vor alege să trăiască, să muncească, să creeze familii și să crească copii.

Privim cu optimism în viitor și suntem concentrați pe determinarea dezvoltării durabile a Autonomiei. Prioritățile noastre sunt protejarea mediului înconjurător, modernizarea sistemelor de sănătate și educație, industrializarea economiei și susținerea culturii. Obiectivul nostru e să muncim pentru perspectiva medie și lungă, și să determinăm folosirea rațională a resurselor Găgăuziei și să asigurăm bunăstarea locuitorilor regiunii.
Considerăm că, educația calitativă, accesul facil la apă potabilă și sisteme de canalizare, energia verde accesibilă, construcția infrastructurii sistemelor de irigare și prevenirea efectelor secetei, industrializarea economiei și dezvoltarea sectorului IT – sunt bazele creșterii nivelului de viață a bunăstării locuitorilor Găgăuziei.

Invit colegii mei să pezinte prioritățile noastre pe fiecare din direcțiile de dezvoltare, așa încât apoi să putem discuta detaliile referitoare la fiecare proiect.