Mesaj adresat Consiliului Economic pe lăngă Bașcanul Găgăuziei

Dragi colegi, bună ziua!

Vă mulțumesc că ați găsit timp în agenda dvs și participați la lucrările Consiliului Economic.

Parcurgem timpuri complicate dar și, anume în așa circumstanțe – când țara este atacată de epidemie și trăim sub presiunea conflictelor politice nesfârșite – societatea are nevoie acută de motive de încredere în ziua de mâine.

Pentru a avea încredere în ziua de mâine, oamenii au nevoie de speranță că viitorul va fi mai bun decât prezentul – și au nevoie de informații despre cum va fi acel viitor. Oamenii de afaceri și managerii sunt cei mai pregătiți să ofere informați despre cum va fi ziua de mâine, pentru că ei în fiecare zi crează realități noi.

Azi, împreună, vom examina una din direcțiile de dezvoltare, identificate de colegii noștri, în frunte cu domnul Anatol Usatîi – bunul nostru prieten, care ne susține permanent cu experiența și cunoștințele sale vaste.

Noi credem că, direcția, care o vom discuta azi, este atât o sursă de creștere pentru economia regiunii, cât și o sursă de creștere a nivelului de viață în Autonomie și un instrument de a convinge tinerii noștri să trăiască și să muncească acasă.

Globalizarea economiei și libertatea circulației oamenilor a pus țările în competiție directă în calitate de locuri de trai. Tinerii nu mai sunt legați de casă  așa strâns ca înainte și aleg liber unde să trăiască.

Tinerii aleg să trăiască în localități cu drumuri și trotuare, cu gradinițe și școli bune, cu centre de sănătate și cu un nivel înalt de ordine publică. Evident, oamenii au nevoie de locuri de muncă, care să le permită să câștige suficient pentru a se întreține pe sine și familia. Mulți dintre ei au nevoie de posibilități de creștere profesională.

Noi lucrăm pe toate direcțiile și deja avem rezultate – am reușit practic să oprim plecarea oamenilor din Autonomie și chiar avem o creștere mică a natalității. În perioada următoare vom realiza două proiecte mari, care vor stimula atragerea investițiilor în industria constructoare de mașini și din partea companiilor specializate în domeniul IT. Vom construi un colegiu industrial modern și un IT Digital Hub – care vor deveni adevărate fabrici de specialiști calificați.

Dar, azi vom discuta posibilitățile de a dezvolta municipiul Comrat prin atragerea investițiilor companiilor de construcții, specializate în dezvoltarea zonelor urbane.

Domnul Usatîi, împreună cu colegii, au pregătit informații și date, care dovedesc că investițiile în Comrat vor fi în beneficiul tuturor părților: în beneficiul companiilor dezvoltatoare; în beneficiul celor care vor procura locuințe și spații comerciale; și vor fi în beneficiul municipiului Comrat.

Locuitorii Găgăuziei vor alege să trăiască în clădiri frumoase, amplasate în zone bine amenajate. Comratul se va transforma și va deveni un oraș modern. Iar companiile dezvoltatoare se vor convinge că decizia de a investi în Comrat a fost una corectă și vor continua activitatea aici pentru mulți ani înainte.

Vă îndemn să aveți încredere în noi și să începem să construim azi ziua de mâine – mai frumoasă și mai bună decât cea de azi.

Pe noi ne unește faptul că nu știm să stăm liniștiți – noi ne simțim bine când muncim.

Acum îl transmit domnului Usatîi procesul de moderare a ședinței și îl îndemn să fie cât mai convingător.