Mesajul din cadrul Forului Diplomatic din Antalya 19 Iunie 2021: Provocările timpului și Amenințările democrației

Pe parcursul evoluției oamenii permanent s-au confruntat cu provocări și amenințări. Aici merită să menționăm că, cel mai des, oamenii singuri și-au generat problemele. Natura mult mai rar a generat probleme oamenilor, decât oamenii și-au generat singuri probleme și au dăunat naturii.
Războaiele, gestionarea iresponsabilă a apei, tăierea pădurilor, poluarea aerului și a pământului, încurajarea consumului irațional – oamenii au îmbrățișat acest mod nociv de viață. În rezultat am devenit tot mai egoiști și tot mai indiferenți unii față de alții și față de mediul înconjurător.
Cercetătorii afirmă că majoritatea cataclismelor naturale din ultimul secol sunt urmare a activității omului. Influența omului asupra ecosistemului planetei devine din ce în ce mai gravă.

Azi observăm o răspândire rapidă a unor fenomene periculoase precum polarizarea politică și socialăpopulismulscăderea nivelului de încredere în autoritățiîn alți oameni și chiar în vecininedorința de a servi societatea și creșterea egoismului personal. Observăm tot mai multă polemică agresivă și tot mai puțin dialog constructiv, orientat spre identificarea obiectivelor care ne unesc.
Între timp, infrastructurile noastre economice și deprinderile sociale tot mai mult afectează mediul înconjurător și pun sub pericol viitorul copiilor noștri.

În 2021 Republica Moldova împlinește 30 de ani de independență. Dacă încercăm să fim cinstiți cu noi înșine, atunci recunoaștem că în 2021 Moldova împlinește 30 de ani de lecții ne-învățate.
Azi putem recunoaște că nu am fost pregătiți să ne autoadministrăm și să construim un model democratic de guvernare.
Istoria independenței noastre a început cu o euforie de la libertatea căzută peste noi. Am tratat libertatea într-o manieră egoistă și nu am înțeles că pentru a avea dreptul la libertăți, trebuie mai întâi să acceptăm un set de responsabilități.
Chiar și la nivel de conducători ai țării, încă nu am conștientizat că trebuie să respectăm necondiționat alți oameni și dreptul lor la părere. Trebuie strict să respectăm legile. Fiecare dintre noi trebuie să contribuie la construcția economiei și a infrastructurilor sociale.
Dar, neglijarea elementelor fundamentale ale democrației – dărâmă democrația.

Și azi, după 30 de independență, noi încă vrem să fim doar consumatori de democrație. Prea puțini dintre noi sunt gata să fie și donatori ai democrației și să se implice în construcția și dezvoltarea ei.
Democrația moldoveană este una foarte fragilă – și fragilitatea ei e determinată de imaturitatea și iresponsabilitatea clasei politice.
Mult prea des leaderii noștri politici substituiesc prioritățile țării și ale societății cu prioritățile personale și de grup. Mult prea des leaderii fac ceea ce vor, în loc să facă ceea ce trebuie. Mult prea des leaderii iau decizii comode azi și foarte dăunătoare pentru mâine.
Confruntăm o evoluție periculoasă a fenomenului egoismului politic.

Egoismul politic este generatorul celor mai mari provocări ale timpului nostru, precum polarizarea politică și populismul.

Polarizarea politicienilor transformă lupta pentru putere într-o luptă personală – în care limitele bunului simț dispar.
Campaniile electorale, fără sfârșit, nu sunt competiții de idei și proiecte despre cum construim o lume mai bună. Ci sunt campanii de atac bazate pe instigare la ură și răfuială. Politicienii au împărțit societatea într-ai noștri și străini. Dialogul a fost definitiv substituit cu atacuri reciproce.
Politicienii sunt concentrați pe lupta pentru putere și ignoră prioritățile adevărate ale societății. Epidemia și insuficiența vaccinului sunt mai puțin importante decât interesele de grup. Societatea este atrasă într-un conflict epuizant despre ieri și azi, și nu se discută planurile de viitor.
Dialogul democratic reciproc respectuos a dispărut. În schimb primim atacuri tot mai agresive și ură.

Populismul, este o urmare a polarizării politice. La populism recurg politicienii, care urmăresc obiectivul de a învinge intr-o competiție politică pe o cale scurtă. Fără strategii și planuri de dezvoltare – ei folosesc practicile democratice pentru a amăgi oamenii. Populismul are efecte distrugătoare pe termen scurt și mediu și compromit dezvoltarea durabilă a țării.

O altă provocare mare este Internetul.
Internetul este una dintre cele mai mari invenții ale omenirii din secolul XX.
Însă, oamenii au demonstrat că pot folosi orice invenție atât în scopuri bune, cât și în scopuri proaste. În mâini bune, Internetul stimulează dezvoltarea educației și medicinei, a cercetării și a proceselor economice. Iar, în mâini rău-intenționate, Internetul este o armă distrugătoare.
Acum Internetul este un instrument folosit intens în campaniile de manipulare și dezinformare.

În perioada următoare omenirea va trebui să elaboreze politici eficiente pentru a combate polarizarea politică, populismul și campaniile de dezinformare și manipulare desfășurate prin Internet.
Recunoaștem că Moldova nu poate fi un partener util în elaborarea acestor politici, nu avem experiență și capcități instituționale. Dar, Moldova ar putea fi platforma potrivită pentru testarea politicilor.

Noi, oamenii, toți suntem diferiți, și diferențele noastre pot deveni atât punctul nostru tare, cât și vulnerabilitatea noastră. De noi depinde cum vom gestiona talentele noastre diferite – spre binele nostru, ori spre rău.
Acum este critic important să pregătim generațiile care vin după noi să construiască o lume mai bună, mai gingașă, mai responsabilă. Lume dominată de dragostea omului față de om și față de mediul înconjurator.
Trebuie să învățăm să fim critici acuți fără să recurgem la atacuri la persoană și la discurs de ură. Trebuie să învățăm să polemizăm reciproc respectuos și să discutăm idei și proiecte de dezvoltare – nu oameni și evenimente.