Mesajul pentru sesiunea “Economia oportunităților” din cadrul Forumului Invest Gagauzia 2021

Creatorii de oportunități suntem noi!

Excelențe,
Stimate domnule moderator,
Stimați participanți,
Încă o dată vă salut la Forumul InvestGagauzia 2021!

Îmi place titlul acestui panel – “Economia oportunităților”. În acest titlu se simte energie și optimism – titlul parcă ne orientează spre un vis de viitor.
Omul este unica ființă dotată de natură cu capacitatea de a visa. Capacitatea de a visa ne face pe noi – oamenii – absolut deosebiți. Visele ne inspiră să gândim cum ar putea fi viața noastră în viitor, cum ar putea fi în viitor casa noastră ori orașul în care locuim. Noi ne putem îndrăgosti de visele noastre și direcționa toată energia și toate forțele pentru a le realiza.
Visele ne unesc în echipe și această unitate generează o forță mare – forță ce ne permite să realizăm proiecte mari. Doar uniți în echipe oamenii sunt cele mai puternice ființe pe pământ – doar uniți noi reușim să construim drumuri și poduri, grădinițe și școli, corăbii și avioane – doar împreună oamenii sunt puternici.
Capacitatea noastră de a visa este generatorul principal de oportunități.

Totdeauna am visat cum ar putea fi viitorul și acum prefer să îndrept toată energia pentru a-mi imagina cum anume Viitorul poate fi mai bun decât Trecutul și Prezentul.
Noi nu avem nicio posibilitate să schimbăm trecutul și chiar prezentul îl putem schimba foarte puțin.
Cred că oamenii trebuie să își îndrepte toată energia pentru a crea un viitor mai bun și să evităm polemicile inutile despre trecut.

Misiunea principală a Leaderilor actuali e să se concentreze pe viitor, să își imagineze viitorul în detalii, să elaboreze planuri de acțiuni menite să determine producerea schimbărilor necesare și să convingă oamenii să construiască împreuna viitorul comun.
Sarcina Leaderului e să conducă oamenii înainte, să construiască căi noi, să unească oamenii pentru a construi ceva nou – drumuri noi; grădinițe de copii și școli noi; uzine și fabrici noi; să creeze produse și servicii noi, utile și necesare oamenilor.

Atunci când ne gândim la dezvoltare – cuvântul “oportunitate” e cuvânt-cheie. E important să conștientizăm că oportunitatea nu e neapărat o ușă deschisă – oportunitate poate fi o problemă actuală nesoluționată.
Restanțele Găgăuziei în dezvoltarea economică conțin un set mare de oportunități.
Vedem ce mărfuri și servicii produc țările cu economii dezvoltate și înțelegem că putem deveni parte a acelor lanțuri de producere – dar, pentru asta, trebuie să învățăm. Noi vrem să învățăm și să ne dezvoltăm. Suntem pregătiți să demonstrăm că suntem talentați și capabili să devenim parte eficientă a oricărei echipe.

Pandemia a zdruncinat procesele economice, construite pe durata mai multor decenii, și lumea s-a pomenit în fața necesității de a regândi relațiile economice, ținând cont de realitatea socială, politică si economică nouă.
Cataclismele naturale precum inundațiile, secetele și incendiile au devenit tot mai dese și sunt un semnal periculos. Oamenii trebuie urgent să își schimbe atitudinea față de natură și toate proiectele noastre trebuie să fie prietenoase cu mediul și să nu afecteze echilibrul natural.
Trăim timpul schimbărilor mari și asta înseamnă că în față avem oportunități mari.

Tindem să includem Găgăuzia în fluxurile economice europene și globale. În fluxurile, care crează tehnologiile moderne și determină direcțiile de dezvoltare socială și economică.
Pe acest motiv, industrializarea economiei și dezvoltarea sectorului tehnologiilor informaționale sunt prioritățile noastre centrale.

Suntem conștienți că, cel mai important activ al unei companii moderne nu mai sunt birourile și calculatoarele, mașinile și echipamentele de producere – ci specialiștii calificați. Anume specialiștii fac așa ca activele fizice să lucreze și să producă.
Înțelegem că, pentru a fi muncitori eficienți, noi trebuie să învățăm – si noi suntem pregătiți să învățăm!
Asigurăm investitorii că Găgăuzia le va oferi forță de muncă calificată și eficientă.

Pe lângă Universitatea din Comrat construim un IT Digital Hub, care va deveni platforma unde se vor naște programatori talentați.
În paralel începem construcția Colegiului Industrial, menit să devină fabrică de ingineri moderni.
Tinerii Găgăuziei sunt talentați. Mulți copii de-ai noștri deja lucrează în echipele giganților tehnologici notorii. Ei azi participă la crearea tehnologiilor și produselor de mâine – fapt care ne face să fim mândri.
Urmărim obiectivul să creăm condițiile, în care tinerii noștri vor putea munci în oficiile din Găgăuzia a companiilor mari.

Vom insista să ne integrăm în fluxurile economice și sociale europene și globale. Astfel, vom deveni parte a lanțurilor de producere a mărfurilor și serviciilor moderne.
Neapărat vom fi o componentă utilă a acestor lanțuri – ne vom dezvolta și ne vom schimba împreună cu partea civilizată a lumii.
Vrem să devenim parte a echipelor implicate în elaborarea și producerea mașinilor și softurilor moderne; a echipamentelor medicale și a produselor farmaceutice – și a multor altor produse, care fac viața oamenilor mai confortabilă și mai sigură.

Oportunitățile le generează oamenii – oamenii talentați, oamenii inspirați, oamenii pregătiți să se schimbe și să învețe, oamenii care vor să muncească eficient, oamenii care știu să muncească în echipe pentru scopuri comune.
Anume așa oameni suntem noi – locuitorii Găgăuziei!
Business-ul modern este locomotiva dezvoltării sociale și economice, este generatorul de valoare adăugată și bunăstare – și noi suntem dispuși să transformăm Găgăuzia în cel mai potrivit loc pentru dezvoltarea afacerilor.
“Economia oportunităților” este atmosfera în care autoritățile și oamenii de afaceri se unesc și împreună construiesc un viitor mai bun – un viitor în care fiecare om își poate găsi oportunitatea potrivită!