Pentru a fi Erou e nevoie de caracter. Pentru a juca un erou e nevoie de talent.

Nu îmi aparțin frazele – le-a spus Nicolae Iorga. Sunt atât de simple și, totodată, atât de adânci și pline de adevăr. Ar fi bine ca această înțelepciune a lui Iorga să ajungă cât mai des în ochii celor, care azi vor să conducă oamenii în Moldova.

Cred că toate crizele mari în țara noastră pornesc de sus în jos. În ultimii zece ani Moldova nu a avut leaderi adevărați. Am avut oameni care au jucat rolul de leaderi.

Am avut oameni care s-au vrut șefi mari, oameni care au reușit prin campanii electorale să joace cumva rolul de leader – dar leaderi adevărați nu am avut.

Furtunile politice din ultimii zece ani le-au generat politicienii, care au jucat rolul de leader. Luptele lor pentru putere practic nu a avut nimic cu țara.

Și-au dedicat timpul și energia pe atacuri reciproce, au folosit cele mai agresive instrumente și au turnat minciuni unii pe alții. Luptele lor au împărțit societatea în grupuri, care la fel ca și ei se atacă reciproc. Am pierdut capacitatea să ne auzim unii pe alții și să avem dialog omenesc.

Luptele politice au determinat crearea unei atmosfere apăsătoare de conflict în toată societatea.

Presa reflectă numai luptele politicienilor, toate știrile și titlurile sunt dedicate lor. Foarte rar în presă sunt constructiv abordate problemele sociale și economice.

Avem o scenă politică plină cu eroi conflictuali, concentrați pe atacuri și intrigi. De parcă prin atacuri și intrigi se poate determina progres și dezvoltare.

Între timp oamenii trăiesc cu alte griji.

Învățătorii și educatorii de la grădinițe, lucrătorii medicali, constructorii și oamenii de afaceri, și alte sute de mii de oameni zilnic merg la muncă și își fac treaba bine. Muncesc, produc mărfuri și servicii, câștigă salarii și achită taxe – ei construiesc țara.

Acești oameni, ce muncesc zi de zi, sunt de fapt Eroii adevărați.

Ei au caracter, ei rezistă în fața problemelor, ei observă oportunități și încearcă să facă ceva nou – pe umerii lor stă economia și țara.

Ei mișcă țara înainte în timp  ce cei, care joacă rolul de leaderi trag țara înapoi.

Cred că problema politicienilor noștri pornește de la faptul că ei nu au înțeles ce înseamnă să fii leader.

Un leader adevărat nu e deasupra altor oameni – e între oameni.

Leaderul atrage oamenii cu ideile și viziunile lui, și îi convinge să muncească împreună pentru realizarea lor.

Un leader nu împarte oamenii în ai lui și străini – el construiește echipe unite de obiective comune.

Un leader adevărat nu atacă altă opinie și nu insultă oponenții. El înțelege că are misiunea să arate exemple bune și să ne învețe cum să fim mai buni.

Moldova are nevoie de leaderi cu idei și viziuni, capabili să unească oamenii în jurul unor obiective comune și să-i convingă să muncească împreună.

Moldova are nevoie de leaderi cu caracter de Erou, nu cu talent de a juca un erou.