„Dezinformarea este o otravă mortală pentru Democrație. „Mesajul Guvernatorului Găgăuziei către participanții la Forumul Diplomatic din Antalya

Stimate domnule moderator,

Excelențe,

Stimate doamne și stimați domni,

Mulțumesc organizatorilor pentru posibilitatea de a împărtăși cu Dvs îngrijorările mele legate de prezent, și gândurile despre viitor. Am deprins să afirmăm că trăim timpuri pline de schimbări intense și complexe, și că nu putem miza pe faptul că viteza și cantitatea schimbărilor se vor reduce.

O mare problemă a timpului o reprezintă înțelegerea schimbărilor – a esenței și a urmărilor lor. Înțelegerea schimbărilor e necesară pentru a direcționa mai exact energia și eforturile noastre spre crearea unei lumi mai sănătoase și a unei societăți mai bune.

Sunt sigură că aceste obiective ne unesc și voi reveni la ele în finalul mesajului meu.

Voi prezenta scurt două istorii.

În 2021 s-au împlinit 30 de ani de independență a țării mele – a Republicii Moldova.

Așa date sunt un prilej bun pentru a evalua succesele și insuccesele trecutului, și pentru a face planuri de viitor și a seta înțelept viitoarele priorități.

Pe durata acestor 30 de ani, toate partidele politice don Moldova au declarat că țara a ales calea democratică de dezvoltare și că noi construim o societate democratică.

Din păcate, politicienii noștri abordează democrația doar în calitate de consumatori. Ei vor doar să profite de drepturile și libertățile democratice – și ignoră definitiv angajamentele și responsabilitățile democratice. Dar, democrația are la bază anume angajamentele si responsabilitățile democratice.

În democrație, respectul altor oameni și respectul alto opinii – sunt un angajament comun.

Într-o societate democratică, soluționarea oricăror divergențe se produce exclusiv prin intermediul dialogului reciproc respectuos și a intenției sincere de ajunge la compromis.

Pentru mine democrația este o cultură. Cultură a comportamentului și atitudinii totdeauna și în toate.

Din anul fondării țării noastre, intensitatea luptei politice a crescut continuu. Dialogul între partidele politice a devenit tot mai toxic și agresiv – și societatea nu a observat când dialogul politic s-a transformat într-un război politic fără limite și reguli.

Deja de mulți ani, cetățenii Moldovei nu aleg între programe de dezvoltare a țării. Oamenii nu aleg care proiecte și idei le sunt mai apropiate. Ei sunt forțați să aleagă între fluxuri agresive de dezinformare, care le varsă unii pe alții concurenții politici. Aproape totdeauna, alegătorul se vede forțat să voteze fie răul mai mic, fie să voteze cu unul din concurenți, ca să-l sancționeze pe altul. Un vot de răzbunare.

Instrumentele principale ale războiului politici sunt dezinformarea și instituțiile media insuficient de responsabile. Efectele acestor războaie sunt din ce în ce mai îngrijorătoare.

Nivelul polarizării politice a societății este periculos de ridicat. Societatea e împărțită în grupuri conflictuale. Limbajul insultelor și al urii a devenit obișnuit. Societatea noastră trăiește într-o atmosferă otrăvită de neîncredere și pesimism.

Nivelul de încredere a oamenilor în partidele și leaderii politici este la un minim periculos. De asemenea, e periculos de jos nivelul încrederii în instituțiile puterii.

Anual, din Moldova pleacă 40 – 50 mii oameni – oameni, care vor și pot munci. Asta la o populație sub 2 milioane. Noi pierdem energia de dezvoltare și modernizare a țării. Populația îmbătrânește, natalitatea scade.

Este un exemplu a efectelor aplicării practicilor de dezinformare.

A doua istorie.

Acum toată lumea urmărește încordat evoluția evenimentelor din Ucraina.

Lumea e împărțită în două tabere – două tabere în care creste nivelul de ură reciprocă și agresivitate.

În procesul de formare a opiniei publice e implicat un număr nemaivăzut de instituții media. Accentuez – anume de formare a opiniei publice, și nu de informare a societății.

Dar, de fapt, evenimentele din Ucraina sunt consecință a comportamentului adoptat de comunitatea umană pe durata ultimilor 30 de ani.

Pe de o parte, ultimii 30 de ani, au fost ani de progres inimaginabil în științe și în dezvoltarea tehnologiilor, care a determinat creșterea nivelului de viață în multe regiuni ale lumii și a extins considerabil posibilitățile omenirii.

Globalizarea a deschis oportunități noi de cooperare între state și a devenit un catalizator al dezvoltării pentru practic toate țările lumii.

Însă, tot în acești ani, țările lumii au investit zeci de trilioane de dolari în dezvoltarea armelor și în producerea armelor. Arme mai exacte și mai distrugătoare.

Aceste investiții demonstrează nivelul înalt de neîncredere între tari. Cursa înarmării ne vorbește despre faptul că, noi credem în puterea armelor mai mult, decât în puterea dialogului și a compromisului înțelept și reciproc respectuos.

Azi, conflictul din Ucraina a împărțit lumea în două părți. Părți, care susțin unii oameni împotriva altor oameni.

Și asta e rezultatul modelului de informate a societății.

Am devenit judecători unii pentru alții și, în loc să ne ajutăm în soluționarea problemelor – noi agravăm și complicăm problemele.

Omenirea – e o echipă unică.

Avem de conviețuit pe aceiași planetă. Și vom fi nevoiți să depășim efectele dușmăniei, care acum e generată de fluxul intens informațional, care reflectă doar o parte din tablou.

Informarea parțială este o formă de dezinformare.

În prezent, instituțiile media trebuie să se isprăvească cu o sarcină foarte importantă – să livreze informația astfel încât oamenii să reușească să aprecieze obiectiv raționalitatea și calitatea deciziilor autorităților.

Iar autoritățile trebuie să combată dezinformarea și manipularea, fără să împiedice instituțiile media să își îndeplinească misiunea de informare a societății.

Undeva am cotit că, o submarină modernă e dotată cu armament mai distrugător, decât toate armele care au fost folosite în al doilea război mondial.

Cunoscând asta apare întrebarea – pe cât de raționale sunt acum investițiile în dezvoltarea și producerea armamentelor?

Cursa înarmării va aduce omenirea la pieire.

Deseori afirmăm că toate le facem pentru copii și nepoți.

Haideți să ne întrebăm: ce anume vom lăsa moștenire copiilor?

Moștenirea noastră va fi compusă din două elemente: copiii vor moșteni planeta cu mediul înconjurator; și vor moșteni societatea cu toate ajunsurile și neajunsurile ei.

Starea planetei nu este una bună. Copiii vor moșteni problema încălzirii globale; problema secetelor și inundațiilor tot mai dure; problema incendiilor de păduri; problema miliardelor de tone de deșeuri solide; problema aerului, solului și apelor poluate – aceste probleme sunt rezultatul generației noastre, dar nu am reușit să ne concentrăm pe soluționarea lor.

Din informația, care am reușit să o găsim, în proiectele de protecție a mediului omenirea a investit mai puțin de 1% din ceea ce investește în înarmare.

Starea comunității umane tot lasă de dorit. Suntem dezbinați. Nu am învățat să ne respectăm reciproc și să ne apreciem unii pe alții. Suntem prea concentrați pe diferențele dintre noi. Nu ne tratăm ca pe egali. Încă suntem prea egoiști.

Consumăm prea mult timp pentru dezbateri și polemici pe subiecte secundare, și alocăm prea puțin timp și prea puține resurse pentru problemele cu adevărat importante – probleme de care depinde viitorul omenirii.

Eu cred că democrația este cel mai reușit model de organizare socială inventată de omenire.

Dar, dacă ne dorim cu adevărat să construim o democrație sustenabilă – trebuie să ținem cont că dezinformarea este o otravă mortală pentru democrație.

Dezinformarea distruge încrederea între oameni – iar, fără încredere reciprocă, omenirea totdeauna va fi vulnerabilă și slabă.

În finalul mesajului vreau să repet fraza Președintelui SUA Barack Obama: “Democrația presupune compromis, chiar și atunci când ai 100% dreptate”. Azi, probabil ca niciodată, omenirea trebuie să învețe să găsească compromis.