Discursul la Forumul Moldova Business Week

Stimați organizatori și invitați ai forumului!

Vă salut la Forumul Moldova Business Week. Titlul panelului – „Schimbarea regulilor de joc – un mediu pentru afaceri” este impresionant. Această denumire orientează spre viitor, dinamism și dorința de a face o schimbare. Acestea sunt calitățile care ne lipsesc în această perioadă complicată.

Astăzi, omenirea se confruntă cu diferite crize. Aceste vremuri dificile vin cu întrebări nu mai puțin dificile pentru lideri. Cum să depășești crizele cu cele mai mici pierderi, cum să nu te „îneci” în rutina sarcinilor și problemelor zilnice, pe ce subiecte cu adevărat importante ar trebui să-ți concentrezi atenția și să atragi resurse?

Consider că misiunea principală a unui lider este crearea imaginii viitorului. Liderul trebuie să prezinte viitorul dorit în detalii, să elaboreze planuri de acțiune și să unească oamenii pentru a le realiza Liderii din administrația publică unesc oamenii pentru a construi noi drumuri, grădinițe, școli, spitale și pentru a crea locuri de muncă. Liderii de afaceri unesc oamenii pentru a deschide noi companii și industrii, pentru a oferi servicii și pentru a crea un produs de care consumatorul are nevoie.

Liderii nu doar visează – ei vizualizează, se gândesc până la cele mai mici detalii cum va fi orașul, țara lor peste un an și chiar decenii. Liderii infleunțează alți oameni cu visul lor pentru a materializa împreună acest vis.

Recunosc, am și eu un vis. Visez să văd țara noastră ca parte componentă a lanțurilor de producție, logistică și financiare de pe continentul European.

Visez să văd țara noastră implicată în fluxuri internaționale care creează noi tehnologii și determină prioritățile dezvoltării socio-economice.

Sper să trecem de la statutul consumatorilor de produse și servicii la cel de producători.

Cred că acest vis este destul de realizabil, pentru că avem principala resursă – tinerii noștri. Tinerii noștri sunt foarte talentați, învață ușor, sunt mobili și creativi. Copiii noștri absolvesc cele mai prestigioase universități din lume și obțin un loc de muncă într-o companie cu renume mondial, ei construiesc cariere de succes.

Dorim să devenim parte din consorții mari ce dezvoltă Software și noi soluții digitale, producând echipamente informatice, echipamente medicale, produse farmaceutice și multe altele.

Există producții care sunt mai ușor și mai rapid de implementat în regiuni. Industriile intensive ale forței de muncă, în care sunt implicați un număr mare de angajați, în multe țări dezvoltate se află la periferia orașelor mari sau în localități mici. Astăzi, în Republica Moldova, regiunile au un potențial imens și sunt platforme de investiții promițătoare.

Companiile din Republica Moldova au oportunități bune de dezvoltare datorită celor 44 de Acorduri de Liber Schimb. Întreprinderile noastre au posibilitatea de a efectua operațiuni de export/import atât cu țările UE, cât și cu țările CSI și Turcia. Totodată, există și Zone economice libere în Moldova, majoritatea fiind situate în regiuni.

De exemplu, în mandatul actual în Găgăuzia a fost adoptat un pachet de măsuri pentru susținerea și dezvoltarea afacerilor. Toate programele poartă un caracter complex și au fost dezvoltate ținând cont de necesitățile investitorilor. Pentru a atrage mari companii internaționale, a fost adoptată Legea regională „Cu privire la investiții”.

Dorim ca țara noastră să fie în fruntea progresului economic și social, iar copiii noștri să fie participanți cu drepturi depline la aceste procese.

Nu ne putem schimba trecutul și chiar prezentul nostru este practic imposibil de schimbat. Dar acțiunile sau inacțiunea noastră de astăzi ne determină viitorul.

Stimați organizatori și invitați ai forumului!

Guvernul și mediul de afaceri au sarcini diferite, dar scopul este comun – o Moldovă prosperă și dezvoltată economic. Locomotiva modernizării și dezvoltării țării noastre sunteți voi, dragi antreprenori.

Pot spune cu încredere că sunteți un exemplu pentru noi. Voi cunoașteți cum să luați decizii non-standard, să ieșiți din zona de confort, să lucrați cu oameni și pentru oameni. Ați învățat cum să depășiți problemele, cum să vă adaptați la un mediu nou în continuă schimbare, să găsiți soluții noi și să lucrați la 360 de grade.

Datorită talentelor organizaționale, energiei inepuizabile, intuiției și dorinței de schimbare, se creează noi oportunități pentru întreaga societate moldovenească. Voi generați aceste oportunități atunci când deschideți noi locuri de muncă, când vă instruiți angajații și îi implicați în cultură de afaceri și cultură de producție. Atunci când plătiți impozite, datorită cărora se construiesc și se repară drumuri, grădinițe și școli, spitale în țara noastră, se plătesc pensii și îndemnizații sociale.

Aș dori să-mi exprim profunda recunoștință față de cei care muncesc deja în Moldova și rămân devotați țării noastre.

Mă adresez celor care consideră Moldova o potențială platformă investițională. Sunt sigură că Forumul de astăzi vă va convinge să vă localizați afacerea în regiunile țării noastre.

Vă mulțumim pentru încrederea, că Moldova este un teritoriu promițător pentru afaceri de succes.