Discursul la festivalul etno-cultural din Taraclia

Stimată Doamna Prim-ministru!

Stimați organizatori şi participanți ai Festivalului!

Uniți în diversitate – acest slogan, dar și model de convețuire între popoare,  a răsunat  pentru prima dată în anul 2000  și semnifica un efort comun al Europei pentru a menține și a promova pacea și prosperitatea, acceptându-se limbi, tradiții și culturi diferite.

Să recunoaștem și să conștientizăm că suntem membri ai unei societăți multiculturale. O societate care nu poate exista fără de: toleranță, flexibilitate, solidaritate și, desigur, respect față de alte culturi.

În acest context,  mă bucur să afirm că noi, locuitorii Autonomiei  Găgăuze am însușit cu note mari lecția despre Educație interculturală – percepem, acceptăm, interacționăm, suntem deschiși și respectăm  diversitatea. Și nu vom înceta să perseverăm în acest sens. Pentru că avem ADN-uri etnice diferite, dar o singură inimă, alimentată cu dragoste de țară.

Astăzi, când Repubica Moldova a obținut statut de țară- candidată  pentru aderare la  Uniunea Europeană, începem să scriem un nou capitol în destinul țării, din care nu poate lipsi spiritul toleranței si respectului între etniile convețuitoare pe acest pământ primitor . Or, Găgăuzia nu poate fi o enclavă în cultura europeană. Republica Moldova este Casa noastră comună, iar Autonomia Găgăuză – dacă aș folosi o metaforă –  este odaia cu geamuri luminoase înspre partea de Sud.

Da, recunoaștem, criza energetică, criza economică, amplificate în mare parte de conflictul militar din preajmă, ne aduc în fața multor provocări, care ne vor testa coeziunea și unitatea . Însă noi, cei aleși de cetățeni în mod democratic, care  formăm astăzi clasa politică, suntem responsabili să menținem un echilibru al Înțelepciunii. Și asta chiar dacă, uneori, retorica dintre Chișinău și Comrat devine subiect incitant pentru mass-media și analiștii politici. Sunt momente de lucru, care în nici un caz nu pot compromite ideea de unitate, de unitate prin diversitate – sub aspect politic, cultural, spiritual.

Da, în ultimul timp, provocările au sporit. Dar, poate oare ceea ce pe moment ne dezbină să fie mai puternic decât ceea ce ne unește ca pe două popoare creștine?

Sunt ferm convinsă  că diversitatea ne va inspira să acționăm ca niște actori politici raționali, capabili să facem față unor noi circumstanțe – dificile și necunoscute pănă la capăt și să elaborăm, totodată, noi  viziuni cu privire la viitorul nostru comun – un viitor democratic, un viitor optimist.

Suntem o entitate  din mozaicul multiculturalismului, avem obiceiuri și tradiții diferite, dar, totodată suntem uniți în  jurul unor idealuri  comune – pace, securitate și stabilitate.  Este ceea de ce avem nevoie astăzi atat de mult, avem nevoie cel mai mult! Asta va confirma orice mamă, orice tânăr, ajuns la  ora de încadrare în armată, orice bunică, care-și așteaptă cu dor nepoții.

Diversitatea, ca și  diferențele de opinie ale cetățenilor, reprezintă  nu doar o condiție și o valoare a democrației,  diversitatea este o trăsătură a umanități și această trăsătură ne este caracteristică nouă.

Găgăuzia nu este un teren potrivit pentru manifestări xenofobe, care ar atenta la siguranța unor cetățeni. Credem în valoarea ideei de unitate prin diversitate. Credem în puterea unei societății organizate după o agendă consensuală, ajustată  la așteptările cetățenilor, indiferent de faptul reprezentanții cărei culturi al fi.

O astfel de societate, însă, nu poate fi construită în lipsa un dialog deschis, permanent între liderii politici și cetățeni, cărora trebuie să le demonstreze (să le demonstrăm) mai mult respect și mai puțină aroganță!

Spre final, reiterez:  Unitatea  ne poate servi drept cheie a succesului în drumul pe care îl parcurgem împreună nu de astăzi. Unitatea, însă, nu pică ca ploaia din cer. Este de datoria noastră, a tuturor, să o protejăm, să o consolidăm și să nu iutăm, în același timp, că diversitatea înseamnă cultură europeană, înseamnă Respect și Umanitate.