Discurs la întâlnirea cu reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii din UTA Găgăuzia

Pentru noi, autoritățile autonomiei, dialogul cu mediul de afaceri este foarte important, deoarece vă vedem ca parteneri de încredere. Datorită talentului și energiei dvs, în Găgăuzia se dezvoltă economia, se creează locuri de muncă, se completează bugetele de toate nivelurile. Impozitele pe care le plătiți la buget permit asigurarea și funcționarea grădinițelor, școlilor, spitalelor, construirea de noi facilități sociale, repararea drumurilor.

Găgăuzia are o serie de programe sociale, care nu au analogii în nicio altă regiune a țării noastre – acestea sunt îndemnizațiile unice acordate la nașterea copiilor, amestecuri pentru noi născuți, hrană gratuită în grădinițe și școli, ajutor la achiziționarea primei locuințe, granturi în educație, sprijin pentru pensionari și familii social-vulnerabile în perioada rece a anului și multe alte programe. Aceste programe sociale sunt în mare parte meritul dvs, deoarece sunt finanțate din impozitele dvs.

În Găgăuzia activează mai mult de 2 mii de întreprinderi mici – aceasta ne vorbește despre o cultură dezvoltată a antreprenoriatului în autonomie și înseamnă că cel puțin 2 mii de familii nu au părăsit țara și prin muncă asiduă își construiesc o viață decentă pentru ei și pentru cei dragi. Mă bucur foarte mult că în ultimii ani au început să apară întreprinderi mici care creează produse cu valoare adăugată mare și oferă servicii într-o industrie atât de promițătoare, precum sectorul IT.

În ultimii ani, economia s-a confruntat cu o serie de crize. Prima lovitură adusă economiei naționale a fost cauzată de pandemia coronavirusului. Mulți dintre dumneavoastră ați fost nevoiți să reduceți considerabil volumul de afaceri, unii au fost nevoiți chiar să suspende temporar afacerea. Lanțurile logistice stabilite de import și export au fost perturbate. Au fost necesare măsuri suplimentare de securitate epidemiologică, ceea ce a complicat și a crescut costul proceselor de afaceri.

Când pandemia a început să scadă și, se parea că partea cea mai grea a trecut, țara noastră s-a confruntat cu o criză energetică și o inflație în creștere. Prețurile la energie au crescut de 3 ori, iar prețurile la alimente au crescut cu o treime.

Majoritatea familiilor au redus cheltuielile la minimum și cheltuiesc bani doar pentru plata facturilor la utilități și a celor mai necesare lucruri. Puterea de cumpărare a scăzut brusc, ceea ce a însemnat o altă lovitură pentru întreprinderile mici și mijlocii. Incertitudinea cu privire la viitor este provocată și de evenimentele din țara vecină. Lanțurile logistice tradiționale de exportare a produselor noastre agricole au fost perturbate, iar cumpărătorul a pierdut o gamă largă de produse cunoscute și relativ accesibile.

În același timp, nu ar trebui să devenim sceptici și pesimiști nici pentru un minut. Trecem printr-o perioadă de mari schimbări – ceea ce înseamnă că se deschid în fața noastră mari oportunități.

Și sarcina autorităților autonomiei este să vă ofere acces larg la aceste oportunități și, împreună cu dumneavoastră, să minimizăm pierderile și riscurile dvs.

Împreună, am mărit partea de venituri a bugetului Găgăuziei de aproape 2,5 ori, în mai puțin de opt ani.

Împreună cu partenerii externi și folosind resursele proprii, am implementat o serie de programe economice, datorită cărora au fost create sute de noi locuri de muncă.

Împreună trebuie să transformăm regiunea noastră dintr-un consumator într-un producător de bunuri și servicii. Sunt sigură că prin eforturi comune vom ieși din situația de criză și mai căliți, mai stabili și mai competitivi.