MESAJUL GUVERNATORULUI GĂGĂUZIEI CĂTRE LUCRĂTORII MEDICALI

Dragii noștri medici!

Cuvântul “dragi”, în acest caz, nu e o simplă amabilitate. Ați meritat cele mai speciale, cele mai calde și cele mai respectuoase aprecieri.

În ultimii 2 ani, deseori încep mesajele cu următoarele cuvinte:”parcurgem timpuri complicate și toate structurile noastre social-politice confruntă provocări nemaivazute”.

În acești 2 ani, într-adevăr deseori am muncit la limita posibilităților noastre. Dar, asta a fost alegerea noastră – am ales să fim utili societății și să fim utili oamenilor.

Pandemia a devenit cea mai mare încercare pentru omenire, din timpurile celui de-al doilea război mondial. Pentru a reduce nivelul amenințărilor și a salva viețile oamenilor, am fost nevoiți să întreprindem un șir de măsuri dure, care au zdruncinat puternic procesele sociale și economice.

Perioadele de criză, totdeauna au scos în evidență punctele tari și pe cele slabe ale structurilor sociale.

În criză se vede mai bine cine muncește responsabil, și cine simulează responsabilitatea. În criză se vede mai clar cine e cinstit, și cine minte.

Buneii noștri ne-au lăsat multe înțelepciuni și acum vreau să amintesc una: “Prietenul se cunoaște la nevoie”. E despre situațiile de criză.

Stimați medici,

De nenumărate ori ați demonstrat, că societatea poate miza pe Dvs; că sunteți în stare să munciți eficient, chiar și sub presiuni extraordinare; și că sunteți capabili să găsiți soluții pentru probleme foarte complicate.

Vă mulțumim pentru exemplele frumoase de responsabilitate socială și profesională! Aceste exemple au o importanță enormă.

O societate puternică; o societate dezvoltată; o societate eficientă; o societate capabilă să depășească cele mai complicate provocări, nu poate fi construită pe minciună și iresponsabilitate, pe dezinformare și manipulare, stimulând respectul reciproc și respectarea normelor sociale.

Vom putea construi o societate eficientă și puternică numai fiind cinstiți cu noi înșine și cu alții. Respectul reciproc și ajutorul reciproc, atitudinea responsabilă față de angajamentele de serviciu și cele sociale – sunt fundamentul unei societăți puternice și eficiente. Numai așa o societate e în stare să își determine progresul și dezvoltarea.

Vă mulțumesc pentru exemplele extraordinare de atitudine față de meserie și față de oameni.

Chiar și în cele mai complicate timpuri, când ne pare că de noi nimic nu depinde și că nu putem influența procesele – chiar și atunci noi avem alegere.

Noi, totdeauna, putem răspunde cu exemplu bun, la un exemplu rău. Noi, totdeauna, putem răspunde cu un exemplu de atitudine responsabilă, la un exemplu de iresponsabilitate.

Noi, totdeauna, putem răspunde cu un exemplu de amabilitate, la un exemplu de lipsă de politețe. Noi, totdeauna, putem răspunde cu un exemplu de decență, la un exemplu de neglijență și obrăznicie.

Anume prin așa exemple mici, dar foarte importante, noi împreună putem contribui la construirea unei culturi sociale noi, care va face societatea noastră mai puternică și mai eficientă.

Anume așa noi putem contribui la construcția unei lumi mai bune pentru viitorul copiilor noștri – lume mai bună, decât cea în care trăim noi azi. Sunt sigură că această dorință ne unește pe toți.

Vă mulțumesc pentru atitudinea față de misiunea Dvs importantă, pentru exemplele Dvs frumoase, pentru inimile Dvs mari – totdeauna am știut, că, împreună cu Dvs, putem face față celor mai dificile provocări.

Vă doresc Dvs și apropiaților Dvs pace, sănătate și bunăstare!

Fiți fericiți!