Back to the USSR. Oamenii revin cu discuțiile politice în propriile bucătării.

În Moldova ar putea apărea o nouă entitate care va monitoriza presa online. Despre aceasta v-am vorbit anterior.

Despre aceasta ne anunța, recent, președintele parlamentului, Igor Grosu. Iar președinta Comisiei parlamentare de resort ne spune despre elaborarea unui proiect ce ține de comunicarea strategică la nivel statal.

Sunt de acord că instituțiile abilitate trebuie să-și consolideze eforturile de comunicare strategică, la fel cum a procedat și UE, începând cu 2015, pentru a contracara propaganda împotriva sa.

De acord, un astfel de cadru normativ ar putea deveni o componentă importantă a sectorului securității. Lucru imperios necesar în contextul confruntărilor geo-politice de astăzi.

Numai că, de fapt, comunicarea strategică, ca parte a diplomației publice, țintește publicul extern, având ca scop promovarea politicilor guvernamentale și a intereselor naționale.

Mă îngrijorează însă, faptul că sub paravanul acestei legi, Consiliului Audiovizualului, care se va ocupa și de monitorizarea online, va urmări în continuare oponenții politici ai partidului aflat la putere.

Asta ar însemna, bunăoară, că posturile TV, care au rămas fără licență de emisie și difuzează în format online vor continua să fie urmărite. Va începe o adevărată vânătoare de vrăjitoare.

Între timp, vedem cum sunt reținuți, avertizați, intimidați, incomodați toți cei care îndrăznesc să critice „lumea bună” din PAS și cu atât mai mult pe dna Sandu, din care se face un „cult al personalității” .

În loc de dialog și societate deschisă, Moldova se transformă într-un stat în care libertatea de exprimare este compromisă, iar critica la adresa puterii este amenințătoare. Pare-se, ca și în anii “totalitarismului sovietic”, oamenii revin cu discuțiile politice în propriile bucătării.

Iar aceasta înseamnă că pas cu pas în RM se instaurează un regim autoritar.