Credința dispune de un potențial enorm de tratare a tuturor viciilor societății

Discursul Guvernatoarei UTA Găgăuzia, Irina Vlah, în cadrul deschiderii celei de-a X-a Lecturi de învățământ general ortodox a lui Ceachir.

Istoria unui popor se menține pe niște piloni puternici, un lucru care nu poate fi astăzi contestat.

Și acești piloni /nu sunt decât /intelectualii națiunii. Unul dintre ei este și Protoiereul Mihail Ciachir,/ un mare cărturar al Bisericii din Basarabia, un mare iluminist basarabean. Dar, pentru noi, găgăuzii, parte integrantă a acestui popor prietenos, un mare promotor al istoriei, culturii, moralității, religiozității găgăuzilor.

Pe durata mandatului meu, /de bașcană a Găgăuziei,/ am fost inspirată de ideile lui Mihail Ciachir /despre școlarizarea copiilor basarabeni, inclusiv copiii din Bugeacul Basarabiei. 

Activitatea protoiereului Mihail Ciachir în Adunarea Zemstvei a fost, în mare parte, legată de problemele de funcționare a instituțiilor de învățământ.

A fost un militant pentru prosperitatea Basarabiei. Mihail Ciachir este cel care a tradus Sfânta Evanghelie în limba găgăuză.

Un contemporan al lui Mihail Ciachir, un pedagog din comuna Avdarma, spunea: „Pentru noi sunteți ceea ce au fost Chiril şi Metodiu pe vremea lor pentru poporul slavon. Ne-aţi dat Sfânta Evanghelie în limba găgăuză, pe care o ascultăm în biserică în limba noastră maternă şi pe care o citim acasă, în familie.”

Înalt Preasfinția dvs.onorat public!

Profit de ocazie, să-mi exprim și gândurile mele – ca o expresie a realității dure de astăzi.

Se spune că  o credință mică te poate duce la Cer, dar o credință mare poate aduce Cerul la tine.

Provocările la care suntem expuși azi sunt atât de mari și periculoase, încât Credința noastră ar trebui să fie dublă-triplă, mult mai mare decât acestea, pentru a le estompa și a nu le permite escaladarea.

Noi, oamenii, suntem de așa natură, că doar marile dureri, pierderi, tragedii, frici – de războaie, de pandemii, de moarte, de necunoscut –  ne aduc la poarta Credinței cu eterna rugăciune: „Doamne ajută!”

 „Dacă veţi avea credință în voi cât un grăunte de muştar, veţi zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo şi se va muta; şi nimic nu va fi vouă cu neputinţă,” spunea Iisus Hristos.

Nouă nu ne ajunge azi credință. Suntem o societate în derută cu multiple valori, deseori contradictorii. Provocările, miturile, confuzia – toate acestea ne pot aduce la sindromul, dar și la contextul „turnului Babel”.

Iată de ce avem nevoie de o voce tare, puternică a Bisericii noastre creștin-ortodoxe. Este credința care dispune de  un potențial enorm de tratare a tuturor viciilor societății.  Or, fără de credință societatea este fără de morală, iar o societate fără de morală este un adevărat asediu pentru cultura, conștiința și spiritualitatea umană.

Rugați-vă pentru noi! Rugați-vă  în numele nostru, deseori rătăciți, pentru nobilare de suflete, pentru confirmare de valori autentice, veritabile, firești ființei umane.

Rugați-vă pentru noi, pentru cei care ne conduc, pentru cei care îi aleg conducătorii, pentru Pace, pentru întărirea Credinței.

Pentru că EA, Credinţa, este puntea vie peste prăpăstiile dintre sufletul zbuciumat şi lumea plină de enigme”, spunea Liviu Rebreanu.

Și totuși, Credinţa nu înseamnă că Dumnezeu va face ceea ce tu îi ceri. Credinţa este convingerea că El va face ce este drept.

Iar noi avem nevoie de Dreptate, de multă Dreptate!

Dumnezeu să ne binecuvânteze țara și pe noi, locuitorii ei!